Close button

Дефіцит бюджету США досяг критичної позначки

Дефіцит бюджету США досяг критичної позначки

Дефіцит бюджету США в червні виявився приблизно таким же, як за весь минулий фінансовий рік, - занадто великими були витрати на підтримку економіки в умовах пандемії, а надходження в казну звалилися. Аналітики попереджають: долару навряд чи вдасться зберегти лідируюче стан і статус світової резервної валюти, повідомляє РИА Новости.

Сніжний ком

Згідно з даними Мінфіну США, в червні державні витрати перевищили доходи на 864,1 мільярда доларів. Це в два рази більше, ніж у травні, і майже в десять разів - ніж у тому ж місяці минулого року (8,5 мільярда).

У квітні американський комітет по федеральному бюджету (CRFB) пророкував: різке економічне спадання і екстрені заходи з порятунку економіки збільшать річний дефіцит бюджету в чотири рази - до 3,8 трильйона доларів, тобто до 18,7% ВВП.

Але і цей прогноз, схоже, надто оптимістичний.

За перші дев 'ять місяців поточного фінансового року дефіцит вже досяг 2,74 трильйона. Попередній антирекорд - 1,4 трильйона - зафіксували в 2009 році в розпал глобальної кризи.

Кінці у воду

Як пояснили в американському Мінфіні, такий колосальний приріст - наслідок непомірних витрат уряду на боротьбу з епідемією коронавірусу і її економічними наслідками.

"Влада виклали величезні гроші, щоб підтримати працівників і підприємства, постраждалі від пандемії", - нагадали в Мінфіні.

В червні витратили 1,1 трильйона - в три з гаком рази більше, ніж рік тому, а надходження в скарбницю скоротилися до 240 мільярдів - майже на 30 відсотків. Всього з березня в рамках декількох пакетів екстрених заходів в економіку влили близько трьох трильйонів.

В Конгресі сперечаються про ефективність агресивних стимулів, затверджених наспіх. Червневий звіт управління контролю за діями уряду (GOA) показав, що критики масштабної програми підтримки економіки багато в чому мають рацію.

Частину грошей, виділених на адресну допомогу населенню, пішли незрозуміло куди. Наприклад, з 'ясувалося, що казначейство роздало півтора мільярда доларів померлим американцям.

Мільйон "мертвих душ" - результат неузгодженої роботи відомств. У Казначейства та його Бюро фіскальних послуг, що здійснювали платежі, не було доступу до повних даними управління соціального забезпечення. Тепер регуляторам належить з 'ясувати, що сталося з цими грошима і скільки чеків, виписаних на померлих, вже перевели в готівку.

Крім того, необхідно оцінити ефективність програми доплат безробітним і малому бізнесу.

Експерти управління контролю за федеральним бюджетом наголосили, що жодних механізмів відстеження цих коштів немає. І напевно великі суми не дійшли за призначенням.

Тим часом керівник апарату Білого дому Марк Медоуз заявив: адміністрація в найближчі дні почне готувати ще один пакет заходів стимулювання економіки.

Надмірні борги

За розрахунками найбільших банків, у цьому році дефіцит бюджету США досягне чотирьох трильйонів, максимуму з часів другої світової війни. Для антикризових заходів Федрезерв друкує нічим не забезпечені долари і віддає їх, не отримуючи ніяких цінних активів, а лише збільшуючи свої зобов 'язання. До закінчення коронавірусние кризи баланс Федеральної резервної системи роздується до десяти трильйонів. Що працює на повну потужність друкований верстат і приплив нічим не забезпеченої готівки в економіку не можуть не підривати довіру до долара.

Держборг США з січня збільшився зі 108 до 123 відсотків ВВП та продовжує зростати. В 2006-му, напередодні фінансової кризи, було не більше 63%, відзначають аналітики інституту міжнародних фінансів. Зараз же, якщо додати корпоративні, іпотечні та інші борги, сума взагалі потягне на 330% ВВП.

Ситуація ускладнюється тим, що величезний бюджетний дефіцит США покривається в основному за рахунок реалізації державних облігацій. А центробанки провідних країн останнім часом розпродають трежеріс: дивлячись на темпи зростання американського боргу, кредитори все більше сумніваються в здатності уряду виконувати взяті на себе зобов 'язання.

Про ризики для Національної валюти докладно міркував колишній глава Мінфіну США Генрі Полсон. Майбутнє долара, підкреслював він, безпосередньо залежить від того, вибудує чи Вашингтон стратегію, що дозволяє з часом вирішити проблеми з Національним обов 'язком і структурним бюджетним дефіцитом.

Малоймовірний, але можливий сценарій заморозки інвестицій низки країн в американські держоблігації завдасть найсильніший удар за статусом долара як резервної валюти.

Наталія dembinskaya

Новини

Популярні теми форуму

analytics