Close button

Хроніки замахів на перших осіб України

Хроніки замахів на перших осіб України

За 29 років незалежності України на посадових осіб, яких захищає відповідно до чинного законодавства управління державної охорони України, було скоєно дев 'ять замахів, повідомляє УНН.

Частка цих замахів була здійснена на кандидатів у президенти України, адже до 2014 року вони входили в перелік посадових осіб, що мають право на державну охорону в згідно з Законом України "про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб".

1. Так, в 1991 році в Харкові під час виборчої кампанії чоловік з натовпу на ринку спробував вдарити ножем кандидата в президенти України Леоніда Кравчука. Майбутній начальник особистої охорони першого Президента України охоронець Віктор Паливода закрив Леоніда Кравчука собою, в результаті чого отримав серйозне ножове поранення, а нападника не вдалося затримати.

2. У червні 1996 року на під 'їзді машини тодішнього прем' єр-міністра України Павла Лазаренка до Московського мосту у Києві стався вибух. Вибухівка була закладена в каналізаційний люк. Пристроєм керували з автомобіля, який перебував неподалік. Зловмисник затриманий не був.

3. У 1999 році було скоєно замах на кандидата в президенти України Наталію Вітренко на зустрічі з виборцями в Кривому Розі. В натовп кинули дві бойові гранати РГД-5. Тоді Вітренко отримала осколкові поранення. Всього в ході замаху постраждали 44 особи.

4. Отруєння діоксином кандидата в президенти України Віктора Ющенка у 2004 році стала найрезонанснішим за всю історію замахів на українських політиків. Виконавця та замовника злочину знайдено не було.

5. У 2007 році в Кабінеті заступника Генерального прокурора України Миколи Голомші перевірка виявила пари ртуті. Утримання формальдегідів перевищував норму у 4-6 разів. Злочин не розкрито.

6. Влітку 2014 військовослужбовцями управління державної охорони України був попереджений можливий терористичний акт на п 'ятого Президента України Петра Порошенка. Пізно ввечері незадовго перед виїздом президентського кортежу біля будівлі адміністрації було виявлено саморобний вибуховий пристрій, а поруч з ним на паркані - прикріплений листок з надрукованим текстом:

"Якщо не припиниш війну, то війна прийде до тебе!"

7. У 2015 році пізно ввечері під час наради вікна робочого Кабінету Віктора Шокіна, тодішнього Генерального прокурора України, обстріляли імовірно з снайперської гвинтівки. Куленепробивні вікна витримали удар, і ніхто не постраждав. Нападника не знайшли, СБУ закрила розслідування у справі.

8. У січні 2015 року пізно ввечері секретар Ради Національної безпеки і оборони Олександр Турчинов потрапив під обстріл в районі проведення ООС. І хоча місцевість, за якою пролягав маршрут проїзду посадової особи, регулярно обстрілювалася, але можна зробити висновок, що метою ворога був саме секретар РНБО: з усієї колони транспортних засобів обстріл вівся прицільно по бронетранспортеру, в якому перебував Олександр Турчинов. На щастя, ніхто не постраждав, а пошкоджений внаслідок обстрілу БТР був оперативно відремонтований його екіпажем.

9. Управління держохорони відповідно до чинного законодавства також забезпечує безпеку членів сімей, які проживають разом з посадовими особами, щодо яких здійснюється Державна охорона, або супроводжують їх. Так, у 2016 році військовослужбовець УДО України швидко зреагував, вибивши ніж і затримавши зловмисника, який планував взяти у заручниці дружину тодішнього Секретаря РНБО Олександра Турчинова.

"Головним аспектом у діяльності УДО України є превентивний робота, яка полягає у запобіганні можливих замахів чи терористичних актів проти посадових осіб ще на стадії планування та підготовки. Ця робота проводиться спільно з іншими правоохоронними органами і силовими відомствами. Наприклад, управління державної охорони України спільно зі службою безпеки України час від часу отримує оперативні матеріали про діяльність терористичних груп з так званих ДНР / ЛНР, метою яких - дестабілізація внутрішньополітичної обстановки в Україні шляхом завдання шкоди життю або здоров 'ю посадових осіб країни. Або може надходити інформація про заляганні снайперських пар на непідконтрольній території, суміжній з місцями передбачуваного перебування осіб, щодо яких здійснюється Державна охорона. Тому управління державної охорони виконує цілий комплекс організаційно-правових, режимних, оперативно-розшукових, інженерно-технічних та інших заходів для мінімізації можливих ризиків і загроз безпеці вищих посадових осіб України ", - розповіли в управлінні державної охорони України.

Анастасія daynod

Новини

Популярні теми форуму

analytics