Close button

Розкриті механізми старіння і довголіття

Розкриті механізми старіння і довголіття

Молекулярні біологи і біоінженери в університеті Каліфорнії у Сан-Дієго (США) розкрили ключові механізми старіння і розробили генетичні методи збільшення тривалості життя. Виявилося, що вікові зміни в організмі відбуваються двома різними шляхами. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Science, повідомляє Лента.ру.

Дослідники вивчили процеси старіння у дріжджів Saccharomyces cerevisiae, які є модельним організмом. Виявилося, що клітини одного походження в одній і тій ж середовищі можуть старіти кардинально різними способами. За допомогою методів мікрофлюідікі та комп 'ютерного моделювання вчені з' ясували, що близько половини клітин старіють через поступового зниження стабільності ядерця - органели, де відбувається утворення ключових компонентів для синтезу білків. В іншої половини клітин розвивається мітохондріальна дисфункція.

Клітини дріжджів "встають" на один із шляхів старіння вже в ранньому віці і дотримуються його все життя. Проте вчені знайшли молекулярний "контур", який регулює обидва процеси і зв 'язує їх воєдино. Моделювання дозволило дослідникам перепрограмувати механізм регулювання через модифікацію ДНК, створивши новий шлях старіння, що значно збільшує тривалість життя дріжджів.

Надалі вчені планують продовжити дослідження на більш складних клітках і організмах, в тому числі тканинах людини. Якщо виявиться, що у людей існують схожі шляху старіння, то можливо розробити терапевтичні засоби та лікарські коктейлі для довголіття.

Новини

Популярні теми форуму

analytics