Close button

Податкова амністія в Україні: подробиці

Податкова амністія в Україні: подробиці

В Україні працюють над законопроектом про податкову амністію. Хочуть закликати українців задекларувати неоподатковувані доходи і майно, повідомляє 24 канал.

Майже чверть ВВП або 846 мільярдів гривень в Україні перебувають у тіні, тобто не декларуються та не оподатковуються. Це, зокрема готівкова тіньова економіка (19,7% ВВП) і домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто - негрошова тіньова економіка (4,1%). Таке дослідження провели в компанії Ernst & Young, пише прес-служба НБУ.

Щоб частково вирішити цю проблему, в Раді розробляють законопроект, який дозволить вивести з тіні незадекларовані товари. Якою буде податкова амністія і які існують ризики для українців?

Для кого податкова амністія

Про податкову амністію говорять давно і пропонували її в різних редакція. Голова профільного комітету Данило Гетманцев в інтерв 'ю Лига.нет розповів, що буде в новому законопроекті, який подадуть в Раду найближчим часом.

Що підпадає під податкову амністію

Це доходи і активи, які людина, отримавши або придбавши, не задекларував. Тобто, якщо весь час ваша зарплата була "Біла", тобто повністю офіційна і ви при цьому не отримували гроші "в конверті", то вам нема чого декларувати. Однак, якщо частина доходу ви ж отримували "в конверті" або купили товар, нерухомість, машину, техніку, не сплативши податки на вашу ініціативу або ініціативи продавця, тоді податкова амністія для вас.

Під податкову амністію підпадають неоподатковувані активи і доходи:

  • зарплата в конверті;
  • зарплата за кордоном без офіційного працевлаштування;
  • корпоративні права;
  • майно;
  • гроші на закордонних рахунках;
  • інші доходи.

Що не підпадає під податкову амністію:

  • незаконно отримані гроші;
  • крадіжки;
  • хабара.

Приміром, якщо чиновник хоче скористатися податковою амністією і відбілити доходи, яких не вказав у своїй щорічній декларації, то це буде вважатися хабарем і каратися кримінальною відповідальністю. А от свої доходи до чиновницької посади він відбілити може без проблем.

Кого стосується податкова амністія

Податкову амністію можу ввести вже з 2021 року і вона буде добровільною. Тобто тільки українці, які захочуть відбілити свої доходи, активи і майно, будуть звертатися до цього інструменту.

Однак пізніше, ймовірно, з 2022 року декларування можуть зробити обов 'язковим для всіх. Гетманцев відзначив, що це поки не на часі і тому зараз важливо почати з добровільного декларування.

Особисто я - прихильник загального декларування, і ми до цього прийдемо, рано чи пізно. Однак, ми дійшли висновку, що на цьому етапі, ми повинні починати з пряника, - сказав Гетманцев.

У скільки податкова амністія обійдеться українцям

Незважаючи на назву податкова амністія не означає автоматичного "прощення" несплачених податків. Задекларувавши доходи або майно, доведеться заплатити податок, хоча і значно нижче, ніж треба.

Ставки оподаткування при податковій амністії:

  • Гроші на банківському рахунку - 5%;
  • Гроші і активи за кордоном - 9%;
  • Готівку в Україні - 18%;
  • Корпоративні права в Україні чи за кордоном - 0%.

Крім того, запропонують ставку в 2,5%, якщо людина погодиться вкласти "вибілені" гроші в ОВДП (облігації внутрішньодержавної позики). Гетманцев каже, що під це буде спеціальний випуск від Мінфіну.

Чи будуть нести українці відповідальність за приховані доходи

Амністія звільняє від відповідальності за статтею 212, 212-1, ухилення від оподаткування, адміністративної та фінансової відповідальності за фінансові правопорушення, - запевняє Гетманцев.

Крім того, додає нардеп, декларації не можуть бути використані в якості доказів, ні в одному процесі і за жодного слідстві, навіть в цивільному.

Як податкова амністія допоможе українській економіці

Ми вже згадували, що чверть економіки України перебуває в тіні. Податкова амністія повинна зменшити цю частку.

Ще однією важливою метою є привернення додаткових грошей в бюджет. Гетманцев пояснив, що очікують отримати 5% від сум, що будуть амністовані в держбюджеті. Ба більше, бізнес або гроші, які "відбілили" вийдуть з тіньової економіки і, циркулюючи, будуть приносити більше грошей.

Ми працюємо над тим, щоб запровадити це як елемент, скажімо, залучення додаткового капіталу в економіку України, - сказав прем 'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ще одним важливим наслідком податкової амністії може стати краще розуміння реальну ситуацію з економікою України. В наслідок цього зможуть ефективніше прораховувати бюджет.

Чи буде податкова амністія ефективною в Україні

Гетманцев вважає, що податкова амністія в Україні буде успішною, тому що:

  • Це перша податкова амністія за всі роки незалежності, тому буде попит на неї у людей, які не хочуть порушувати податковий закон.
  • Користуватися нелегальними грошима за кордоном і в Україні стає важче, тому необхідність їх "відбілити" буде.

Проте юристи відзначають, що перш ніж запроваджувати податкову амністію, слід реформувати податкову реформу. Адже законом можуть скористатися в податковій, вимагаючи хабарі від бізнесу, або чинячи тиск на нього.

Крім того, невідомо як багато хто скористаються такою ініціативою від держави. В Україні значна недовіру до органів влади і чиновників: Приміром в лютому рівень недовіри до державного апарату склав 77% за опитуванням центру Разумкова. Тому не всі українці зможуть довіритися державі і задекларувати свої доходи і майно.

Досвід інших країн

Податкова амністія - не винахід України. До неї свого часу вдавалися і розвинені країни, так і ті, що розвиваються. Гетманцев зазначив, що український варіант розробляють на основі свіжих прикладів з Індонезії та Аргентини.

Приклад Індонезії

Індонезія, одна з найбільших економік Південно-Східної Азії. Країна ввела програму податкової амністії, щоб повернути активи в країну, які вивели в офшори.

Програма включає податкові пільги і імунітет від судового переслідування за те, що громадяни задекларують неоподатковувані доходи. Її запустили ще в липні 2016 року і доходи в бюджет дійсно зросли.

В Індонезії великий розрив між багатими і бідними. Хоча багаті люди складають лише 1% населення Індонезії, вони володіють половиною загального багатства країни. Уряд Індонезії підрахував, що понад 303 мільярдів доларів містяться багатьма індонезійцями в офшорних зонах, таких як Сінгапур, Гонконг і британські Віргінські острови. Висновок такого капіталу за межі Індонезії привів до постійного дефіциту бюджету.

Какое оподаткування пропонували в Індонезії:

  • 2% на внутрішні активи і 4% на офшорні активи за перші три місяці;
  • 3% і 6% в наступні три місяці;
  • 5% і 10% за останні три місяці.

Програма діяла 9 місяців. Крім того від учасників не вимагали декларувати походження доходів, а також звільняли від судового переслідування. Єдина вимога - ці гроші перевести в конкретні інвестиційні інструменти, підготовлені індонезійськими фінансовими органами, такі як державні та корпоративні облігації, колективні інвестиційні договори та інвестиції в нерухомість.

Програму називають однією з найбільш успішних у світі, хоча є і критики. Програму звинувачують у надто лояльне ставлення до тим, хто ухилявся від податків, а також в несправедливості щодо тих, хто стабільно платить податки.

За 9 місяців до програми приєдналися майже мільйон індонезійців і задекларували 366 мільярдів доларів. Це 40% ВВП країни.

Юлія poskrobok

Новини

Популярні теми форуму

analytics