Close button

На скільки подорожчає бензин до кінця літа

На скільки подорожчає бензин до кінця літа

В липні вартість палива зросла за рахунок підвищення цін на кордоні і девальвації гривні. Що ж буде до кінця літа, повідомляє Деловая столица.

Роздрібні ціни на бензин і дизельне паливо зростають вже з початку липня, і цього місяця цінники на АЗС на всі види палива додали в середньому 78 коп. на кожному літрі. За даними "Консалтингової групи А-95", тільки 15-16 липня відразу кілька мереж підняли ціни.

Зокрема, на автозаправках мережі Motto дизпаливо подорожчало в середньому на 15 коп. за літр, а бензини - на 12-15 коп. Мережа АЗС "amіs" підвищила цінники на 27 коп. за літр, мережа "Автопорт" - на 40 коп., у Житомирській мережі "Фактор" бензини подорожчали на 30 коп. і дизельне паливо - на 20 коп. В мережі автозаправок Marshal паливо додало в ціні 50-60 коп., а на заправках Mango - 60-70 коп. за літр.

За оцінками директора "А-95" Сергія Куюна, потенціал для зростання роздрібних цін на бензин та дизпаливо в нинішніх умовах становить 1 грн / л.

Таким чином, на 16 липня середня ціна по Україні бензину А-92 становить 21,53 грн за літр, бензину А-95 - 22,57 грн, а дизельного палива - 22 грн за літр. Хоча останній раз до цього великі Роздрібні продавці паливо підвищували ціни на бензин і ДТ більш ніж рік тому - у квітні 2019 р.

Від них не відстають і мережі, які працюють в економ-сегменті. За даними "А-95", тільки за останній тиждень вони підвищили ціни на 0,5-1 грн за літр.

Найбільше ціна бензину зросла в мережі "Авантаж" - на 1 грн за літр. Мережа "БРСМ-Нафта" підвищила ціни на бензин на 50 коп., на ДП - на 35 коп. А мережі AMIC, KLO, Shell, "Автотранс", Chip, Marshal за тиждень підняли ціни на 20-70 коп.

Отже, в липні цінники поважчали практично в усіх операторів, за винятком групи "Приват".

Як повідомив науково-технічний центр "Психея", за останній тиждень ціни на бензин А-95 євро зросли у середньому по Україні на 20 коп., а за останні 30 днів - на 71 коп. Директор спеціальних проектів центру Геннадій Рябцев пояснює подорожчання палива двома факторами, перший з яких - зростання цін на паливо на кордоні за останні 30 днів на 10%. Джерело уточнило, що коли паливо на кордоні дорожчає на 1%, формується потенціал для зростання цін у роздробі на 10 коп. Тому, підвищившись на 10%, ціни на кордоні сформували потенціал для зростання.

За словами Геннадія Рябцева, подорожчання палива на кордоні викликано зростанням нафтових котирувань і котирувань нафтопродуктів, до яких в Україні штучно прив 'язані внутрішні ціни на паливо. Зокрема, ціни на паливо на українській митниці прив 'язані до європейських котирувань Platts і Argus, а ті, в свою чергу, - до котирувань цін на нафту.

"Не є добрим, що ми залежимо від спекуляцій на світових біржах. Але оскільки Україна завозить три чверті нафтопродуктів, які купуються за долари і євро, то поки що ми змушені з такою залежністю змиритися ", - сказав він.

Другий фактор, який призвів до подорожчання палива в липні – девальвація гривні. Якщо на 1 липня офіційний курс був на рівні 26,66 грн за долар, то на 17 липня - вже 27,27 грн. За словами Геннадія Рябцева, падіння нацвалюти всього лише на 50 коп. створює потенціал для зростання цін на паливо в роздробі на 30 коп.

Експерт зазначив, що ці два фактори сформували потенціал для зростання цін на заправках на 1,3 грн за літр, з яких заправники вже реалізували 60-70 коп. "Отже, в найближчі 2 тижні, якщо не зміниться ситуація на зовнішніх ринках і ситуація з курсом валюти, то нас чекає подорожчання ще на 60-70 коп.", - сказав він.

В цілому ж до кінця літа, якщо не буде якихось політичних чи економічних потрясінь, то різкого зростання цін на паливо можна не очікувати. Геннадій Рябцев пояснив, що нафтові котирування навряд чи істотно зростуть - максимум на 5% - а далі можна очікувати другої хвилі коронавірусу, посилення карантину, і, як наслідок, зниження попиту на паливо.

Третій чинник, що впливає на ціни палива - попит - також не віщує нічого несподіваного. В роздробі він вже майже повністю відновився, польові роботи ведуться без будь-яких обмежень на постачання палива.

"Подорожчання палива, можливо буде продовжуватися, але воно не буде столь значительным, чтобы спровоцировать криза. Палива зараз достатньо, і трейдери розуміють, що їм невигідно завищувати ціни. Тому вони будуть їх стримувати за рахунок запасів, програм лояльності та т. Д. У зв 'язку з цим істотного зростання цін на нафтопродукти до кінця літа не очікуються ", - вважає Геннадій Рябцев

Новини

Популярні теми форуму

analytics