Close button

Мінфін залучає гроші за рахунок валютних ОВДП

Мінфін залучає гроші за рахунок валютних ОВДП

За результатами останнього аукціону Міністерства фінансів, пропозиція валютних облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) дозволило Мінфіну позичити досить великий обсяг коштів, повідомляє Дело.

У той же час, як повідомляє прес-служба біржі ПФТС, незважаючи на це, за гривневими інструментами знову знизилися ставки.

За інформацією ПФТС, облігації, номіновані в доларах США, Мінфін не розміщував два місяці - і останнє речення було спрямоване на те, щоб їх могли придбати ті інвестори, хто отримав виплати минулого тижня.

Тому обсяг розміщення, який і був удвічі менше виплат, зібрав попит відразу на 46 заявок, з яких лише три були відхилені.

Мінфін не став тиснути і кардинально зменшувати обсяг позики і тому зберіг рівень ставки, аналогічний розміщенню 10-місячних ОВДП у березні. Обидві ставки (відсікання і середньозважена) були встановлені на рівні 3,5%, хоча був попит і за нижчим рівню, до 3,4%.

Читайте також: Мінфін на ОВДП аукціоні залучив 8,3 млрд грн

А ось гривневі інструменти отримали дуже маленький попит, хоча це не завадило емітенту відхилити невелику його частину і знизити ставки.

Загальний обсяг попиту на гривневі облігації ледь перевищив 10 млн, але розміщено було якраз 10 млн грн ОВДП за номіналом. Не підійшла емітенту тільки одна заявка на річні облігації на суму 372 млн грн, яка була подана за ставкою розміщення тиждень тому - 9,5%. Але її ухвалення опустило б тільки середньозважену ставку, тому і відбулося таке ситуативне зниження.

По решті випускам було задоволено весь попит і опущені ставки. Тут ініціатива була вже не від Мінфіну, а від учасників розміщення, так задоволений попит було за ставками в конкурентних заявках.

А ось за гривневими паперів інвестори вважають за краще вторинний ринок, де умови значно привабливіші первинних розміщень. Конкуренцію Мінфіну формують нерезиденти, які поступово скорочують свій портфель ОВДП, хоча далеко не всі і в досить спокійному темпі.

Тому особливого попиту на первинному ринку найближчим часом не варто очікувати, а Мінфіну можливо доведеться ще й переглянути своє бачення процентних ставок на ринку в періоди, коли запас коштів на ЄКР буде вичерпуватися.

Раніше повідомлялося, що дохідність гривневих облігацій внутрішньої державної позики із строком обігу до одного року опустилися нижче 10%, і з часом до цього ж рівню можуть прийти і більш тривалі терміни звернення.

Читайте також: Банки скидають ОВДП: що буде з гривнею

Новини

Популярні теми форуму

analytics