Close button

Monobolshinstva "Слуги народу" більше не існує

Monobolshinstva "Слуги народу" більше не існує

В останні місяці роботи "monobolshinstvo" фракції "Слуга народу" вже не було більшістю у Верховній Раді. Провладної політсилі доводилося залучати підтримку інших фракцій, адже в своїй зазвичай не збиралося 226 голосів, повідомляє 24 канал.

Моніторинг того, як голосували народні депутати "Слуги народу" провів комітет виборців України.

Фактично останній раз "monobolshinstvo" було більшістю ще у квітні цього року. Тоді за схвалення різних законопроектів в середньому голосували 229 "слуг".

В травні і червні 2020 року цей показник не досягав і 220 за необхідних 226 голосів. У травні "за фракцію" виступали 210 "слуг народу", а в червні показник виріс до 214.

Всього, починаючи з січня, було прийняте 87 законів. За даними КВУ, в середньому за них голосували лише 220 депутатів "Слуги народу". Тому в піврічному вимірі monobolshinstva теж немає.

Крім цього, з цих 87 законів лише в 29 випадках, тобто у третини, від "Слуги народу" голосували 226 або більше депутатів "за". Інші 58 законів були схвалені за допомогою опозиції.

Голова КВУ Олексій Кошель впевнений, що перелом у фракційної дисципліні стався в березні, коли депутати відправили у відставку уряд Олексія Гончарука і генпрокурора Руслана Рябошапку. Це стало причиною внутрішніх протиріч у фракції.

Коротко про фракції "Слуги народу"

  • Вперше вона з 'явилася у Верховній Раді за результатами парламентських виборів у 2019 році. Також вперше за всю історію України вона отримала фактичну коаліцію з більшістю голосів у складі тільки однієї фракції.
  • Тоді в "Слуге народу" було 254 народних депутата. З них 124 пройшли за списком партії, а ще 130 - виграли мажоритарні округи. В Раді більшість - це 226 голосів.
  • З часом з фракції вийшли кілька людей. Зокрема, Романа Іванісова, Антона Полякова та Анну Скороход з неї виключили. Дмитро Разумков і Руслан Стефанчук вийшли з-за входження в президію Ради. Втім, останні два приклади - це лише формальність, вони і досі підтримують фракцію.
  • Станом на 20 липня 2020 року фракція офіційно включає 248 депутатів. Також до неї можна віднести Стефанчук і Разумкова.
  • Причин, чому вони голосують по-різному, може бути кілька. Це, наприклад, особисті обіцянки виборцям на округах, розбіжності в політичних поглядах або в групах впливу на окремих депутатів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics