Close button

Альтернатива морю: де відпочити на озерах

Альтернатива морю: де відпочити на озерах

Літній відпочинок на воді - найкращий спосіб набратися сил перед осінніми холодами, повідомляє Вести.

І для цього не обов 'язково їхати на море. Кілька днів біля лісового озера - відмінна альтернатива галасливим морським пляжам. Яка інфраструктура є на українських озерах і скільки днів там оптимально провести.

Шацькі озера, Волинська область

  • Відпочинок: 7 днів

Шацькі озера - "домашній курорт" для жителів Львівської, Закарпатської та Волинської областей. Але популярність Шацьких озер вже давно вийшла за рамки місцевого курорту - сюди приїжджають з усієї України. Тому що тут є відмінна інфраструктура в оточенні чудової природи.

До складу озерної групи "Шацькі озера" входить понад двадцять водойм. Найбільше і популярне - озеро Світязь. Трохи поменше озера - Люцимер, Пісочне і Кулемецьке. Навколо простягається Шацький національний природний парк - озера, нескінченні ліси, які тягнуться до кордону з Білоруссю і Польщею. Місця тут дуже красиві, погода влітку радує сонцем, а вода на мілководді прогрівається до + 22... + 25 градусів. Крім того, вода в озерах вважається цілющою, є невелика мінералізація. До складу води Світязя входить гліцерин та іони срібла, які добре омолоджують шкіру і сприяють швидкому загоєнню ран.

Інфраструктура відпочинку

На Шацьких озерах, на відміну від багатьох інших українських озерних водойм, є все необхідне для цивілізованого відпочинку. Великий вибір готелів і ресторанів, облаштовані пляжі, дозвілля на воді для молоді та розваги для дітей.

Пляжі - пологі, невеликі піщані, але найчастіше на траві. Дно озер піщане, до глибини потрібно йти від декількох десятків до сотні метрів. Ще один плюс - через дрібне узбережжя на озері майже не буває хвиль. На відмелях вода тепла - добре і безпечно для відпочинку з дітьми.

На озері Світязь є кілька облаштованих пляжів

Біля села Світязь центральний пляж простягнувся на сотні метрів, обладнаний автостоянкою, торговими кіосками, кафе. На підступі до води - піщана кромка, в іншому трава.

Пляж у районі зони відпочинку "Куточок рибалки" - трав 'яний, вхід у воду піщаний, відпочивальники приходять зі своїми парасольками. На пляжі є прокат човнів, катамаранів, байдарок, майданчики для гри в пляжний волейбол, дитячі гірки.

Пляж пансіонату "Шацькі озера" - широкий трав 'яний, прибережна частина піщана. Для дітей на пляжі є гойдалки, для відпочивальників - тіньові навіси, лави, водні гірки, катамарани, прокат човнів, водні кулі.

Пляж в урочищі Гряда - піщаний, місцями порослий травою. Розташований навколо бази відпочинку, тому на пляжі багато людей. Вхід у воду пологий, за 100 метрів від берега глибина близько 1,5 метра. На пляжі є роздягальні, навіси від сонця, лавки, прокат човнів, катамаранів.

Пляж біля села Пульмо без особливих розваг - невеликий, в основному трава, частково зарослий очеретом. З боку Пульмо озеро Світязь дрібне, до нормальної глибини потрібно йти 200 метрів.

Пляжі озера Пісочне

Берег на озері піщаний в оточенні сосново-березового лісу, який підступає безпосередньо до води.

Пляж біля санаторію "Лісова пісня" - цивілізований, з дерев 'яними лежаками, спортивними майданчиками, є прокат човнів і катамаранів, надувні гірки, торгові латки з напоями та продуктами харчування.

Пляж біля бази відпочинку "Медик" - піщаний, до нього примикає сосновий ліс, вхід у воду пологий, вода добре прогрівається.

Де зупинитися

Отже, вибираючи одне з Шацьких озер, потрібно звернути увагу - в якому селищі варто зупинитися. Для простоти розуміння:

  • Озеро Світязь - це села Шацьк, Світязь і Пульмо.
  • озеро Пісочне - села Мельники і Гаївка.
  • озеро Кулемецьке - село Кулемець.

Вибір видів проживання величезний - від пансіонатів і баз відпочинку до готелів і котеджів.

У селі Світязь можна зняти кімнату в приватному будинку - від 300-400 грн/добу за двох. Двомісний номер у готелі, наприклад, "Готель Лука", коштує від 700 грн/добу. Проживання в пансіонаті "Шацькі озера" в двомісному номері "економ" із загальним душем і туалетом коштує 220 грн, двомісний номер "стандарт" з усіма зручностями - від 800 грн/добу в літній період. За бажанням можна придбати харчування - повний пансіон коштує 350 грн/добу.

У селищі Шацьк також великий вибір проживання. На базі відпочинку "Під вербою" можна орендувати тримісний номер від 400 грн/добу. Готелі стартують від 700 грн - стільки коштує двомісний номер у міні-готелі "Орнамент".

У селищі Гряда є вибір приватних міні-готелів. Дерев 'яні будиночки "Грядохата" - двомісне проживання коштує 500 грн/добу. На базі відпочинку "Діана" трохи дорожче - 600 грн/добу за двох.

У районі озера Соминець є безкоштовний наметовий кемпінг без особливих умов - місце, де можна поставити намет, найпростіший туалет, сміттєві баки.

У селі Кулемець проживання в міні-готелі "Кулемчанка" коштує від 800 грн/добу за трьох.

Біля Піщаного озера можна орендувати міні-апартаменти з власною терасою. Проживання в міні-готелі "Сонячне бунгало" на двох коштує 500 грн/добу.

Де знаходиться і як дістатися

Шацькі озера розташовані в північно-західній частині Волинської області, недалеко від кордону з Польщею і Білоруссю. Найближчий районний центр - Шацьк і Світязь (координати 51 ° 29 '32.9 "N 23 ° 50' 58.0" E).

з Києва до Ковеля на поїзді 097, далі від автостанції щодня о 08:45 ходить автобус до села Світязь. Або на маршрутці з автовокзалу до села Шацьк (зупинка - пансіонат "Шацькі озера") - щодня щогодини, час у дорозі - 1,5 години. Також від центрального входу залізничного вокзалу Ковеля влітку вирушають приватні мікроавтобуси до Світязя і Шацька.

З Києва по трасі Е373 до Вишнів через Ковель, далі поворот на Т0302 - 530 км.

Радонове озеро, Миколаївська область

  • Відпочинок: 2 дні

Радонове озеро утворилося на місці затопленого гранітного кар 'єру. Вода в озері чиста, а в поєднанні з жовтими скелями набуває надзвичайно блакитного кольору, особливо при світлі ранкового сонця. Глибина озера сягає 40 м, харчується озеро від кількох джерел. Навколо Радонового озера розкинулася гарна природа Національного природного парку "Бузький Гард" - мальовничі скелі і круті річкові пороги Південного Бугу. Сюди приїжджають не тільки туристи, а й любителі активного відпочинку - рафтери і скелелази.

Інфраструктура відпочинку

Пару років тому біля Радонового озера побудували альтанки, є під 'їзд для автомобілів. Для любителів закатів над озером облаштували оглядовий майданчик з лавками.

Тільки в одному місці озера є плавний вхід у воду. В іншому по периметру озера - скелі, з яких стрибають у воду сміливці та вмілі плавці. Пляжу немає.

Поруч з озером протікає річка Південний Буг. Купання на невеликих порогах можна чергувати зі спокійною водою в озері. На Бузі є невеликі пляжі, де можна засмагати. Якщо зупинитися на пару днів у наметовому таборі, можна відмінно відпочити від цивілізації.

За 500 м від озера і наметового табору є кафе з альтанками - тут готують домашню кухню. У селі Мигія є продуктові магазини.

Де зупинитися на нічліг

Найближче до озера розташовані кемпінги. Проживання в двомісному наметі - від 150 грн/добу (у вартість входять килимок і спальник). Є можливість готувати самостійно на мангалі. За запитом триразове харчування - 150 грн/добу з людини. Туалет, літній душ.

У селі Мигія є варіанти проживання з усіма зручностями. Наприклад, "Мотель" - двомісні номери від 400 до 600 грн/добу (ціна в будні і вихідні). Проживання в багатомісних номерах типу хостел - від 150 грн з людини.

Де знаходиться і як дістатися

Радонове озеро розташоване в селі Мигія, за 10 км від міста Первомайськ (координати 48 ° 01 '17.5 "N 30 ° 58' 02.8" E).

На громадському транспорті з Києва до Миколаєва на поїздах № 766, 768, 102 та 122. Далі на автобусі до Мигії - ходить двічі на день о 05:20 та 12:25, час у дорозі - 3,5 години.

з Києва по трасі Е95, поворот у Кривому Озері на трасу Р75 на Первомайськ, далі по Р06 до Мігії - 360 км.

Блакитне озеро, Дніпропетровська область

  • Відпочинок: від 2 до 7 днів

Блакитне озеро біля Кам 'янського Дніпропетровської області ще називають Єлизаветівський котлован. Це колишній кар 'єр, де видобували пісок для будівництва лівобережжя Дніпродзержинська (нині місто Кам' янське). Через час котлован заповнився водою - утворилося озеро площею близько 200 тис. кв. м і глибиною, що доходить до 20 м. Озеро не пов 'язане з водами Дніпра, живиться чистими джерелами. Через піщаний дн, що сприяє хорошому дренажу, вода в озері дивовижно прозора і блакитна. З трьох боків озеро оточують соснові ліси - тут завжди чисте повітря.

Інфраструктура відпочинку

Вода в озері не цвіте, дно піщане, але практично відразу глибоко - потрібно бути уважними з маленькими дітьми. На території Єлизаветівського котловану є і безкоштовний, і кілька платних пляжів.

На безкоштовному пляжі - хороший піщаний берег, є навіси, водна гірка, туалет і роздягальні.

На платному пляжі "Лазурне" працює кафе. Є місця зі столиками, навісами і мангалами. Вартість дерев 'яного шезлонгу під навісом - 50 грн.

Невеликий платний пляж "Єлизаветівський рай", вхід - 20 грн з людини. Є парасольки-навіси, пляж піщано-трав 'яної, для дітей - надувний басейн, гірки.

Пляж "Афіни" - хороший пляж з пологим входом у воду, що зручно для дітей. Є кабінки для переодягання. Ціна відвідування - 70 грн з машини.

Де зупинитися

База відпочинку "Запозичення" чотиримісне проживання коштує 1400 грн/добу. Двомісний номер у готелі "На Блакитному озері" - 500 грн/добу.

База відпочинку "Афіни". Двомісний "стандарт" - 600 грн/добу, "сімейний" двокімнатний номер на 4-5 осіб - 800 грн/добу.

Де знаходиться і як дістатися

Блакитне озеро розташоване біля селища Єлизаветівка, за 6 км від Кам 'янського.

На громадському транспорті з Києва до Дніпра можна дістатися на поїздах № 732, 738, 084, 734, 010, 136. З Дніпра в Кам 'янське ходять електрички, час у дорозі - 1 година. Далі з Дніпровського центрального автовокзалу через кожні 20-30 хвилин ходять автобуси до станції Кам 'янське-Лівобережний. Квиток брати до Єлизаветівки.

з Києва по трасі М03, до Решетилівки, далі поворот на Р52 до Петриківки, поворот на Гречане - 450 км.

Коростишівські озера, Житомирська область

  • Відпочинок: 2 дні

Не відразу зрозумієш, що це рукотворні озера - настільки гармонійно вони зливаються з природою лісів і річок Полісся. Існує три озера в Коростишеві: два досить популярні, а третє заховане від очей туристів. Його називають "Високий камінь", і добиратися до нього трохи далі, ніж до двох інших.

Скелясті береги озер досягають у висоту до 10 м і покриті сосновим лісом. В озерах найчистіша бірюзова вода - тут не тільки купаються, але навіть занурюються з аквалангами. Відпочинок на озерах спокійний і без розваг: купання, прогулянки лісом, свіже повітря. Якщо є бажання, можна зайнятися скелелазінням - в кар 'єрі на скелях прокладені зачепи, інструктори постійно проводять тренування.

Інфраструктура відпочинку

Відпочинок на Коростишівських озерах дикий - сюди добре приїжджати на пару днів, але не у вихідні, коли збирається багато людей. Біля другого озера є невеликий магазин з продуктами.

Узбережжя озера скелясте і глибоке, по периметру скелі висотою від 3 до 10 м, сміливці стрибають з невисоких скель. Але у найпопулярнішого озера є пологий вхід у воду, дерев 'яний пірс і навіси. Вода навіть влітку залишається холодною - врахуйте, що тут не найкраще місце для відпочинку з маленькими дітьми.

Де зупинитися

На озерах є місця під намети, потрібно все брати з собою - спальники, килимки, намети і пальники.

Для тих, хто надає перевагу комфорту, недалеко є готельно-ресторанний комплекс "Чарівні озеро" - проживання в двомісному номері стандарт коштує 1 тис. грн/добу.

Де знаходиться і як дістатися

Коростишівські озера розташовані за 100 км від Києва перед в 'їздом у місто Коростишів (координати "Високий камінь" - 50-22 "6" N, 29-11-й "37 " E, Коростишівський кар' єр - 50-18 "54 " N, 29-5-й "37 " E, Головне озеро - 50 ° 18 '54 "N, 29 ° 5' 37" E).

На громадському транспорті найпростіший спосіб - від метро "Житомирська" доїхати до Коростишева на маршрутці. Час у дорозі - 1 година 20 хвилин.

З Києва по трасі Е40 - 100 км.

Біле озеро, Рівненська область

  • Відпочинок: від 2 до 7 днів

Біле озеро карстового походження - одне з найбільших озер у Рівненській області. На дні добре видно майже білі вапнякові камені, які й дали озеру назву. Воно розташоване в оточенні лісу, на його берегах гніздяться дикі качки, гуси, живуть бобри і ондатри. В озері водяться різні види риб: окуні, щуки, ленки, єрші, карасі, а також угорь річковий європейський. Тому риболовля тут - один із привабливих видів відпочинку для туристів.

Інфраструктура відпочинку

Інфраструктури на Білому озері практично немає - тут дика природа. Виняток - база відпочинку "Біле озеро". В озері чиста і прозора вода, дрібні береги з піщаним дном. Вода прогрівається до 23 градусів. Є пляж з навісами, медпункт на території бази відпочинку. Вода цілюща: до її складу входить гліцерин - лікує шкірні захворювання.

Відпочивальники можуть взяти напрокат човен, катамаран, водний велосипед, скутер або моторний катер. На території бази є баскетбольний майданчик і дві волейбольні, футбольне поле.

Де зупинитися

База відпочинку "Біле озеро" - є проживання різних типів - від невеликих дерев 'яних будиночків з кімнатами стандартного типу (від 500 грн/добу за двох) до апартаментів з власною кухнею - 1,5 тис. грн/добу за двох. Додатково можна докупити харчування - повний пансіон коштує 290 грн/добу. Є кафе-бар.

Якщо хочеться пожити далеко від шуму цивілізації, можна поставити намет в лісі, а при бажанні харчуватися в їдальні на базі відпочинку. Або готувати самостійно на газовій пальнику.

Де розташовано і як дістатися

Знаходиться Біле озеро в Поліссі, Рівненській області, Володимирецький р-н, с. Рудка (координати 51.491607, 25.751194).

з Києва можна доїхати на автобусі в містечко Вараш (колишній Кузнецовськ) - автобуси курсують тричі на день з автостанції біля центрального залізничного вокзалу - о 9:45, 13:00, 19:30. Час у дорозі - 12 годин. З Вараша до Білого озера ходять маршрутки о 7:45, 10:45, 13:00, 16:45, 17:15.

з Києва по трасі Е373 до Поліци, далі поворот на Рафаїлівку, через Вараш до села Рудка - 400 км.

Блакитні озера, Чернігівська область

  • Відпочинок: 7 днів

На півночі Чернігівської області, в селі Олешня Ріпкинського району, є кілька затоплених кар 'єрів, в яких видобували кварцевий пісок. Тепер на їхньому місці з 'явилося відмінне місце для літнього відпочинку. Блакитними озера названі невипадково - вода в них лазурного кольору, харчуються озера з глибинних джерел. Всього в цьому місці чотири озера, їм дали різні назви: Блакитне, Чорне, Заводське і Зелене. Навколо озер шумлять хвойні ліси. Місця красиві, повітря дзвенить чистотою, вода прозора. Що ще потрібно для відпочинку на природі?

Інфраструктура відпочинку

Навколо найбільшого озера облаштовані пляжі, в останні роки побудовані котеджі і кемпінги. Є спеціально обладнані зони відпочинку, альтанки, туалети. Береги озер піщані, вхід у воду пологий. Вода завдяки джерелам прозора, причому навіть у спеку бадьора і прохолодна.

Харчуватися можна в ресторані Moonshine, комплексні обіди - 100 грн з людини. Недалеко від озера знаходиться невеликий продуктовий магазин.

Де зупинитися

Проживання можливе в окремих котеджах і номерах. Екокомплекс "Блакитні озера" пропонує двомісні номери з видом на озеро за ціною від 400 грн/добу. Котеджі на чотирьох осіб - від 900 грн/добу.

Екосадиба "На селі у дідуся" - проживання в комфортних котеджах з усіма зручностями, оформлених у вигляді затейливих хатин. Вартість двомісної "хитрощі" - 870 грн/добу. Двомісні номери в готельному "теремці" - 550 грн/добу. Для дітей 3-12 років додаткове місце - 100 грн/добу.

Де знаходиться і як дістатися

Блакитні озера розташовані біля села Олешня Чернігівської області (координати 51 ° 57 '51.9 "N 31 ° 10' 04.5" E).

На громадському транспорті з Києва до Чернігова з залізничного вокзалу "Дарниця" щогодини ходять автобуси і маршрутки. Час у дорозі - 2-2,5 години. Далі на електричці до Олешні. Електропоїзд ходить щодня о 08:25 і 21:28, час у дорозі - 1 годину 10 хвилин.

з Києва по трасі Е95 через Чернігів і Ріпки - 210 км.

Новини

Популярні теми форуму

analytics