Close button

Віагра: вчені знайшли несподіваний ефект

Віагра: вчені знайшли несподіваний ефект

Дослідники з США виявили, що віагра може покращувати роботу мозку. Вчені досліджують цей феномен для лікування хвороб Альцгеймера і Паркінсона, повідомляє НВ.

Згідно з результатами нового дослідження вчених з Гарвардської медичної школи і Кембріджського університету, віагра може уповільнювати старіння мозку.

Цей препарат (силденафіл), який застосовується для лікування еректильної дисфункції, відкрили у кінці 1980-х, коли медики шукали нові знеболюючі засоби.

Виявилося, що віагра уповільнює активність ферменту PDE5, який пов’язаний з еректильною дисфункцією, після чого препарат набув широкої популярності.

Оскільки фермент PDE5 також пов’язаний з когнітивними функціями і нейродегенерацією мозку людини, вчені з США вирішили з’ясувати, чи може віагра допомогти у лікуванні хвороб мозку, викликаних старінням.

Автори роботи проаналізували, як віагра впливає на природну здатність організму руйнувати пошкоджені, неправильно сформовані або токсичні білки у мозку.

Такий механізм потрібен для стабільної роботи мозку і його порушення призводить до так званих нейродегенеративних захворювань, враховуючи хворобу Альцгеймера і Паркінсона.

Вчені з’ясували, що віагра, як сильний інгібітор ферменту PDE5, дозволяє організму ефективніше знищувати пошкоджені і токсичні білки, які можуть призводити до захворювань мозку, пов’язаних зі старінням.

«Наше дослідження вказує на новий підхід до боротьби з основною причиною багатьох нейродегенеративних захворювань, а також деяких рідкісних захворювань серця і м’язів, які пов’язані з накопиченням неправильно згорнутих внутрішньоклітинних білків», — заявили автори роботи.

Дослідники випробували вплив препарату на рибок даніо, яким генетично змінили механізм накопичення білків, пов’язаних з хворобами Гантінгтона і Альцгеймера. Експеримент підтвердив ефективність препарату у знищенні токсичних білків.

Вчені підкреслюють, що віагра не є засобом лікування Альцгеймера і тільки майбутні дослідження допоможуть відкрити нові способи використання цього препарату.

Кілька місяців тому доктор Кюнет Карааслан з лікарні Dunyagoz Adana у Туреччині зауважив, що деякі пацієнти, що приймають віагру, мали численні порушення зору, враховуючи аномально розширені зіниці, помутніння зору, чутливість до світла і порушення колірного зору.

17 пацієнтів приймали силденафіл вперше, і всі взяли найвищу рекомендовану дозу 100 мг. Жодному з чоловіків не було прописано це лікування.

Візуальні побічні ефекти почалися після того, як препарат почав діяти, і все ще були присутні, коли чоловіки прибули у клініку через 24−48 годин.

У всіх пацієнтів симптоми зникли протягом трьох тижнів. Вчені припускають, що люди можуть не розщеплювати силденафіл і не виводити його з організму ефективно, що призводить до дуже високих концентрацій речовини у крові і негативних побічних ефектів.

Костянтин Ценцура

Новини

Популярні теми форуму

analytics