Close button

Знайдена причина швидкого старіння організму

Знайдена причина швидкого старіння організму

Вчені з Великої Британії та Німеччини проаналізували генетичні дані більше одного мільйона людей і з’ясували, що є ключовою причиною швидкого старіння організму, повідомляє НВ.

Згідно з результатами нового дослідження, ключовим фактором старіння і тривалості життя може бути рівень заліза у крові.

Вчені з Університету Единбурга і Інституту біології старіння Макса Планка зібрали генетичні дані більше одного мільйона людей і проаналізували стан їх здоров’я у різні періоди життя.

Дослідники намагалися визначити ключові фактори біологічного старіння, — процесу, через який організм людини починає слабшати і у нього розвиваються серйозні захворювання, враховуючи хвороби серця, деменцію і рак.

Автори роботи виявили зв’язок між певними генами, які відповідають за метаболізм заліза у крові, і більш високою тривалістю життя людей без серйозних хвороб.

Іншими словами, причиною різної швидкості старіння може бути генетична схильність людей до засвоєння заліза у крові.

Зміст цієї речовини у крові залежить від безлічі факторів, враховуючи тип дієти. Підвищені або знижені рівні заліза у крові пов’язані з різними захворюваннями, враховуючи хворобу Паркінсона, проблеми з печінкою, пригнічений імунітет і т. і.

«Ми припускаємо, що наші висновки про метаболізм заліза можуть також пояснити, чому дуже високі рівні багатого на залізо червоного м’яса у раціоні пов’язані з різними віковими станами, враховуючи серцеві захворювання», — говорить один з авторів дослідження Доктор Пол Тіммерс з Університету Единбурга.

Вчені вважають, що створення препарату, який зможе імітувати вплив генів на засвоєння заліза, дозволить змінити деякі наслідки старіння.

Недавно вчені зі Швейцарії з’ясували, що певні імунні клітини у жирових відкладеннях черевної порожнини людини відповідають за регулювання процесів запалення і старіння організму.

Згідно з результатами швейцарського дослідження, зі збільшенням віку людини кількість цих клітин — еозинофілів — у черевному жирі знижується, що спонукає запальні процеси і знижує рівень імунітету.

Тому пересадка еозинофілів з молодого організму старому може призупинити процеси старіння.

В експериментах з мишами, особини, яким пересадили імунні клітини, демонстрували кращі фізичні показники у випробуваннях на витривалість.

Пересадка також позитивно вплинула на імунну систему, — старі миші стали краще реагувати на вакцинацію.

«Наші результати показують, що біологічні процеси старіння і пов’язані з ними функціональні порушення є більш пластичними, ніж передбачалося раніше», — писали вчені.

Костяник Ценцура

Новини

Популярні теми форуму

analytics