Close button

Кабмін планує ввести нову базову величину. Як це вплине на виплати

Кабмін планує ввести нову базову величину. Як це вплине на виплати

З 2021 року Кабінет Міністрів України планує запровадити нову базову величину, від якої залежатимуть соціальні виплати, надбавки до пенсій тощо, повідомляє НВ.

Відповідні зміни прописані у проекті Закону України Про внесення змін до деяких законів України щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат та грошових платежів і стягнень. Відповідно до цього законопроекту, зміни можуть набути чинності з 1 липня 2021 року.

Базова величина, яку планують встановити для соціальних виплат — 2 тис 100 грн. Базова величина є меншою від прожиткового мінімуму, який станом на 1 липня 2020 року становить 2 тис 197 грн. Нову базову величину планують збільшувати щороку на індекс інфляції, коментує НВ кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський. Він додає: за оцінками експертів, реальний прожитковий мінімум в Україні наразі становить 5−7 тис грн.

Як розраховуються розміри соціальних виплат зараз?

На сьогодні соціальні виплати розраховуються, виходячи з розміру мінімального прожиткового мінімуму для конкретних категорій осіб. Розмір цей встановлюється в державному бюджеті на відповідний рік, пояснює адвокат, старший юрист INPRAXI LAW Роман Кобець.

Розмір прожиткового мінімуму ж сьогодні встановлюється на основі проведення науково-громадської експертизи сформованих наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів, а також набору послуг, каже адвокат:

«Тобто, раз на п’ять років встановлюється набір мінімально необхідних продуктів харчування та непродовольчих товарів для населення. І на основі цього вираховується прожитковий мінімум».

А чому не можна було просто підвищити прожитковий мінімум замість впровадження нової величини?

В листопаді 2019 року Окружний адміністративний суд Києва зобов’язав Кабмін встановити прожитковий мінімум на рівні відповідному до державних соціальних гарантій, Тобто, уряд має підняти прожитковий мінімум хоча б до 5 тис грн, коментує Олександр Хмелевський. Проте, до прожиткового рівня прив’язані соціальні виплати та пенсії.

«Збільшення прожиткового рівня призведе до необхідності зільшити соціальні виплати. А на це грошей в бюджеті немає. Тому Кабмін вирішив відв'язати соціальні виплати від прожиткового мінімуму. З цією метою і був розроблений законопроект, який передбачає запровадити для розрахунку соціальних виплат та штрафів замість прожиткового мінімуму базову величину», — пояснює Хмелевський.

З ним погоджується й інший експерт, заступник начальника управління впровадження та супроводу ДП Інфотех Дмитро Радзіцький. Він каже: підвищення прожиткового мінімуму автоматично призводь до збільшення інших показників. Це потребує додаткового фінансування та ускладнює планування бюджету.

«Ідея відв'язати прожитковий мінімум від розрахунку заробітної плати, пенсії у законодавців вже існує давно та має цілком логічне пояснення: прожитковий мінімум має застосовуватись виключно для визначення основних соціальних гарантій, що дає змогу більш ефективно змінювати цю величину», — говорить Радзіцький.

І як тепер вираховуватимуть розміри виплат?

Для розрахунку кожного виду соціальних виплат чи штрафів встановлюється свій коефіцієнт, пояснює експерт Олександр Хмельовський. Коефіцієнти ці дещо збільшуються порівняно з тими, які діють нині. Очікується, що в результаті цього нововведення соціальні виплати зростуть на 200−500 грн.

«Проте після цього виплати будуть зростати лише на індекс інфляції. Тобто, не очікується, навіть в перспективі наблизити соціальні виплати до прожиткового мінімуму. Це означає, що й незаможні громадяни будуть злидарювати й надалі», — говорить Хмельовський.

З ним погоджується і Роман Кобець. Він каже: у разі запровадження цього проекту, в короткій перспективі громадяни, які отримають надбавки, дійсно можуть отримати вигоду. А от в довгостроковій — навряд чи це їм вдасться.

«На перший погляд, здається, що механізм застосування базових величин є прозорішим та зрозумілішим для громадян. Адже є первинно встановлений розмір який щороку збільшується на об'єктивний показник — встановлений рівень інфляції, — коментує Кобець. — Однак, яким чином такий підхід вплине на суму реально отриманих коштів — необхідно розбиратись».

На що саме вплинуть ці зміни?

Проект пропонує збільшити розмір аліментів, одноразових виплат, пільг та надбавок військовослужбовцям, військовим пенсіонерам, ав окремих випадках — також і членам їхніх сімей.

«Зміняться правила нарахування соціальних виплат особам, які мають особливі звання перед державою, одноразових виплат та надбавок по безробіттю, пов’язаних з інвалідністю, смертю, тощо», — пояснює Кобець.

В усіх цих випадках для розрахунку надбавок та пільг пропонується використовувати не прожитковий мінімум, а нову базову величину для соціальних виплат. Пропонується, що базові величини будуть поділені на величини для соціальних виплат та для грошових платежів і стягнень.

  • Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину — на 01.12.2020 складає 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (961 грн, від 6 років — 1198 грн), стане 55 відсотків базової величини дитині до 6 років (1155 грн) та 70 відсотків дитині від 6 до 18 років (1470 грн).
  • Виплата одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), травми або поранення — на 01.12.2020 це не менше 100 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (227000 грн), стане 130 базових величин (273000 грн).
  • Матеріальне забезпечення у зв’язку з призовом на військову службу, проходження зборів військовозобов'язаними — на 01.12.2020 2 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (4540 грн), стане 2,6 базової велечини (5460 грн).
  • Пільги учасникам бойових дій зміняться з 442 грн на 525 грн.
  • Розмір допомоги по безробіттю збільшується з 9080 грн до 10920 грн.

Чи означає це, що українцям можуть підвищити пенсії?

Нововведення не торкнуться механізму розрахунку пенсій, говорить Олександр Хмельовський. Цей механізм залишиться таким, як і був раніше.Крім того, не зміниться також і механізм розрахунку виплат, які є основним джерелом доходу для особи, а саме: мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям та інші види соцдопомоги, які є основним джерелом заробітку.До того ж, даний законопроект може зазнати значних змін після обговорення у Верховній Раді, додають експерти.

«Залишається сподіватися, що депутати внесуть правки, які дозволять покращити становище незаможних громадян», — резюмує Хмельовський.

Тим часом, з 1 вересня 2020 року в Україні підвищено мінімальну заробітну плату. Відтепер замість 4 тис 723 грн вона становитиме 5 тис грн на місяць. А мінімальна зарплата у погодинному розрахунку — 29,20 грн за годину замість 28,31 грн.Підвищення мінімальної зарплати впливає на збільшення суми трудових штрафів, на максимальну базу нарахування ЄСВ (єдиного соцвнеску) та розмір мінімального страхового внеску, а також на трудові гарантії (зокрема мінімальне та максимальне обмеження розміру лікарняних та декретних).

Олександра Горчинська

Новини

Популярні теми форуму

analytics