Close button

Експерти попередили про девальвацію гривні

Експерти попередили про девальвацію гривні

Курс долара в Україні вже прагне до річних максимумів, а до зими гривня може девальвувати ще сильніше. При цьому, як вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, до кінця року виросте вплив імпортерів і експортерів на курс гривні, повідомляє Сегодня.

"У вересні-листопаді збільшиться експорт зерна, а ближче до кінця року повинен пожвавитися і імпорт, бо наша економіка поступово починає пристосовуватися до життя в умовах кризи. Це означає зростання попиту на валюту і плавну девальвацію гривні, адже експортери навряд чи стануть продавати її дешево, почнуть притримувати. Їх головним опонентом стане Національний банк. Його інтервенції валюти не дозволять курсу вирости до кінця року вище 28 грн/долар. Тобто роль цих двох факторів зросте. Але зростання імпорту підвищить попит на валюту з боку "тіні", що стане послаблювати гривню. Інші фактори впливу, відповідно, зменшаться, наприклад потенціал Мінфіну, МВФ. Потенціал впливу населення і трудових мігрантів навряд чи зміниться", – пояснив Охріменко.

Керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин згоден, що посилиться потенціал впливу на курс експортерів-імпортерів і Нацбанку і ослабне з боку Мінфіну і нерезидентів. Також він допускає зростання активності населення, яке на хвилі девальвації гривні почне більше купувати валюту. А це знову ж таки посилить тиск на курс.

"Очікую, що в грудні гривня ослабне, курс буде в коридорі 28,5-29,5 грн/долар, – говорить Шевчишин. – Багато чого буде залежати від дій Національного банку: чи стане він утримувати курс на нижній межі коридору або дозволить йому піднятися до верхньої".

Ксенія Капустинська, Олександр Панченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics