Close button

Фокін вибачився, що назвав бойовиків на Донбасі “повстанцями”

Фокін вибачився, що назвав бойовиків на Донбасі “повстанцями”

Перший заступник глави української делегації в Тристоронньої контактній групі Вітольд Фокін вибачився за обмовку в недавньому інтерв'ю "Українському радіо", коли вжив термін "повстанці" щодо бойовиків на Донбасі, повідомляє Украинская правда.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на слова Фокіна.

"І хоча це слово використовувалося і попереднім президентом України, зокрема, в його промові, якщо не помиляюся, в Цюріхському університеті в січні 2015 року, правильно було б сказати "бойовики".

Я щиро прошу вибачення у всіх, кого зачепили мої слова. Як патріот України і, як один з перших керівників відродженої української держави, я щиро бажаю і зроблю все для того, щоб в Україні повернувся мир, щоб не гинули наші військові, мирні громадяни. Такою бачу свою роль в українській делегації в Тристоронньої контактній групі".

У той же час хочу запевнити всіх, що зусилля, які ми з колегами докладаємо для досягнення нашої з вами спільної мети - відновлення суверенітету України і територіальної цілісності нашої держави в міжнародно-визнаних кордонах, мають незрівнянно більше значення, ніж невдало вжите слово".

Термін "повстанці" Фокін вжив, говорячи про необхідність розміщення військового контингенту ООН на українсько-російському кордоні, щоб виключити поставки допомоги, в першу чергу військової, з території Російської Федерації.

Раніше Фокін заявляв, що без оголошення "загальної амністії" складно буде розраховувати на встановлення повноцінного миру на Донбасі, проте це не означає прощення для тих, хто вбивав і здійснював насильство.

Заяви Фокіна щодо амністії і особливого статусу критикували в Кабміні і Офісі президента.

18 серпня президент Володимир Зеленський увів до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на Донбасі прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Вітольда Фокіна.

Пізніше його онука Марія Фокіна заявила, що познайомила дідуся із керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком та причетна до рішення свого родича увійти до складу Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Новини

Популярні теми форуму

analytics