Close button

Психологія невдахи: як перестати програмувати себе

Психологія невдахи: як перестати програмувати себе

Багато хто з нас стикався з тим, що людина заздалегідь налаштовує себе на невдачу, перебуваючи на піку успіху. Разом з психологом розбираємося, в чому причина проблеми і як її подолати, повідомляє Marie Claire.

Кожному відомо, що в житті є як білі, так і чорні смуги. Коли все йде не за планом, а неприємності навалюються одна за однією, ми всі з нетерпінням чекаємо, коли ж життя нарешті повернеться до нас з вдалого боку.

Однак, як не дивно, є і ті, хто діє навпаки - коли у них все складається вдало, вони не можуть радіти успіху і наполегливо очікують низки поганих подій. Така модель поведінки характеризується в психології як комплекс Поликрата - передчуття прийдешньої біди на тлі досягнення різних життєвих вершин і сприятливих перспектив. Детальніше про це явище розповідає психолог Олександра Харріс.

Комплекс Полікрата - одна з різновидів комплексів неповноцінності. Він відрізняється характерним почуттям тривоги в ті моменти, коли людині вдається домогтися певної мети, коли все йде за планом. Це відчуття наростає в міру того, як людина досягає все більших вершин.

Комплекс Полікрата, будучи по суті комплексом неповноцінності, змушує нас думати про погане тільки тому, що ми не можемо бути впевнені у зворотньому кінці. Люди зі здоровим поглядом на свої досягнення мають можливість хвалити себе, пишатися собою, чітко підводити підсумки виконаної роботи, що дає їм більше стимулу і формує більш продуктивне життя в цілому.

У психології комплекс Поликрата - це бажання бути покараним. Цей комплекс був описаний Джоном Флюгелем у 1945 році і названий на честь тирана Самоськго Полікрата, який, замість того, щоб прислухатися до пророцтва дочки про неминучу смерть, пішов на битву і був убитий.

Якщо ви провели паралелі між описаним поняттям і своєї звичної моделлю поведінки, вам необхідно побороти цю установку, оскільки комплекс неповноцінності з віком збільшує шанси на невроз, а також ряд більш серйозних розладів, включаючи затяжну депресію, підвищену тривожність, панічні атаки.

Розглянемо основні кроки, які допоможуть подолати комплекс і дозволять насолоджуватися власним успіхом без остраху майбутніх невдач.

Не карайте себе за проступки

І не важливо, у чому це полягає. З'їли ви шматок торта, а потім погнали себе на виснажливе тренування, не здали ви досить добре залік і тепер сидите за підручниками всю ніч - від звички самопокарання потрібно йти, навіть якщо вам здається, що це підвищує вашу продуктивність.

Спробуйте знайти причину своїх почуттів

Комплекси неповноцінності можуть виникнути через ваше минуле. Це може бути негативний досвід з дитинства, травмуюча подія або вплив людей, які роками придушували вас. Задумайтесь про своє минуле. Постарайтеся згадати події, які могли спровокувати подібну модель поведінки.

Коли ви дійсно відчуваєте себе гірше? Ви повинні зрозуміти більш глибинну причину вашого комплексу неповноцінності. Розуміння цих шарів може допомогти вам знайти корінь вашої проблеми, і як тільки ви краще зрозумієте свої почуття, ви зможете зробити необхідні кроки, щоб подолати її.

Зрозумійте, що всі ми в чомусь неповноцінні

Кожен на землі в чомусь поступається іншому. Хтось може бути найкрасивішим і багатим, але завжди знайдеться хтось більш розумний, порядний і співчутливий. З іншого боку, кожен в чомусь перевершує інших. У всіх різне поєднання позитивних моментів і недоліків. Розуміння цієї концепції може допомогти вам почати дивитися на себе більш реалістично. Пам'ятайте, неповноцінність створюється у вашій голові.

Розвивайте впевненість в собі

Складіть список з десяти речей, які вам подобаються в собі, і прикріпіть його туди, де ви будете бачити пункти кожен день. Є багато речей, які нас формують. У вас буде підвищена безпека і самооцінка, і ви зміцните підсвідоме переконання, що ви цінні і заслуговуєте турботи.

Поговоріть з собою в позитивному ключі

Термін «розмова з самим собою» відноситься до ваших внутрішніх діалогів. Вони бувають у кожного з нас, але їх характер значно різниться. Цей внутрішній голос має великий вплив на те, як ви бачите себе і свої дії. Не думайте про себе як про дурну, нікчемну людину або про когось, хто нічого не вартий у цьому житті. Вам потрібно знайти ці шаблонні установки всередині себе, усунути їх і замінити на позитивні.

Оточіть себе позитивними людьми

Викресліть зі свого життя токсичних людей, щоб оточити себе позитивом. Підтримуйте дружні відносини, в яких присутні взаємна повага, любов і відповідальність. Знайдіть людей, які зможуть допомогти вам знайти кращу версію себе.

Практика напористості

Люди з комплексами меншовартості іноді можуть здаватися боязкими, тому що їм здається, що їх вклад мізерний, а будь-яка ініціатива приречена на провал, або вона недостатньо добра для інших. На робочому місці не бійтеся ділитися своїми пропозиціями або побоюваннями, а вдома не бійтеся ділитися своїми почуттями. Будьте наполегливі і не чекайте невдачі заздалегідь, так ви зможете хоча б спробувати домогтися того, про що мрієте.

Новини

Популярні теми форуму

analytics