Close button

Зеленський і Порошенко "б'ються" за увагу Байдена

Зеленський і Порошенко "б'ються" за увагу Байдена

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

Підбивання підсумків виборів у США спровокувало в Україні справжню політичну війну між різними групами впливу за увагу можливого їх переможця Джо Байдена і його команди.

За спостереженнями "Країни", найбільш показова вона по лінії "Офіс президента - Порошенко", причому прозахідне лобі, орієнтоване саме на Демпартію США ("соросята"), виступає на стороні ОП.

Чому спалахнула ця боротьбі й хто візьме в ній верх?

Перегони панегіриків

Ми писали, що після того, як Байден оголосив себе переможцем американських виборів, в Україні прозахідні політики та громадські діячі почали вітати його через соцмережі, додаючи часто фотографію себе з кандидатом.

Експрезидент Петро Порошенко взагалі виклав цілу фотогалерею із зустрічей з Байденом, назвавши його "бійцем, державником" і "президентом США, з яким Україні пощастило" і який "володіє такими глибокими й особистими знаннями" про нашу країну.

Президент Володимир Зеленський теж поспішив з поздоровленням, яке було адресовано, до речі, не тільки Байдену, але і Камалі Гарріс. "Україна з оптимізмом дивиться в майбутнє стратегічного партнерства зі Сполученими Штатами", - написав Зеленський.

Привітав Байдена і глава ОП Андрій Єрмак.

Ці перегони панегіриків мали один примітний наслідок. Почалося з'ясування стосунків між деякими знаковими із привітань.

Так, народний депутат восьмого скликання Сергій Лещенко, який вважається близьким як до американських політичних кіл, так і до нинішнього Офісу президента, звинуватив Порошенка в спробі приватизувати на українських просторах результат Байдена.

"За підсумками американських виборів Петро Порошенко намагається показати, що перемога Байдена - це його перемога, а що належить йому "5 канал" вже робить новини з заголовками: "Прогнозується збільшення впливу Порошенка на політику". Це пил в очі. Джо Байден як віцепрезидент США був за рангом зобов'язаний працювати з президентом Порошенко. Але точно так само Порошенко підлабузнювався і до президента Трампа, купував вугілля з Пенсільванії й американські локомотиви без конкурсу, щоб йому сподобатися.

Водночас Порошенко створив величезні проблеми для Байдена руками свого генпрокурора Юрія Луценка, коли той передавав Руді Джуліані компромат на сина Хантера Байдена.

Крім того, саме Порошенко не вберіг аудіозаписи переговорів між ним і Байденом, які потрапили в руки російському агенту Андрію Деркачу і були використані для атаки на Байдена. Витік стався з української сторони. Це все важливо розуміти, аналізуючи нинішні бравурні заяви Порошенко. Нова американська адміністрація налаштована на співпрацю з легітимною українською владою", - пише Лещенко у своєму телеграм-каналі.

Похвала Зеленському за привітання Байдену прозвучала і від американського економіста шведського походження, старшого наукового співробітника одного з найбільших аналітичних центрів США "Атлантична рада" (Atlantic Counsil) Андерса Аслунда.

Ця організація є важливою точкою тяжіння для лобі Демпартії по українському напрямку.

Ще недавно Аслунд критикував Зеленського за обмеження захмарних зарплат керівників держкомпаній і членів наглядових рад у зв'язку з карантином і перенаправленням грошей на боротьбу з коронавірусом. Аслунд входив до наглядової ради "Укрзалізниці", проте заявив про вихід, серед причин назвавши й фінансове питання.

Втім, після місцевих виборів зарплати повернулися на колишній рівень.

І Аслунд тепер пише про мудрість Зеленського з поздоровленням Байдену.

"Після оголошення перемоги Джо Байдена на президентських виборах 2020 року в США президент Зеленський привітав його одним з перших іноземних політичних лідерів. Він вчинив мудро. Україна може багато виграти від президентства Байдена, як і Зеленський особисто", - написав Аслунд в соцмережах, цитату якого наводить у своєму пості й Лещенко.

У партії Порошенко ж нагадують, що у Верховній Раді представники пропрезидентської фракції "Слуга народу" (СН) вимагали створення тимчасової слідчої комісії парламенту щодо звинувачень в корупції на адресу сім'ї Байдена.

"Її створення ще в травні педалював глава групи дружби "Україна - США", людина неабияких дипломатичних здібностей Давид Арахамія. Феєричні персонажі ці слуги..." - написала на своїй сторінці в Фейсбуці співголова фракції партії Порошенко "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

Порошенко vs соросята

Як пояснює політолог Руслан Бортник, Офіс президента при публічній підтримці частини прозахідного лобі вступив в конкуренцію з представниками попередньої влади - перш за все з Порошенком і з експрем'єром Арсенієм Яценюком за право стати головним комунікатором з командою новообраного президента по Україні.

"Зеленський теж конкурує за право бути улюбленим контрагентом нової американської адміністрації. Причому мова йде не про офіційне спілкування, яке і так буде вести президентський офіс, а саме про неформальне", - коментує Бортник.

Хто в цій сутичці переможе?

"Як колишній президент Петро Порошенко, тим більше представлений в політиці, якщо він приїде до Вашингтона, може розраховувати на зустріч по статусу. Звичайно, зустрітися з керівництвом країни буде складно. Наприклад, зустріч з держсекретарем вже тільки за згодою його самого. Про таке можна тільки попросити. Все буде залежати від історії відносин з конкретною людиною на цій посаді. Якщо буде візит високопоставленого представника скажімо Держдепу, в Україні, з ним теж напевно захочуть зустрітися. Все-таки він очолює одну з найбільших парламентських партій в Україні", - пояснює "Країні" екснардеп Ігор Попов, який входив до групи Верховної Ради з міжпарламентських зв'язків з США.

Однак політолог Бортник вважає, що проти Порошенка працює тема з "витоком" інформації з його Адміністрації, використаними в кампанії проти Байдена, а також отримала широкий розголос історія переговорів Луценко з оточенням Джуліані під час якої обговорювалася передача компромату на Байдена. Причому робилося це з відома самого Порошенка, який хотів перед виборами президента у 2019 році домогтися зустрічі з Трампом, щоб використовувати її для свого піару.

"Думаю, Байдена постараються уберегти хоча б на час від спілкування з Порошенком", - вважає Бортник.

І це на руку вже Офісу президента.

Тим більше, що працювати із Зеленським вигідно і "соросятам" - вони мають давні зв'язки з командою Байдена і тепер спробують конвертувати їх в отримання нових постів в уряді та інших органах, переконуючи президента, що йому вигідно зараз виконувати без будь-яких застережень всі побажання нової адміністрації у Вашингтоні.

Порошенко в справі отримання посад "соросятам", природно, нічим не допоможе, а тільки зашкодить, створюючи конкуренцію за увагу Байдена.

"Соросята" спробують зміцнити вплив на владу і навіть в неї повернутися", - говорить політолог Анатолій Октисюк. За його словами, одночасно прозахідний лобі буде атакувати український олігархат.

"Зараз найбільше списи летять, скажімо, в Коломойського (співвласник групи "Приват" Ігор Коломойський - Ред.) І представників його групи впливу за удари по Ситнику й іншим антикорупціонерам. Але це не означає, що інші олігархи можуть відчувати себе в безпеці. Є завдання на перспективу - позбавлятися від їх впливу в Україні. А слона треба їсти по шматочках", - говорить політолог.

Однак олігархи, як вважає Октисюк, можуть у відповідь спровокувати ще більшу політичну кризу, ніж зараз через ситуацію з Конституційним судом, з метою змусити Зеленського оголосити дострокові парламентські вибори.

Відносини Порошенко і прозахідних активістів теж ризикують погіршитися, причому радикально.

"У швидкі перевибори Ради я не вірю. Але час до них може бути використано активістами і їх покровителями в американському посольстві для створення нової прозахідно-ліберальної партії. Для кожного куратора в посольстві важливо не підтримувати чинні проєкти, адже запитують, що ти нового зробив. А якщо ти з уламків "Голосу", "Самопомочі", Гончарука й антикорупціонерів створив новий проєкт, то це відмінний рядок в біографії й на тебе буде попит.

А поки ми дійдемо до парламентської кампанії, закінчиться термін повноважень глави НАБУ Артема Ситника. Він і той же Шабунін можуть очолити таку партію. Її назвуть антикорупційною, тому що відкрито прозахідно-ліберальна в бідній країні не перевалить через 5% прохідний бар'єр. Але тут виникає проблема "Євросолідарності" (ЄС), яка вже електорально "з'їла" попередній подібний проєкт "Голос" і задоволена. Думаю, розуміють це і в "ЄС", і намагатимуться задавити такі ініціативи на корені", - резюмує співрозмовник видання з грантових кіл.

Денис Рафальський

Новини

Популярні теми форуму

analytics