Close button

Борги України в 2021: скільки і як доведеться віддавати

Борги України в 2021: скільки і як доведеться віддавати

Читати новину російською мовою, повідомляє 24 канал.

Україна активно залучає кошти, щоб компенсувати дефіцит бюджету, збільшуючи цим державний борг. Скільки доведеться Україні віддати грошей в 2021 році і як це збираються зробити?

Який борг в України

Державний і гарантований борг в Україні зараз становить 2,35 трильйона гривень. Ми розбиралися, яким буде державний борг України в 2021 році і як його збираються погашати.

Зовнішній борг

Зовнішній державний борг - це те, що Україна заборгувала перед іншими державами, міжнародними організаціями (наприклад, МВФ) тощо.

За даними Міністерства финансів станом на 30 вересня 2020 року зовнішній борг України становив 51 мільярд доларів.

Скільки Україна повинна віддати в 2021

На 2021 рік припадають пікові виплати за зовнішньою заборгованістю - в цілому 15,6 мільярда доларів, з яких більше чверті - це відсотки. Найбільше доведеться сплатити в першому і третьому кварталі.

  • У січні-березні Україна заплатить 4,69 мільярда доларів, з яких 1,39 мільярда - процентні платежі.
  • У другому кварталі Україна повинна заплатити менше - 2,16 мільярда доларів, з яких 664 мільйона набігли у вигляді відсотків
  • У період з липня по вересень включно доведеться віддати 5,73 мільярда доларів. А це більше, ніж планує дати нам МВФ в рамках півторарічної програми stand-by. З цих грошей 1,68 мільярда доларів - процентні платежі.
  • На останній квартал 2021 року передбачені виплати у розмірі 2,32 мільярда доларів, з яких 706 мільйонів доларів набігли відсотками.

Внутрішній борг

Внутрішній державний борг - це те, що Україна заборгувала перед власниками державних цінних паперів та іншими кредиторами. Зазвичай це ОВДП, тобто облігації внутрішньої державної позики. Останнім часом цим інструментом залучення грошей активно користувалися. Якщо поглянути на структуру державного боргу (тобто разом внутрішнього і зовнішнього), то в березні цього року 33% боргу займали запозичення під ОВДП.

За даними Міністерства фінансів станом на кінець вересня 2020 року внутрішній і борг України склав 31,89 мільярда доларів.

Якщо подивитися на внутрішній борг України за останні 10 років, то видно що він падав під час кризи 2014 року, і в цьому році впав. Це пов'язано з тим, що Україна стає менш привабливою для інвесторів через нестабільну економічну і політичну ситуації. Зараз структура власності ОВДП виглядає так:

kxjxs8v69s_big.jpg

Динаміка обсягу держборгу

Незважаючи на те, що в абсолютних значеннях держборг майже щороку зростає, доцільно його вимірювати в співвідношенні до ВВП. За останні 4 роки це співвідношення вдалося скоротити з 81% в 2016 році до 50% в минулому році.

Безпечним рівнем боргу, тобто таким, при якому держава може своєчасно і в повному обсязі виконувати свої боргові зобов'язання без допомоги міжнародних фінансових організацій, вважається 35%. Про це свідчить дослідження МВФ.

_5_5yy5d_c_big.jpg

Як Україна буде погашати борги

Україні доведеться сплачувати борги, незважаючи на величезну діру як в нинішньому бюджеті, так і запланований дефіцит у наступному. І щоб покрити їх, Україна, ймовірно, вдасться до одного з 3 способів: нові запозичення, емісія гривні або дефолт.

Нові запозичення

Нові запозичення - це кредити від міжнародних фінансових організацій, таких як МВФ, Світовий банк, ЄБРР і розміщення євробондів, ОВДП тощо. Саме нові запозичення є планом Міністерства фінансів зменшити борговий тягар. Стратегія включає 4 етапи:

  1. Збільшення частки боргу в національній валюті. Чим ця частка більше, тим менше обсяг боргу залежить від валютних коливань. За підрахунками Мінфіну, девальвація нацвалюти на 1 гривню щодо долара збільшує розмір боргу в національній валюті на суму близько 40 мільярдів гривень. Зараз частка боргу в гривні складає 33%.
  2. Рівномірний графік погашення боргу.
  3. Залучення довгострокового пільгового фінансування. Таким інструментом є кредити від МВФ, який дає країнам позики під низькі відсотки на певних умовах.
  4. Розвиток міцних взаємин з інвесторами. Чим більша довіра інвесторів, тим дешевші борги Україна може залучати, тобто під більш низьку ставку. На жаль, зараз рейтинг України на низькому рівні - B за рейтингами S & P ratings і Fitch ratings. Такий же рейтинг присвоєно Уганді, Боснії і Герцеговині, Білорусі, Коста Ріці, Гані та Камбоджі.

Зараз довіра до України може похитнутися на тлі рішень Конституційного суду, прийняття бюджету-2021, в який заклали значний дефіцит, тощо. Якщо погасити борги не вдасться за допомогою нових запозичень, то доведеться вдатися до наступних рішень.

Друк гривні

Емісія гривні - це процес, який присутній в економіці кожної країни, і це нормально. Коли говорять про емісію в негативному значенні, мова йде про додаткову емісію. Однак додемісія призведе до інфляції і девальвації. Чому? тому, що в економіку вливають більше грошей, а кількість товарів і послуг при цьому не змінюється. Попит зростає, а пропозиція залишається незмінною: відповідно ціни ростуть, а національна валюта знецінюється, оскільки її купівельна спроможність падає.

Однак друк грошей все одно не вирішує всі проблеми. Таким способом можна покрити тільки частина боргу, а саме внутрішній. Зовнішній борг шляхом емісії гривні погасити не вдасться, оскільки він в іноземній валюті.

Зовнішні ринки зараз закриті. Співпраця з МВФ фактично зірвано. Другого і третього траншу в цьому році не буде. І не зрозуміло, чи будуть вони в наступному році. Фактично у Мінфіну є єдиний механізм: через рефінанс Нацбанку накачувати грошима держбанки і вкидати їх в економіку. Це - емісія гривні. Буде дика інфляція, - розповів екс-міністр інфраструктури Володимир Омелян в коментарі Obozrevatel.

Однак у Нацбанку неодноразово заявляли, що до додаткової емісії гривні вдаватися не планують.

Дефолт

Час від часу в Україні звучать тривожні прогнози щодо дефолту. Український олігарх Коломойський в інтерв'ю Financial Times заявив, що Україні варто вдатися до дефолту. Згодом і нардепи, які, ймовірно, лобіюють інтереси олігарха, заявляли схоже.

Однак насправді дефолт - це найгірший зі сценаріїв для України. Думка, що це просто звільнення від зовнішніх зобов'язань - помилкова. Держава, що оголосила дефолт, по суті підвело довіру своїх кредиторів, і вони вже не готові на тих же умовах і в тих же обсягах вкладатися в Україну.

До слова, частково низьким кредитним рейтингом Україна зобов'язана реструктуризації боргів в попередні роки. У 2015 вдалося списати 20% боргу і продовжити на чотири роки термін погашення українських єврооблігацій. Це зменшило боргове навантаження, але разом з тим і довіру інвесторів. А чим менша довіра, тим дорожче залучати гроші кредиторів і інвесторів.

Якщо говорити великими категоріями, то дефолту не буде. Я переконаний, що прийдешній рік ми пройдемо. Нам буде важко, і я б не розглядав такі сценарії, а покладався на команду наших переговірників. Міністр фінансів працює над цими питаннями і чекає позитивних сигналів - приїзд місії або 2-го траншу за програмою Stand-by, - зазначив голова профільного комітету Данило Гетманцев в ефірі "Україна 24".

Чи чекати траншу від МВФ

Співпраця з МВФ необхідна для України. І справа не тільки в транші. У червні нам надали транш на 2,1 мільярда доларів. Наступний очікуємо розміром в 700 мільйонів, а в цілому сума складе 5 мільярдів доларів. Це велика сума, але недостатня, щоб вирішити всі проблеми України.

Співпраця з МВФ - це барометр довіри світу до України. Як тільки МВФ погоджується з нами співпрацювати, Всесвітній банк, ЄС та інші міжнародні партнери теж готові надавати нам кредити і фінансову підтримку. Як тільки МВФ припиняє співпрацю - інші партнери теж переводять переговори в режим очікування.

Щоб отримати другий транш від МВФ, Україна повинна виконати ряд умов, так звані структурні маяки, серед яких скорочення непрацюючих кредитів, реорганізація податкової та фіскальної служб, зміни в ФГВФО тощо. Частину цих умов Україна вже виконала, над іншою ще працює.

Однак проблема не в повільному виконанні Україною умов, а в тому, що існує загроза у скасуванні тих реформ, яких вже вдалося досягти, як наприклад скасування КСУ антикорупційних норм.

На якому етапі переговори України і МВФ

Очікували, що восени Україна отримає другий транш. Однак цього поки не відбулося, і невідомо чи відбудеться.

У вівторок, 10 листопада, відбулися певні зрушення в переговорах - глава Нацбанку Кирило Шевченко зустрівся з главою місії МВФ в Україні Іванною Владковою Голлар, про що повідомили в пресс-службі.

Зустріч голови НБУ з представницею МВФ

Зустріч голови НБУ з представницею МВФ / НБУ

Голова НБУ ще раз наголосив на важливості співпраці з МВФ, однак в повідомленні не говорилося про те, коли Україна зможе отримати другий транш.

Новини

Популярні теми форуму

analytics