Close button

Нова платіжка за доставку газу. Що змінюється

Нова платіжка за доставку газу. Що змінюється

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Уже майже рік українці живуть в умовах розділених платіжок за газ: окремо за його споживання, яке оплачується газзбуту, і окремо за доставку - цю платіжку виставляє місцевий облгаз.

У другій квитанції, що викликала багато нарікань на початку року, сума була незмінною, але зараз настають зміни.

Газовий рік закінчився

Останнім часом українці стали отримувати квитанції за транспортування газу, в якій крім суми, до якої вони вже звикли за рік, вказана ще одна цифра - обсяг спожитого за рік газу. Пов'язано це з тим, що завершився стандартний "газовий рік", який тривав з 1 жовтня 2019 по 30 вересня 2020 року.

Знати свій обсяг споживання за минулий "газовий рік" важливо, бо цей показник буде закладений при розрахунку сум майбутніх платежів. Одні облгази вказують його в самій квитанції, споживачам тих облгазів, хто не вказав у квитанції, можна дізнатися свій обсяг спожитого за рік газу онлайн - в Особистому кабінеті. Ці повідомлення є попередженням про швидку зміну суми в платіжці - так званої "абонплати" за підключення до труби.

Як розрахувати

"Абонентська плата" - хоча і прижилася, але не зовсім коректна назва, оскільки у кожного споживача вона різна з огляду на те, що прив'язана до його індивідуальних показників за "газовий рік". Для розрахунку нової суми необхідно помножити свій обсяг споживання за минулий період на тариф за транспортування, затверджений НКРЕКП конкретно для вашого облгазу, і поділити на число місяців в році. Знайти свій облгаз і тарифи для нього можна тут.

Наприклад, якщо в позаминулому газовому році (1 жовтня 2018 - 30 вересня 2019 роки) житель Києва (тариф Київгазу - 0,34 грн / куб м) використовував 100 куб м газу, то його діючий щомісячний платіж за доставку газу становить 100х0,34 / 12 = 2,83 грн. Якщо ж в минулому газовому році (1 жовтня 2019 - 30 вересня 2020) він використовував більше - 120 куб м газу, то виросте і сума щомісячного платежу на наступний рік: 120х0,34 / 12 = 3,10 грн.

Цей же принцип працює й у зворотний бік. Якщо споживання в минулому газовому році скоротилося в порівнянні зі споживанням в позаминулому газовому році, то сума платежу, навпаки, зменшується.

З січня

Вищевказаний розрахунок не є точним, це просто приклад того, за яким принципом формується сума щомісячного платежу на рік вперед. Насправді сума майбутнього платежу у столичного жителя, цілком можливо, буде іншою. Тільки пов'язано це вже не з об'ємом споживання, а з тарифами НКРЕКП для облгазів.

Річ у тім, що хоча чинна зараз "абонплата" і прив'язана до "газового року", який закінчився 30 вересня 2020 року, в дію вона вступила тільки з 1 січня 2020 року. Аналогічно і нова сума платежу ставиться тільки до січня 2021 року і наступних за ним місяців, а за жовтень-грудень 2020 року у квитанціях будуть продовжувати вказувати звичну суму "абонплати".

При цьому облгази зараз формують розрахунки, у скільки, на їхню думку, обходяться витрати на розподіл газу. Ці дані подаються в НКРЕКП. Регулятор їх перевіряє, уточнює і стверджує, тобто, ймовірно, з 1 січня для облгазів буде інший тариф за транспортування. У Київгазу, якого єдиного в країні не торкнулися два останніх подорожчання, може залишитися чинний тариф в 0,34 грн / куб. м, а може бути інший, вищий, якщо так вирішить регулятор.

Той тариф, який затвердить для облгазів НКРЕКП з 1 січня 2021 року і потрібно буде помножити на обсяг спожитого в минулому газовому році газу (цифри якого зараз надсилають облгази) і розділити на 12. Отримана сума стане тим щомісячним платежем за розподіл (транспортування) газу, яка буде діяти з січня по грудень 2021 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics