Close button

Трамп завдає Пекіну прощальний удар

Трамп завдає Пекіну прощальний удар

Читати новину російською мовою, повідомляє Reuters.

Дональд Трамп завдає прощальний удар Пекіну. Щоб зупинити приплив більшої кількості грошей в Китай, чинний президент підписав розпорядження про блокування інвестицій США в китайські компанії, які пов'язують з військовою промисловістю.

Це рішення створює ще одну проблему для американських керуючих фондів і створює імпульс для подальшого роз'єднання, від якого важко буде позбутися.

Протягом останнього року адміністрація Трампа посилювала тиск на цій арені. У лютому держсекретар США Майк Помпео попередив державні пенсійні фонди, в тому числі Каліфорнійську пенсійну систему державних службовців вартістю 400 мільярдів доларів, про інвестиції, які ставлять під загрозу американські сили оборони. BlackRock також був відкликаний Конгресом за виділення коштів в Китаї.

Рішення за 12 листопада перетворить загрози в дії з потенційно широкомасштабним потенціалом. Починаючи з 11 січня, будь-які операції з акціями компаній, зазначених у наказі, безпосередньо або через фонди, будуть заборонені. Американським компаніям і приватним особам надається більш тривалий пільговий період для продажу своїх активів.

На даний момент Вашингтон позначив 31 китайську компанію, але чорний список може в будь-який момент стати довшим. China Mobile, акції якої котируються як в Нью-Йорку, так і в Гонконзі, тільки в п'ятницю втратила 8 мільярдів доларів ринкової вартості. Оператор зв'язку входить в десятку лідерів індексу MSCI China. За оцінками аналітиків Jefferies, американським компаніям належить близько 2,7% акцій компанії, або 10% акцій у вільному обігу.

Читайте також: Китай поздравил Байдена с победой на выборах

Поки неясно, яких фондів це торкнеться, і навіть немає впевненості в тому, що директива Трампа буде виконуватися. Його безглузда спроба заборонити відео-додаток TikTok, що належить китайській ByteDance, є одним із прикладів того, наскільки складно прораховувати ситуацію. Наказ також вступить в силу всього за тиждень до того, як Трамп передасть Овальний кабінет Джо Байдену. Це означає, що новий президент може скасувати заборону на інвестиції.

Новини

Популярні теми форуму

analytics