Close button

Чим небезпечні теорії змови про COVID-19?

Чим небезпечні теорії змови про COVID-19?

Читати новину російською мовою, повідомляє Medical News Today.

Нове дослідження американських вчених показує, що просте читання статей про конспірологічні теорії з приводу пандемії COVID-19 з більшою ймовірністю може спровокувати людей ігнорувати наукові дані і нехтувати профілактичними заходами, необхідними для зниження ризику зараження коронавірусом.

У дослідженні взяв участь 1071 доброволець, яким вчені запропонували відповісти на питання щодо походження коронавирусної інфекції після прочитання статті.

Вчені випадково віднесли кожного учасника до однієї з чотирьох експериментальних груп. Перша група, яка виступала в якості контрольної, не читала статті до того, як відповіла на опитування. Кожна з трьох інших груп читала різні статті.

У першій статті були описані наукові докази того, що вірус походить від кажанів, а в другій - теорія змови про походження вірусу. У третій статті описувалися обидві точки зору.

Учасники, які читали науково обґрунтовану статтю і ті, хто входив в контрольну групу, вважали, що вірус виник від кажанів. Навпаки, ті, хто читав або статтю про теорію змови, або статтю, де описувалися обидві точки зору, вірили в теорію змови і були менш схильні застосовувати превентивні заходи, такі як носіння захисних масок, часте миття рук і соціальне дистанціювання.

Новини

Популярні теми форуму

analytics