Close button

Ризики безконтрольного прийому вітаміну D

Ризики безконтрольного прийому вітаміну D

Читати новину російською мовою, повідомляє Российская газета.

Між іншим, безконтрольний прийом вітаміну D, який сьогодні багато хто сприймає як профілактичний засіб проти COVID-19, може привести до проблем зі здоров'ям, - попереджає заслужений лікар Росії, провідний науковий редактор сервісу Vrachu.ru Михайло Каган.

"Нині значно зріс інтерес до вітаміну D. Річ у тому, що Росія розташована в зоні низької інсоляції, тому його дефіцит дуже поширений серед різних верств населення, - пояснив Михайло Каган. - З огляду на важливу фізіологічну роль цього вітаміну в організмі, ряд дослідників передбачає, що з його браком може бути пов'язаний підвищений ризик розвитку найрізноманітніших захворювань - від серцево-судинних до хвороби Альцгеймера. Низькі рівні вітаміну D нерідко виявляються у хворих на аутоімунні захворювання, у людей з надмірною вагою, при онкологічних хворобах. Однак поки, на жаль, ніхто не почув переконливих доказів того, що саме дефіцит цього вітаміну сприяв розвитку цих хвороб, а не був їхнім наслідком або просто супутнім фактором. Також достовірно не доведено, що нормалізація рівня вітаміну D за допомогою його достовірно захищає людину від інших хвороб, крім остеопорозу".

Останнім часом було багато повідомлень і публікацій в ЗМІ про те, що дефіцит вітаміну D призводить до важкого перебігу COVID-19 при зараженні коронавірусом. І це викликало ажіотажний попит на препарати вітаміну D в аптеках.

"Ефект вітаміну D вивчався й у хворих з гострими респіраторними захворюваннями, включаючи грип. Цілий ряд контрольованих досліджень продемонстрував зниження ризику захворювання при регулярному прийомі вітаміну D, особливо у людей, які раніше мали його дефіцит. Однак, при тому ж грипі не було підтверджено значення вітаміну D в плані профілактики важких випадків захворювання", - зазначив Михайло Каган.

Експерт пояснив, що оскільки нова коронавірусна інфекція також належить до групи гострих респіраторних захворювань, в деяких дослідженнях передбачається існування зв'язку між низьким рівнем вітаміну D і вищим ризиком тяжкого перебігу захворювання.

"Але публікацій, що підтверджують або спростовують ефективність прийому вітаміну D з метою профілактики або лікування COVID-19, на цю мить немає, - підкреслює Михайло Каган. - Як і раніше неясно, як інтерпретувати виявлення широко поширеного в популяції дефіциту вітаміну D у пацієнтів з важким перебігом захворювання. чи є це випадковою знахідкою, фоновим станом, або провокуючим фактором? Точні відповіді на ці питання ще належить отримати".

Як результат, лікар не рекомендує займатися самолікуванням, приймаючи препарати вітаміну D без контролю його рівня в організмі й дозування при прийомі.

"Оптимальним підходом в даній ситуації є перевірка рівня вітаміну D в крові з її подальшим коригуванням при необхідності й підтриманням в нормі", - уклав експерт.

Ірина Безневинна

Новини

Популярні теми форуму

analytics