Close button

Соцпенсії ліквідують уже у 2021 році

Соцпенсії ліквідують уже у 2021 році

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

До кінця року 60-річні українці, які не заробили необхідний стаж, можуть отримати спеціальну соціальну виплату. Однак вже з наступного року соцпенсії не призначатимуть.

Про це йдеться в постанові уряду №1098.

Документ був прийнятий разом з пенсійною реформою 2017 року для організації перехідного, більш м'якого періоду впровадження нових правил.

На соцпенсії мають право ті, кому не вистачає стажу. Відповідно до закону, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років у 2020 році, потрібно мати не менше 27 років стажу. Якщо є від 17 до 27 років стажу, доведеться працювати до 63 років, а від 15 до 17 років - 65 років.

Якщо у вас є 15 років стажу, але його не вистачає, щоб з 60 років отримувати пенсію, ви маєте право на соціальну виплату. При цьому варто відзначити, що такі виплати будуть призначати тільки до січня 2021 року. Після цього українці без стажу ризикують зовсім залшитися без допомоги.

Розмір соцпенсії повинен компенсувати різницю між тими доходами, які є, і прожитковим мінімумом для непрацездатних. Зараз це 1 712 грн. Якщо бюджет вашої родини не покриває зазначену цифру, то різницю покриють з бюджету. Якщо ж взагалі немає заробітку, то держава буде виплачувати повний прожитковий мінімум.

Однак навіть якщо ви відповідаєте перерахованим умовам, але у вас є другий автомобіль (мотоцикл) або площа житла перевищує 21 квадрат на людину плюс 10,5 квадратів на сім'ю, гроші платити не будуть.

Новини

Популярні теми форуму

analytics