Close button

Платіжка на кожного працівника: ПДФО по-новому

Платіжка на кожного працівника: ПДФО по-новому

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Роботодавцям готують зміни в частині сплати податку на доходи фізосіб (ПДФО). Народні обранці пропонують з 1 січня 2022 зараховувати ПДФО за місцем податкової адреси фізосіб-платників податків.

Відповідні зміни викладені в зареєстрованих у Верховній Раді законопроєктах № 4369 і № 4370.

Даними проєктами законів вносяться наступні зміни:

  • фізособи-платники податків будуть зобов'язані подавати роботодавцю відомості про зміну податкової адреси протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви (форму і в порядок окремо затвердить Податкова);
  • ПДФО буде сплачуватися до місцевих бюджетів за місцем податкової адреси фізосіб-платників податку;
  • фізособа, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом буде платити податок до відповідного бюджету за своєю податковою адресою.

Мета змін - врегулювання податкових надходжень до місцевих бюджетів, збільшення їх спроможності й, особливо, підвищення фінансової можливості невеликих об'єднаних територіальних громад.

На думку юристів, запропоновані положення, в разі їх прийняття законодавцем, внесуть як позитивні, так і негативні зміни при справлянні цього виду податку.

Платіжка на кожного працівника

Зараз ПДФО за всіх співробітників сплачується загальною сумою на єдині реквізити, за місцем реєстрації юрособи-роботодавця.

Законопроєкти передбачають, що потрібно буде отримати у кожного співробітника актуальну інформацію, в якому податковому органі він вписаний і перераховувати за кожного співробітника окремими платежами податки за різними реквізитами.

"Якщо співробітників в компанії багато, то платежів може бути й 100, і 1000. Також, зараз зарахування оплати ПДФО підприємство може самостійно перевірити у своєму електронному кабінеті. Де можна буде побачити інформацію про зарахування ПДФО, при перерахуванні коштів до податкових органів по кожному співробітнику - поки не зрозуміло", - помітив в бесіді провідний партнер ЮК "Наказ" Філіп Орлов.

Кошмар для бухгалтера

Новація значно збільшить навантаження бухгалтерів підприємств. Фактично бухгалтер підприємства повинен буде по кожному працівнику окремо формувати відповідну оплату сум податків.

Це буде легким завданням для юридичних осіб, у яких в штаті невелика кількість працівників, однак для підприємств в яких налічується понад 1 000 працівників однозначно значно додасть роботи їх бухгалтерам.

"У даній ситуації, можливо, законодавцю слід удосконалити запропонований механізм сплати ПДФО, передбачивши заздалегідь сплату податковими агентами таких сум централізовано з подальшим їх розподілом самим контрольним органом і їх перерахуванням до відповідного місцевого бюджету", - зазначила в бесіді адвокат АТ "Лещенко, Дорошенко і партнери" Анастасія Блинда.

Досить значну роботу треба буде провести бухгалтерам підприємств по оновленню реєстраційних даних особи в бухгалтерських програмах. При проведенні розрахунків вони будуть змушені здійснювати оплату податків до бюджету тієї громади, по якій значиться податкова адреса працівника.

"Пікантності додає те, що реквізити таких районів змінюються щороку, а значить, потрібно буде витрачати більше часу. Залишається сподіватися, що всі складнощі будуть подолані й зміни принесуть більше хорошого", - зауважила нам податковий адвокат, партнер АО "Клочков і партнери" Ірина Нараївська.

Безвідповідальні працівники

Очевидно, що працівники не завжди виконують покладені на них обов'язки, що може привести до несвоєчасної подачі роботодавцю відповідної заяви про зміну податкової адреси (зміна місця реєстрації).

А роботодавець, як податковий агент, не знатиме про ці зміни, що призведе до несплати податку, або до порушення термінів його зарахування. Це загрожує штрафами.

"Такі побоювання цілком виправдані, враховуючи відсутність у юросіб доступу до інформації, що знаходиться у володінні та розпорядженні Податкової та Міграційної служб", - говорить Анастасія Блинда.

Не всі живуть за пропискою

Податковою адресою фізособи визнається місце його проживання, за яким воно береться на облік.

На практиці ж далеко не всі працівники живуть за місцем реєстрації. А саме за адресою прописки вони стоять на обліку в податкових органах.

Тому, незрозуміло, чи буде розгортатися ланцюжок далі: як фізособа може працювати на підприємстві, наприклад, в Києві, а "проживати" в далекій від нього області?

"Можливо, у зв'язку з цим законом фізособам потрібно буде реєструватися в податкових органах за реальним місцем проживання. І тут виникає питання: що буде підставою для реєстрації", - зазначає Філіп Орлов.

Місцеві бюджети виграють

Для місцевих бюджетів, безумовно, дані новації будуть на руку, оскільки допоможуть наповнити міську скарбницю надходженнями від ПДФО.

Своєю чергою, деяким територіальним громадам це допоможе забезпечити збільшення бюджету, що призведе до більш ефективного їх розвитку, фінансової спроможності та незалежності.

"Трудова міграція в межах країни, без зміни податкової адреси, є однією з причин дефіциту бюджетів невеликих громад, і, відповідно, відсутність витрат на місцеві потреби", - говорить Ірина Нараївська.

Новини

Популярні теми форуму

analytics