Close button

Зеленський і Порошенко публічно посварилися в мережі

Зеленський і Порошенко публічно посварилися в мережі

Читати новину російською мовою, повідомляє Страна.ua.

У середу ввечері між Володимиром Зеленським та Петром Порошенком трапилася нова словесна перепалка.

Хворий на коронавірус президент записав черговий влог з Феофанії. Серед іншого, він розповів про карантин вихідного дня, який порушив один з бізнесів лідера "Європейської солідарності".

Йдеться про фітнес-клуб "П'ятий елемент", роботу якого в суботу зафіксували кореспонденти.

Ім'я свого попередника Зе не називав, але було зрозуміло, до кого він звертається. Президент повідомив про виписаний Порошенку штраф. І додав, що таким шляхом в бюджет буде повертатися вкрадене ним за роки правління.

Реакція колишнього глави держави не змусила себе чекати. Він тут же "товсто" натякнув на розкрадені кошти з ковід-фонду при будівництві доріг.

Зеленський про П'ятий елемент й штрафи для Порошенка

Увечері 18 листопада Володимир Зеленський записав чергове, вже третє, відеозвернення до українців з лікарні "Феофанія".

На завершення 20-хвилинного ролика президент розповів, як пройшов перший уїкенд на карантині вихідного дня.

"Чи буде цей захід ефективним, залежить не тільки від влади, але і від бізнесу... Закон повинен бути, і буде, один для всіх. Ми не будемо діяти за принципом "друзям все, а ворогам - локдаун". Санкції на порушення карантину вихідного дня будуть однаковими для всіх. Це, до речі, стосується і власника фітнес-клубу "П'ятий елемент", - сказав президент.

Нагадаємо, в суботу кореспонденти "Країни" робили рейд по Києву - ми з'ясовували, які заклади дотримуються приписів Кабміну про карантин, а хто - ні. Фітнес-клуб "5 елемент", який належить Петру Порошенку, рішення уряду ігнорував. Там продовжували приймати киян, які хотіли позайматися спортом у вихідні.

На підтвердження, ми опублікували відео, як забезпечені городяни плавають в басейні й тренуються в суботу, всупереч забороні. Втім, у "5 елементі" порушення навіть не заперечували. У спортклубі відзначили, що у них величезна територія. Мовляв, заразитися там складно. А складання адміністративного протоколу Нацполіцією, яке послідувало, вони назвали "політичним підтекстом".

Всю цю ситуацію детально прокоментував Зеленський у зверненні до Порошенка.

"З одного боку ви кричите, що ситуація з поширенням ковіда критична. З іншого боку, сприяєте цьому. Мені здається, вам треба вирішити: ви або рятівник, або комерсант такий звичайний. Раджу вам не витрачати гроші на ботоферми й говорити про політичні переслідування, а зберегти кошти на виплату штрафів. Один штраф ви вже отримали. Продовжте роботу у вихідні - отримаєте ще один. І вони, згідно із законодавством, будуть тривати, поки ви не навчитеся дотримуватися закону. Знадобиться сто штрафів, буде сто. Це така нова цікава модель. Будемо таким чином повертати до бюджету те, що ви вкрали за попередні роки", - сказав Зеленський.

Відзначимо, що штраф "5 елементу" дійсно був виписаний. Він склав 17 тисяч гривень. Чи був він заплачений - не уточнюється. Але всім зрозуміло, що ця сума навряд чи хоч скільки-небудь ударить по кишені Петра Порошенка.

Якою була відповідь Порошенко

Колишній президент України, глава фракції "Європейська солідарність" і власник спортклубу "5 елемент" відповів коротко:

"Це вже агонія, Володимир Олександрович.

А про "повернути вкрадене з бюджету", тут ви абсолютно праві.

Ваш міністр Уманський якраз сьогодні розповів про вашу Велику крадіжку (за аналогією з проєктом "Велике будівництво", - Ред)", - зазначив Порошенко.

Петр Порошенко в фейсбук

"Велике будівництво" - один з президентських проєктів. На нього були виділені гроші з Коронавірусного фонду. Вони пішли на ремонт і будівництво доріг.

Пояснення тому на Банковій дали наступне: дороги в країні настільки розбиті, що швидким складно їздити за хворими та підвозити пацієнтів до поліклінік. Натягнута аргументація викликала обурення в суспільстві. Але як тільки галас вщух, трапився новий поворот.

На минулому тижні з Офісу президента звільнився радник глави Андрія Єрмака, колишній міністр фінансів Ігор Уманський. І тут же виступив з викриттям.

За відомостями Уманського, мільярди гривень були витрачені навіть не на ремонт доріг, а розкрадені компаніями, що входять в "дорожній картель".

Таким чином, Петро Порошенко застосував проти Володимира Зеленського його ж "зброю" - звинувачення в корупції.

Але в цілому характерно, що ще недавно Зеленський обіцяв посадити всіх, хто крав гроші у країни - в тому числі натякаючи й на колишнього президента.

Сьогодні ж Зеленський по суті загрожує тільки штрафами. Одночасно десятки кримінальних справ на ексгаранта влада Зеленського відверто злила - і перевела боротьбу з Порошенком вже в відверто програшний формат заочних перепалок.

Реакція соцмереж на перепалку Зеленського і Порошенко

На заочну суперечку Зеленського і Порошенко відреагували в соцмережах.

"Фразу:" Я, Ваш вирок! ", Вважати недійсною! Замінити на:" Я, Ваш штраф", - відповів коротко Максим Прижимов.

Максим Прижимов в Facebook

Заступник головного редактора інтернет-видання "Країна" Світлана Крюкова пригадала працюючу фабрику Roshen в Липецьку за президентства Порошенко, коли він публічно говорив про те, що його бізнес в РФ не працює.

"Порошенко відповів Зеленському на пред'яви на тему працюючого П'ятого елемента. Назвав його заяву агонією, підкреслив, що прочитав інтерв'ю Уманського на "Країні" про Велике будівництво. Це добре, що він нас читає. Користуючись нагодою, хочу запостити наш популярний репортаж з фабрики Рошен в Липецьку. Коли у нас була війна, Сивочолий створював офшори, і публічно брехав, що його виробництво в Росії не працює. А робота там кипіла, працівники передавали привіт українському президенту і дякували за хороші зарплати. Їм навіть вистачало, щоб відкладати на відпустку, щоб влітку поїхати в Крим", - написала на своїй сторінці в Facebook Світлана Крюкова.

Светлана Крюкова в фейсбук

Шеф-редактор UA1 Вадим Фолькер пише, що у Зеленського було достатньо часу і повноважень, щоб винного посадити, а вкрадене - повернути. А значить, загрози залишаться лише погрозами.

"Зеленський пригрозив Порошенко: "Будемо повертати до бюджету то, що ви вкрали". Володимир Олександрович, у вас було достатньо часу, а у призначених вами генпрокурорів досить інструментів і повноважень, що б і вкрадене повернути й винного посадити (ще навесні).

Якщо досі не повернули й не посадили, то чи не повернете і не посадите. І ніяких "будемо". Єдине, що будете - публічно вибачатися, так само як і погрожували. До речі, зможете сказати, що це був жарт, типу гумористична мініатюра "дуже грізний президент".

Перед Пашинським теж потрібно буде вибачиться і теж публічно. Згоден, це принизливо вибачатися перед Пашинським, але треба. Адже чи бандит сидить в тюрмі, чи вибачатися ", - зазначив Вадим Фолькер.

Вадим Фолькер в фейсбук

Автор блогу "Ясно.Понятно" Олеся Медведєва в даному контексті звернула увагу на інший цікавий момент - що Офіс президента відключили коментарі під усіма відео з президентом.

"Не знаю як давно на каналі Офісу Президента України в YouTube закрили коментарі, але це дуже дивна позиція.

Це говорить про те, що президент до дискусії не готовий, чути народ (так, народ не задоволений і це цілком логічно) не готовий.

Тепла ванна в Феофанії й гра в одні ворота. Може вони думають, що все вляжеться, так ось немає, буде тільки гірше.

Здоров'я, пане президенте.

Ви тепер вже точно відчули, що ніякої ви не слуга, а пан", - написала Медведєва.

Олеся Медведева телеграм

Новини

Популярні теми форуму

analytics