Close button

Коли та на скільки підвищать тарифи на світло

Коли та на скільки підвищать тарифи на світло

Читати новину російською мовою, повідомляє Вести.

Найближчим часом на українців чекає чергова хвиля підвищення цін на електроенергію.

З грудня на 30% буде підвищено тариф на транспортування, а з початку наступного року в уряді планують переглянути і вартість самої електроенергії для населення. Остаточного документа поки немає. Однак, як вважають експерти, насамперед влада спробує скасувати пільговий тариф. В такому випадку мінімальна ціна струму виросте практично в два рази.

Спочатку незначне підвищення

Перше підвищення цін на електроенергію українці зможуть помітити в своїх платіжках вже в наступному місяці. Радує тільки те, що в номінальному обчисленні зростання буде незначним. "У грудні тариф НЕК "Укренерго" (оператор системи розподілу. - Авт.) підвищується з 24 до 31 коп / кВт · год", - заявив виконуючий обов'язки міністра енергетики Юрій Бойко.

Відповідно, доставка електроенергії для всіх споживачів, в тому числі побутових, зростає на 7 коп / кВт · год. Для прикладу, сім'я з трьох осіб споживає в місяць близько 200 кВт · год електроенергії. Тобто в перерахунку підвищення становитиме в середньому 14 грн.

"Підвищення з 1 грудня тарифу "Укренерго", як оператора системи розподілу, не має відношення до ціни самої електричної енергії. Це вартість розподілу. Причому цей тариф змінюється щомісяця. Коли він був підвищений минулого разу, в 2019 році, то на це ніхто взагалі не звернув уваги, потім він знижувався, причому досить серйозно, і доходив до 17 коп., потім його підвищили до 34 коп., потім знову знизили ... Загалом, істотного впливу на кінцеву вартість для споживача він не несе", - сказав енергетичний експерт, директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев.

"Подарунок" під ялинку

Справжній "подарунок" уряд готує українцям після Нового року. До сьогодні тарифи на електроенергію в Україні залишалися незмінними багато в чому завдяки спецзобов'язанням "Енергоатому" і "Укргідроенерго". Вони зобов'язані були поставляти електроенергію за спеціальним тарифом для потреб постачальників універсальних послуг (колишні обленерго), які в підсумку поставляють цю електроенергію для населення і невеликих споживачів-юридичних осіб. З 1 січня такі спецзрбов'язання можуть виявитися в минулому.

Як заявив в. о. міністра Юрій Бойко, Міністерство енергетики найближчим часом запропонує Кабміну переглянути тарифи на електроенергію для побутових споживачів з початку 2021 року. "Безумовно, підходи до формування тарифів будуть змінені, але дата, графік, обсяг - це ще предмет дискусії з метою пошуку максимально збалансованого рішення", - зазначив Бойко.

Як саме будуть змінюватися тарифи, чиновник не розповів. Тим часом, як каже "Вістям" директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський, насамперед уряд прибере соціальну норму в 100 кВт · год.

"Зараз у нас більшість споживачів, які проживають в квартирах, споживають близько 200 кВт · год на місяць. 100 кВт · год з яких пільгові і вважаються по 90 коп / кВт · год, а решту по 1,67 грн. В першу чергу влада хоче вирівняти весь споживаний населенням обсяг до 1,67 грн. Це дуже суттєве зростання, платіжка збільшиться десь в 1,5 рази. Такі розрахунки велися НКРЕКП ще в квітні цього року. Тоді регулятор оголосив, що ліквідація пільгового тарифу принесе додатково 8 млрд грн", - сказав Землянський.

Але і це далеко не межа, адже головна мета - це приведення тарифу до комерційного, який сьогодні становить близько 3,3 грн / кВт · год. "Я сподіваюся, що спецзобов'язання працюватимуть хоча б до кінця опалювального сезону. Якщо їх повністю зняти і дозволити "Енергоатому" і" Укргідроенерго" торгувати електричною енергією хоча б на рівні собівартості, то вона може подорожчати кратно! Тобто мова вже йде не про підвищення на якісь відсотки, а в рази", - говорить Рябцев.

При цьому, щоб не шокувати населення, експерти вважають, що зростання тарифів буде відбуватися в кілька етапів. "Їх може бути 3-4, поки тариф не досягне комерційного рівня - близько 3,3 грн / кВт · год або вище (все залежить від того, який комерційний тариф буде до середини 2021 року). На кожен етап підвищення буде відведено від одного кварталу до півроку. у результаті тариф для населення буде підвищено до комерційного рівня протягом одного-двох років. Після цього населення зможе, як і зараз з природним газом, вільно вибирати собі постачальника електроенергії. Ось тільки тарифи в 1,68 грн / кВт · ч залишаться тільки в пам'яті", - вважає директор енергетичної компанії" Асканія Енерджі "Денис Родіна.

МВФ і зелений тариф

Причин, які штовхають тарифи вгору, кілька. Перша, як пояснює "Вістям" Рябцев, ця угода з МВФ. "Необхідність скасування всіх спеціальних зобов'язань на енергетичних ринках чітко прописана в додатку до меморандуму з МВФ, тому їх виконання - це тільки питання часу. Друге об'єктівное обгрунтування - це політика держави в особі Кабміну, який штучно занижує вартість електроенергії, яка відпускається держпідприємствами, через що створюється катастрофічна ситуація з накопиченням боргів, відсутністю обігових коштів у цих держпідприємств і з неможливістю забезпечити надійність і безпеку генерації. Не кажучи вже про необхідність формування до кінця наступного року передбачених "Укргідроенерго" 4 ГВт високоманевреної і акумулюючої потужності. За чий рахунок все це робити? Ситуація патова. З одного боку, я розумію той шок, який може послідувати після скасування спецзобов'язань і кратного зростання цін на електроенергію в розпал зими і пандемії, а з іншого - я даю собі звіт, що наша об'єднана енергосистема може просто перестати бути об'єднаною і розвалитися на окремі енергоострови, якщо цього не зробити", - сказав Рябцев.

Ще одна причина, про яку не слід забувати, - це борги перед підприємствами зеленої енергетики. Станом на 20 листопада заборгованість "Укренерго" за зеленим тарифом становить 23,2 млрд грн. "Мова про необхідність підвищення тарифу для населення йде вже давно. Але знову-таки, вона йде в контексті вирішення боргової проблеми на зеленому ринку. А цю проблему створило не населення. Але саме за рахунок нього зараз її намагаються вирішити. Тому якщо дивитися з точки зору захисту інтересів споживача, то виглядає все це досить спірно. Особливо в даний момент, під час економічної кризи та пандемії коронавірусу", - говорить Землянський.

Крім того, якщо навесні влада заборонила відключати за несплату споживачів, то сьогодні про це забули. "Мало того, що немає ніяких запобіжників від зростання тарифів, так ще на відміну від першого карантину, постачальники можуть спокійно відключати боржників від послуги електропостачання", - сказав "Вістям" старший партер АК "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець.

Новини

Популярні теми форуму

analytics