Close button

Створено мікроскоп, здатний "бачити" крізь череп

Створено мікроскоп, здатний "бачити" крізь череп

Вчені з Центру молекулярної спектроскопії і динаміки в Сеулі розробили інструмент, здатний «бачити» крізь товсту кістка. Він зміг створити мікроскопічну карту нейронних мереж в мозку миші без інвазивного впливу, повідомляє Nature Communications, повідомляє Мир 24.

Кістки черепа щільні і мають нерівномірною товщиною. Це означає, що світло, що падає на них, легко розсіюється. Чим глибше належить «заглянути», тим важче стає завдання.

Вчені і раніше прагнули знайти спосіб досліджувати структури мозку, не ушкоджуючи зовнішню плоть і сам череп. Вони розробляли різні оптичні трюки, щоб перетворити розсіяні фотони, що рухаються на певних частотах, в зображення. Але ця техніка працювала тільки на невеликій відстані і була дуже недосконала.

Автори нового дослідження знайшли спосіб створити чітке зображення з розсіяного інфрачервоного світла, що випускається лазером, навіть після проходження через товстий шар кістки.

«Наш мікроскоп дозволяє нам досліджувати тонкі внутрішні структури глибоко всередині живих тканин», - відзначили фахівці.

Вчені об'єднали методи візуалізації з можливостями обчислювальної адаптивної оптики, раніше використовувалася для корекції оптичних спотворень в астрономії. В результаті їм вдалося отримати перші в світі зображення нейронних мереж миші з високою роздільною здатністю і не пошкодити череп.

Новини

Популярні теми форуму

analytics