Close button

Як в Раді пропонують вибивати борги по комуналці

Як в Раді пропонують вибивати борги по комуналці

Скандальний законопроект про вибивання боргів за комуналку з українців готують до голосування в Раді, повідомляє Страна.ua.

Глава профільного комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова зареєструвала у парламенті постанову про прийняття цього проекту за основу. З 17 листопада документ був в роботі у профільному комітеті, і, як видно, останній його схвалив.

Законопроект №3613 подали в Раду ще в червні цього року, а у вересні він був включений до порядку денного, але тоді його пригальмували. З огляду на широкий громадський резонанс, багато депутатів відкрито заявили, що не голосуватимуть за цей проект.

Чи приймуть його в цей раз - поки неясно.

"За ідеєю, проект написаний під виконання зобов'язань України перед МВФ, які прописані в меморандумі, - вирішення питання з боргами по комуналці. Але незрозуміло, чому такі борги відрізняються від іншої заборгованості. У нас діють цивільно-правові законодавчі акти, прописують як бути в випадку господарських боргів. При цьому комуналку виводять в окремий закон, а борги за газ і воду прирівнюють до аліментів. Але аліменти - це борги батьків перед своїми дітьми. а борги по комуналці стосуються комерційних компаній. Фактично держава виступає лобістом комунальних монополістів. Заплати борги мамі Коболєва і спи спокійно", - говорить глава Житлового союзу України Олександр Скубченко.

Експерти не виключають варіант, що проект можуть прийняти в першому читанні за умови його доопрацювання до другого читання. Але фактично його потрібно не допрацьовувати, а повністю переписувати, адже там що не норма - те скандал.

Ми розбиралися, як з українців будуть вибивати борги по комуналці.

Штрафи, конфіскація і заборона виїзду за кордон

Проект передбачає величезні штрафи за борги по комуналці, які будуть буквально вибивати з громадян.

За прострочені платежі можуть навіть накласти арешт на майно або забрати квартиру. На боржників будуть поширюватися всі обмеження, які зараз діють у відношенні аліментників, зокрема, можуть не випустити за кордон. Експерти кажуть, що це буде закон "про комунальне рабство".

Нагадаємо основні пункти цього законопроекту.

1. Обов'язкова реструктуризація боргів.

Якщо на 1 жовтня 2020 року в споживача є борги по комуналці, він буде змушений підписати договір про реструктуризацію, навіть без рішення суду. Зараз споживач може підписати договір про реструктуризацію на 60 місяців (5 років), тоді доведеться платити за старими рахунками, але не більше 25% від місячного доходу. Але можна нічого не підписувати. В цьому випадку комунальники повинні будуть звернутися до суду, і якщо той прийме рішення на їхню користь, вами займеться виконавча служба.

Але на все це потрібен час. Крім того, суди часто стають на бік боржників. За новим проектом, людина спочатку повинна підписати договір, а якщо не згодна з боргами, можна йти розбиратися в суд.

При цьому платити судовий збір, за адвокатів потрібно буде вже самому споживачу (тоді як в разі позову від комунальників платять вони). Ситуація ускладнюється тим, що далеко не всі борги - справжні. Скажімо, газзбути нерідко нараховують газові частки з урахуванням температурних коефіцієнтів (за ними обсяги газу збільшуються).

Причому вже було чимало судових рішень про визнання таких коефіцієнтів недійсними. Якщо ви все ж відмовитеся підписати договір про реструктуризацію, комунальники можуть піти в суд за спрощеною схемою (для них пропонується скасувати судовий збір).

2. Штрафи для боржників.

У новому проекті крім стандартної пені (0,01% від суми боргу за кожен день прострочення або 3,65% річних) передбачені ще й штрафи. За борги, прострочені на рік, - штраф 20% від суми заборгованості, більше двох років - 30%, три роки і більше - 50%.

Тобто якщо зараз пеня за прострочення боргу по двушці в 50 квадратів - близько 1 тисячі гривень на рік, то штраф за новим проектом буде більше 5 тисяч гривень. При цьому пеня теж залишається, так що доведеться заплатити вже більше 6 тисяч.

3. Вибивання боргів.

У проекті пропонується застосовувати до боржників все ті ж заходи, які зараз діють у відношенні аліментників. Це, зокрема, стягнення боргу з зарплати (до 50%) та "інших доходів", скажімо, проданого авто або ділянки, відсотків від депозиту (до 20%). Також пописано стягнення виконавчою службою майна або житла.

Ще один метод впливу на боржників - накладення заборони на керування транспортним засобом або виїзду за кордон.

Що кажуть про проект в Раді

При цьому у бюджетного комітету є чимало зауважень до проекту.

Комітет, зокрема, цікавить питання: чому комунальників хочуть звільнити від сплати судового збору, який йде в спеціальних фонд бюджету і потім направляється на забезпечення судочинства. Тобто якщо пені не буде, на суди доведеться збільшувати відрахування з бюджету. Причому незрозуміло, про які суми взагалі може йти мова, так як в проекті не міститься жодних розрахунків.

У бюджетному комітеті відзначили, що прийняття цього проекту може призвести до зменшення доходів спеціального фонду та збільшення видатків загального фонду бюджету.

Є зауваження також у Головного науково-експертного управління Ради.

Там звернули увагу на наступний нюанс: за проектом, вибивання боргів стосується всіх споживачів, включаючи недієздатних або, наприклад, дітей. Тоді як в законі про ЖКГ зазначено, що відповідають за борги тільки дієздатні особи, які проживають разом і / або зареєстровані в квартирі або будинку. Тобто фактично проект дозволяє вибивати борги і забирати квартири навіть у інвалідів.

Комітет Третьякової, незважаючи на всі ці зауваження, все ж підтримав скандальний проект і рекомендував Раді прийняти його за основу.

При цьому на розгляд комітету було подано ще один проект на тему боргів - №3613-1 (подали депутати Наталія Королевська і Юрій Солод). У ньому пропонується списати комунальні борги, що виникли станом на 1 січня 2020 року, і розширити пільги по комуналці для деяких категорій населення. Але, як вирішили в комітеті, цей проект "порушує норми соціальної справедливості" по відношенню до добросовісних платників за житлово-комунального господарства, а нові пільги для бюджету зараз непідйомні. Тому цей проект комітет відхилив.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics