Close button

6 пам'яток, які скоро зникнуть

6 пам'яток, які скоро зникнуть

Історія людства велика і багатогранна. Тому немає нічого дивного в тому, що на планеті збереглося чимало історичних пам'яток та інших пам'яток. Ось тільки час невблаганно, і навіть самі унікальні об'єкти рано чи пізно руйнуються, і вже зовсім скоро від них залишаться лише фотографії, повідомляє Novate.

Вашій увазі шість знаменитих пам'яток, які людство ось-ось втратить.

1. Мертве море (Ізраїль, Палестина, Йорданія)

Мертве море може скоро зникнути. / Фото: agrocollege-75.ru

У певному сенсі Мертве море є сакральним місцем, адже, за переказами, воно з'явилося на місці міст Содом і Гоморра, які були спалені в Старому завіті. І, здавалося, це нагадування про наскрізь гріховному місці буде існувати вічно. Однак історія і зміни клімату наочно продемонстрували, що це не так.

Останні півстоліття площа Мертвого моря скоротилася більш ніж на третину, і процес цей, за словами фахівців, є незворотнім. Основною причиною висихання водойми вони називають безперервне використання людьми води з Йордану, який є для Мертвого моря головним джерелом його живлення. Тому біологи прогнозують, що самий солоний у світі водойму через деякий час зникне, а після нього залишиться тільки солончак.

2. Чан-Чан, Перу

Унікальний архітектурний комплекс доколумбового періоду. / Фото: tabor.ru

Чан-Чан протягом багатьох років є найбільшим і процвітаючим містом Південної Америки, який був побудований в доколумбову епоху високорозвиненою цивілізацією чиму. Основним матеріалом зведення архітектурного комплексу був саман - суміш глини і соломи. У період свого найвищого розквіту місто було по-справжньому передовим: будівельники передбачили іригаційну систему водопостачання і зрошування і використовували нетривіальні архітектурні споруди.

Однак в кінці 15 століття місто стало зазнавати нападів інків, які в кінцевому підсумку його завоювали. З тих пір почався період занепаду Чан-Чана. Після ситуація погіршилася після того, як міст заволоділи іспанські конкістадори. А землетрус довершив справу знищення Чан-Чана: він був покинутий людьми і став повільно руйнуватися.

Сьогодні унікальний пам'ятник на межі зникнення. / Фото: peru.com

На сьогоднішній день частина архітектурного комплексу міста Чан-Чан, однак і вона, за твердженням дослідників, незабаром зрівняється з землею. Все-таки, матеріал з глини і соломи важко назвати міцним і монолітним. Крім того, фахівці відзначають, що на процес руйнування також впливають і кліматичні зміни на планеті - загальне потепління лише прискорює знищення унікального історичного пам'ятника.

3. Великий Бар'єрний риф, Австралія

Найгарніший підводний пейзаж може скоро зникнути. / Фото: puteshestvovat.com

Великий Бар'єрний риф є найбільшим на планеті об'єктом-екосистемою, яка утворена живими організмами. Його площа настільки велика, що її можна побачити навіть з орбіти Землі. Звичайно, приголомшливий зовнішній вигляд і унікальна флора і фауна привертає величезну кількість туристів до австралійської пам'ятки. Ось тільки такий шалений попит призводить до того, що Великому бар'єрному рифу все сильніше загрожує зникнення з лиця землі.

Уже сьогодні Великий бар'єрний риф просто гине. / Фото: racurs.ua

Величезний потік туристів неминуче негативно впливає на цілісність об'єкта. Крім того, умови глобального потепління обесцвечивают рифи. Ще однією серйозною загрозою є постійні напади морських зірок: виявляється, вони харчуються коралами, ніж ставлять Великий бар'єрний риф на грань зникнення.

Австралійська влада вживає ряд заходів щодо збереження унікальної екосистеми - від безлічі заборон для туристів до фінансування відновлення рифа - проте, чи зуміють вони його зберегти, покаже лише час.

4. Велика китайська стіна, Китай

Унікальний пам'ятник старовини під загрозою повного руйнування. / Фото: wermac.org

Велику китайську стіну по праву називають одним з чудес світу. Її історія налічує більше двох тисяч років, проте, на жаль, їй залишилося набагато менше. Адже в останні десятиліття її стан фахівці вважають настільки плачевним, що за їхніми оцінками, унікальний пам'ятник старовини простоїть не більше кількох десятків років.

З кожним роком стіна руйнується все сильніше. / Фото: thearchitect.pro

Основними причинами такої гнітючої ситуації називають як вплив навколишнього середовища, наприклад, ерозія ґрунту, так і людський фактор: в даному випадку, ручь йде про безперервне потоці туристів і розвитку сільського господарства. Вандали розмальовують стіну графіті, а заповзятливі місцеве населення регулярно здійснюють «набіги» на спорудження, просто розбираючи її по камінню на власні потреби. В підсумку, це призвело до того, що вже третя частина стіни зруйнована, і процес цей незворотній.

5. Уплисцихе, Грузія

Унікальний пам'ятник, історія заселення якого становить майже три тисячі років. / Фото: lonelyplanet.com

Уплисцихе являє собою справжній печерне місто, розташоване на території Грузії. Зведений в 1000 році до нашої ери об'єкт продовжував залишатися заселеним аж до XIX століття. У двадцятому столітті Уплисцихе отримав статус музею під відкритим небом і за сумісництвом став популярним туристичним об'єктом. Однак в кінці минулого століття ситуація стала стрімко погіршуватися.

Однією з туристичних перлин Грузії, на жаль, залишилося недовго. / Фото: experience.tripster.ru

Уплисцихе піддавався серйозним руйнуванням спочатку через природні зміни - ерозії пісковика. Однак у 2000 році відбулася ще одна фатальна для історичної пам'ятки подія - потужний землетрус, що став причиною пошкодження безлічі споруд. Фахівці, оцінивши стан музею, зробили висновок, що Уплисцихе до повного руйнування залишилося недовго.

6. Венеція, Італія

Місто на воді незабаром буде цією водою і переможений. / Фото: volynnews.com

Справжня перлина італійської архітектури і одне з найбільш відвідуваних туристичних місць на планеті. Венеція, здавалося б, завжди буде радувати людство своїми пейзажами і прогулянками на гондолах. Ось тільки в реальності все не так райдужно: унікальне місто також може зникнути з лиця землі, адже поступово йде під воду. І справа не тільки в регулярних повенях.

З кожним роком вода піднімається все вище. / Фото: tripadvisor.com, ndlnoticias.com

Причин такого загрозливого процесу кілька. По-перше, опори в історичному центрі міста, побудовані кілька століть тому, просто не здатні впоратися зі зростанням навантаженням на них. А по-друге - це відомий людський фактор: туристичний потік в Венеції можна справедливо назвати невичерпним, і він в буквальному сенсі тисне на місто. Крім того, погіршується стан каналів: вони все сильніше висихають, обростають водоростями і мають не найприємніший аромат.

Новини

Популярні теми форуму

analytics