Close button

В Україні виникли проблеми з ремонтом на СТО

В Україні виникли проблеми з ремонтом на СТО

В Україні набирає обертів імпорт вживаних авто: в жовтні кількість зареєстрованих б / у машин іноземного походження стало рекордною за 2020 рік, повідомляє UBR.

При цьому дедалі популярніший - секонд-хенд з США: якщо за підсумками 2019 року найбільше автомобілів з пробігом в Україні в'їжджало з європейських країн - за Німеччиною в трійці лідерів були Польща і Литва, - то в першому півріччі 2020 го другу сходинку в рейтингу вже впевнено зайняли машини, які колись їздили американськими хайвеями.

В основному вживаних американців привозять в Україну компанії-посередники, які на замовлення і за окрему плату купують їх на місцевих аукціонах. Перші власники машин часто здають їх після аварій, але навіть з урахуванням ремонту загальна сума питання може виявитися на 30-40% меншою, ніж для аналогічної моделі, купленої в Україні.

В цілому такий варіант оптимальний для покупців, чий бюджет на авто не перевищує $ 15 тис.

Однак через зростання імпорту у автолюбителів стали виникати складнощі з тим, щоб швидко та недорого повернути машину в робочий стан: ремонт може затягнутися до 6 місяців.

Причина в нестачі робочих рук в автомайстеренях, але головним чином, кажуть експерти, в необхідності довго чекати завезення потрібних деталей.

Беруть авто до $ 15 тис.

Компанії, які купують списані американські автомобілі на місцевих аукціонах, активно завозять і продають їх в Україні вже кілька років. Директор фірми Atlantic Motors Олександр Осадчук розповів UBR.ua, що в 2016 році, коли вони тільки почали працювати, багато клієнтів скептично ставилися до купівлі машини з США через посередників і боялися обману.

"Зараз люди перестали переживати", - говорить Осадчук, пояснюючи, що за минулі 4 роки в сегменті сформувався постійний тип покупця, у якого бюджет на авто обмежений $ 15 тис. (426 тис. грн)

Частка привізних "американців" в загальному обсязі іноземного секонд-хенду зростає рік від року. Якщо в 2017, згідно з даними митників, Штати займали третю сходинку в списку основних постачальників всіх автомобілів для України (майже $ 230 млн), то до 2019 року показник виріс до $ 518 млн.

Протягом цього року обсяги імпорту зросли ще більше і тепер США займає перше місце з експорту легкових машин в Україні, випереджаючи Японію і Німеччину ($ 601 млн проти $ 594 млн і $ 505 млн відповідно).

Однак, якщо Японія стабільно перша за кількістю привезеного в Україну нового автотранспорту, то Німеччина - головний постачальник б / у "коліс". За даними асоціації Укравтопром за 9 місяців 2019 року в Україну потрапило 89 тис. вживаних машин з ФРН. Другі рядки ділили Польща (53,5 тис. автомобілів) і Литва (53,2 тис.).

У коронакризовий рік статистика значно змінилася: якщо в перші три квартали минулого року імпорт з США майже досяг 33 тис. вживаних авто, то ця ж цифра трохи не скорилася "американцям" вже за перше півріччя-2020 року, коли їх в Україну завезли 32 тис. штук.

У цей період вони поступилися тільки німецьким вживаним машинам, але вже не так значно - останніх в минулі 6 місяців завезли в Україну майже 39 тисяч одиниць.

Як пояснив керівник проекту авто24 Сергій Матусяк, такій динаміці чимало посприяв карантин.

"Кількість "битих" автомобілів саме зі США збільшилася, оскільки виїзд українців до Європи обмежений і звідти везуть тільки фірми автовозами", - пояснює експерт.

Тим часом, б / у машини з Європи і Америки відрізняються: "биті авто" привозять в Україну тільки зі Штатів, говорить Осадчук з Atlantic Motors. З ремонтом авто, що потрапили в ДТП, підтвердили експерти, часто можуть виникати проблеми.

На СТО не вистачає робочих рук

Олександр Осадчук не побачив в 2020 році ні збільшення попиту на американські авто серед українських покупців, ні зростання імпорту, і вважає, що в цілому показники залишилися на тому ж рівні. Однак він зізнається, що ввезення машин зі США сильно вплинуло на завантаженість українських станцій техобслуговування.

Бізнес-моделі компаній-посередників відрізняються, але Atlantic Motors працює тільки за схемою покупки машин на аукціоні, їх імпорту та доставки: подальший ремонт лягає на покупця.

"У нас є СТО, де ми ремонтуємо свої машини. Ми можемо її порадити, але клієнт сам вибирає, де і як ремонтувати авто", - зазначив Осадчук.

За словами глави Atlantic Motors, через те, що "американців заїхало дуже багато", проявилися проблеми з відсутністю в Україні достатньої кількістю автомайстрів високого рівня.

"Зараз складно знайти СТО з професійними працівниками. Фахівці нарозхват", - вказує він, додаючи, що на тлі зайнятості автомайстерень відкрилося багато СТО в "гаражах". Завдяки цьому підвищилася конкурентність, стабілізувалася ціна послуг - але не додалось якості.

"Відкрити відкрили, а працювати не вміють - такі СТО часто недобросовісно ставляться до роботи, погано фарбують, поспішають і роблять "аби віддати", тому що у них черга ще з десяти машин стоїть. Якщо не ти, так завтра інший прийде", - розповідає Олександр Осадчук.

Згоден з тим, що на українському ринку не вистачає робочих рук і керуючий автосервісу повного циклу "Гарант-Автотехник" Євген Синянський, зокрема, відзначаючи брак електриків, "які потрібні на кожному сервісі, але їх просто немає".

Правда, за словами експерта, ці ж проблеми характерні не тільки для "гаражів", але і для фірмових станцій.

"Сервіси зараз ростуть як гриби, тому що думають, що на американських машинах можна заробляти. Але скільки грошей не вкладеш, яку гарну вивіску не повісиш - без фахівців будуть тільки негативні відгуки і тебе просто "з'їдять", - зазначив Синянський.

Які машини лагодити дорожче і довше

Черга в СТО і тривалість ремонту залежать від ряду факторів. Грає роль тут не тільки зайнятість на станції техобслуговування, а й характер пошкоджень.

"Якщо проблеми з колодками або ходовою частиною автомобіля, то це одні часові інтервали, а якщо проблема в двигуні або коробці передач - зовсім інші", - зазначив Євген Синянський.

Він, втім, додав, що американські машини найбільш часто вимагають фарбування: б / у авто зі США в основному зупиняються в малярних пунктах. Тому там постійно все забито.

Безпосередньо лагодження часто займає менше часу, ніж пошук необхідних запчастин.

"Якщо ви бачите гараж і перед ним десяток "битих" машин - це не завжди означає, що там черга до майстрів", - пояснює керівник авто24 Сергій Матусяк, додаючи, що такі машини чекають необхідні для відновлення привізні деталі з різних країн світу - Польщі, США, ОАЕ, Придністров'я, через що процес може затягуватися на "пару місяців".

У разі, якщо машина популярна в Європі і Україні, то термін ремонтних робіт повинен бути відносно недовгим. В такому випадку на пошук запчастин піде не менше місяця, а на ремонт - близько двох тижнів.

"Якщо машина складна або не дуже популярна в Україні та Європі, то все це може розтягнутися на півроку", - говорить керівник авто24.

Найбільш популярне привізне б / у авто в Україні - Volkswagen Passat. Машину цієї моделі недавно ремонтував Ігор Синянський: на все пішло 1,5 тижні.

Але з урахуванням ремонтних робіт ціна придбаного авто вийшла більшою, ніж розраховували покупці. Так, якщо завезення машини і розмитнення обійшлися майбутнім господарям в $ 7 тис., то на ремонт їм довелося витратити майже половину вартості авто - ще $ 3,200.

"Коли підняли автомобіль, побачили, що там все іржаве, потік амортизатор, зношені сайлентблоки. З'ясувалося, що машина пересувалася в районі, де була постійна волога, десь біля океану", - пояснив Синянський.

Він вказує, що підсумкову вартість ремонту також визначило ТЕО, заміна системи фільтрації масел, панелі радіатора, "плюс сама робота, витратні матеріали та деталі".

"Дуже рідко, коли машини потрапляють рівно з тією інформацією, яку обіцяють менеджери. Іноді люди думають, що імпортне авто вартістю в $ 7 тис. Їм в підсумку обійдеться в $ 12 тис., А коли починаєш збирати до купи, виходять всі $ 15 тис." , - додав Синянський.

В цілому на ремонт привезеної з Америки машини не слід розраховувати витратити менше $ 3-4 тис., Впевнений Олександр Осадчук, директор компанії Atlantic Motors.

"Буває, звичайно, що потрібно тільки бампер поміняти - і поїхали, але це одиниці. Якщо хтось обіцяє ремонт за $ 1-2 тис., То це найчастіше неправда", - підсумував Осадчук.

Новини

Популярні теми форуму

analytics