Close button

PornHub заробляє на неповнолітніх без їх згоди

PornHub заробляє на неповнолітніх без їх згоди

4 грудня в The New York Times Magazine вийшла стаття журналіста і лауреата двох Пулітцерівських премій Ніколаса Крістофа про популярному порносайті PornHub. У ній Крістоф розповів історії підлітків, чиї відео потрапили на сервіс без їх згоди - і про те, як сайт відмовляється визнавати, що заробляє на насильстві, повідомляє Meduza.

PornHub - найпопулярніший порносайт в світі: кожен місяць на нього в середньому заходять близько трьох мільярдів відвідувачів. Це більше, ніж у Netflix, Yahoo або Amazon. В останні роки PornHub намагався зробити так, щоб порнографія перестала здаватися чимось ганебним - наприклад, публікував статистику переваг користувачів і займався благодійністю. А з початком пандемії нової коронавирусной інфекції відкрив для всіх безкоштовний преміум-доступ.

Однак у сервісу, вважає американський журналіст Ніколас Крістоф, є й інша, неприваблива сторона - він сповнений відео, на яких відображені реальні випадки насильства. PornHub, пише журналіст, заробляє на згвалтування дітей, порнографії, викладеної в інтернет заради помсти (revenge pornography); зйомці прихованою камерою, а також кадрах, на яких жінки задихаються в поліетиленових пакетах.

За запитами "дівчинки до 18" ( "girls under18") або "14-річні" ( "14yo") на сайті можна знайти сотні тисяч відео. Чи не на всіх з них зображені жертви насильства, але на багатьох, стверджує Крістоф.

На підтвердження своїх слів журналіст наводить повідомлення про жінку, яка знайшла на PornHub 58 відео зі своєю 15-річною дочкою, після того, як та безслідно зникла. Також на порносайті опублікували кадри сексуального насильства над 14-річною мешканкою Каліфорнії. Про це владі повідомив не сервіс, а однокласник дівчини, що довідався її на відео. Винних покарали, тоді як PornHub не притягли до відповідальності за поширення подібних роликів і заробіток на них, пише Крістоф.

"Вони заробляють на мого болю і страждання"

Журналісту вдалося поговорити з кількома людьми, які в підлітковому віці зіткнулися з проблемами через політику сайту. "Мені ніколи від цього не втекти. Я можу бути 40-річною, з вісьмома дітьми, але люди все ще будуть мастурбувати на мої фотографії", - сказала Крістофу 23-річна студентка на ім'я Калі. Вона розповіла, що прийомні батьки змушували її зніматися в порнографічних роликах з тих пір, як їй виповнилося дев'ять. Деякі з цих відео потім з'явилися на PornHub - і, за її словами, все ще регулярно з'являються там.

Інша дівчина, 19-річна Серена К. Флейтс розповіла, що в 14 років вона закохалася в хлопця роком старше і на його прохання відправляла йому еротичні відео зі своєю участю. Він пересилав їх своїм знайомим, хтось із них опублікував відео на PornHub. Про це дізналися однокласники Серени і почали над нею знущатися. "Мені писали, що якщо я не пришлю їм [ще] відео, вони покажуть все моїй мамі", - розповіла Флейтс. Її мати все-таки дізналася про те, що трапилося: їй вдалося переконати PornHub видалити відео, а також перевести Серену в іншу школу. Але чутки дійшли і туди, незабаром на сервісі і інших сайтах знову з'явилися відео з Флейтс.

Те, що сталося сильно вплинуло на Серену: після кількох невдалих спроб самогубства, вона придбала наркотичну залежність, кинула школу і стала бездомною. Зараз Серена живе в машині. Вона вже рік не вживає наркотики, але як і раніше не працює. Влаштуватися, наприклад, в ресторан швидкого харчування, Серена не намагалася зі страху бути впізнаним: за її словами, одне з відео, на якому їй 14 років, зібрало 400 тисяч переглядів. "Все життя може змінитися через одну маленьку помилки", - сказала вона журналісту.

Про бажання покінчити життя самогубством і спробах це зробити Ніколасу Крістофу розповіли ще кілька дівчат, відео з якими без їх згоди опублікували на PornHub. "Вони [PornHub] заробляють на мого болю і страждання", - сказала 18-річна Тейлор. Коли їй було 14, її хлопець непомітно зняв, як вони займаються сексом - пізніше відео потрапило на порносайт. З Тейлор погоджується інша дівчина, 19-річна Ніколь. Відеозаписи, на яких вона без одягу, з'явилися на PornHub чотири роки тому; вже два роки Ніколь намагається домогтися їх видалення, але поки безрезультатно. "Це ніколи не закінчиться, - сказала журналісту Ніколь. - Вони заробляють так багато грошей на моїй травмі".

"Робота сама по собі жахлива"

Керівництво PornHub відмовило в інтерв'ю Ніколасу Крістофу, обмежившись коментарем про те, що сервіс "беззастережно" бореться з матеріалами, що містять насильство над дітьми. А твердження про те, що компанія дозволяє розміщувати на своєму сайті подібні відео - "безвідповідальні і явно не відповідають дійсності".

Як і на YouTube, відео на порносайті може опублікувати будь-яка людина. В середньому на PornHub з'являється 6,8 мільйона нових роликів на рік. Більшість з них, пише Крістоф, ймовірно, опублікували за згодою дорослих людей, знятих на записах. Але на багатьох присутні діти, до яких застосовується насильство. Через те, що по відео часто незрозуміло, скільки років людині - 14 або 18 - ні PornHub, ні хто-небудь ще не може сказати, яка кількість контенту сайту незаконно. При цьому на відміну від YouTube сервіс дозволяє завантажувати відео з сайту - а тому навіть якщо ролик видаляють за розпорядженням влади, може бути вже пізно: його могли встигнути зберегти і поширити далі.

PornHub не відповіли Крістофу на питання про кількість модераторів, які працюють на сайті. Однак колишній модератор приватного порноконгломерата MindGeek (в нього входять понад 100 сайтів, компаній і брендів, в тому числі PornHub) розповів журналісту, що в MindGeek їх всього 80. Тоді як у Facebook - 15 тисяч. За підрахунками Крістофа, щоб вивчити 1,36 мільйона годин, що завантажуються в рік на PornHub, кожен модератор повинен переглядати сотні годин контенту щотижня.

За словами колишнього співробітника порноконгломерата, по відео часто складно визначити не тільки вік людини, а й наскільки реально застосовується до нього насильство. При цьому, стверджує він, модератори, хоча і повинні фільтрувати контент з дітьми, бізнес-модель MindGeek заснована саме на секс-відео за участю молодих людей. "Завдання модератора - пропустити якомога більше [такого] контенту, - сказав співрозмовник Крістофа. - Робота сама по собі жахлива".

З необхідністю блокувати контент, пов'язаний з експлуатацією дітей, стикається не тільки PornHub. За три місяці 2020 року Facebook видалив 12,4 мільйона подібних зображень. Twitter з цієї ж причини закрив 260 тисяч акаунтів за шість місяців минулого року. У PornHub, за даними некомерційної організації Internet Watch Foundation, за майже три роки виявилося лише 118 випадків зображень сексуального насильства над дітьми. В організації не змогли пояснити журналістові, з чим пов'язаний такий низький результат. Сам Крістоф припустив, що користувачі порносайту звикли до подібних відео та рідко на них скаржаться.

"Ці заходи не вб'ють порноіндустрію"

PornHub, як пише Ніколас Крістоф, робить спроби виправити ситуацію, але "без особливих зусиль". У сервісу з'явився список забороненого контенту, в тому числі відео по темам "згвалтування", "підлітковий вік", "педофілія" і "зоофілія". Однак вже завантажені ролики з такими описами видаляти не стали. Можливим залишився і пошук по схожим словами.

Після скандалу зі студією Girls Do Porn, яка обманом і погрозами змушувала жінок зніматися в порнофільмах, а потім публікувала їх в інтернеті (в тому числі на PornHub), сервіс представив програмне забезпечення, яке нібито дозволяє запобігти повторну завантаження віддалених з сайту відео. Але цю технологію виявилося легко обійти. Не стримав PornHub і свою обіцянку видалити ролики із зображенням жінок, обдурених Girls Do Porn. Частина з них, стверджує Крістоф, до сих пір доступна на сайті.

Влада, вважає журналіст, практично нічого не зробили для боротьби з проблемою. Тим часом побоювання навколо PornHub наростають: петиція з вимогою заборонити сервіс і залучити його до відповідальності зібрала більше двох мільйонів підписів; сенатор з Небраски Бен Сассо закликав міністерство юстиції США провести розслідування щодо порносайту; PayPal припинив співпрацю з сервісом і закликав до цього й інші платіжні системи. На закритті PornHub наполягають і 20 членів парламенту Канади, в цій країні базується компанія. До суду на сервіс також подали дев'ять жінок, яких зняли на приховану камеру в роздягальні одного з коледжів Південної Кароліни, після чого опублікували відео на порносайті.

Сам Ніколас Крістоф вважає, що впорається з ситуацією можна, змінивши політику PornHub. А саме - вирішити публікацію відео тільки зареєстрованим на сайті користувачам, прибрати можливість скачування роликів і збільшити кількість модераторів. "Ці заходи не вб'ють порноіндустрію і не сильно потурбують її споживачів", - упевнений Крістоф.

Христина Сафонова

Новини

Популярні теми форуму

analytics