Close button

Створена вакцина проти всіх вірусів грипу

Створена вакцина проти всіх вірусів грипу

Дослідники Лікарні Маунт-Синай в Нью-Йорку представили результати попередніх клінічних випробувань першої в світі універсальної вакцини проти широкого спектра штамів і підтипів вірусу грипу. Висновки вчених опубліковані в журналі Nature Medicine, повідомляє Лента.ру.

Нова вакцина створена на основі химерного гемаглютиніну (HA) і здатна усунути необхідність у щорічній ревакцинації. Звичайні вакцини проти грипу індукують нейтралізуючі антитіла, спрямовані на специфічний домен HA - білка на оболонці вірусу, який допомагає патогену взаємодіяти з рецепторами клітини і проникати всередину неї. Однак цей домен може мутувати, що і призводить до появи нових штамів вірусів, несприйнятливих до всіх існуючих вакцин.

Химерна вакцина направлена проти іншої ділянки HA, який менш схильний до мутацій, що дозволяє нейтралізувати різні штами вірусів.

В ході клінічних випробувань першої фази оцінювалася безпеку і імуногенність вакцини у 65 добровольців у США. Виявилося, що вона здатна викликати сильну імунну відповідь, який зберігався не менше 18 місяців.

Новини

Популярні теми форуму

analytics