Close button

Уранові шахти України на межі катастрофи

Уранові шахти України на межі катастрофи

Радіоактивні матеріали можуть потрапити в підземні води, якщо шахти відключать від електроенергії за борги, повідомляє УНИАН.

Видобуток урану в Україні практично зупинилася. Конвеєрні стрічки всіх трьох шахт в країні стоять нерухомо через недостатнє фінансування.

Про це пише Der Spiegel, додаючи, що в Кіровоградській області розташовані українські державні уранові шахти. На кожній з них працюють тільки основні системи вентиляції і відкачування води з місць, де відбувається видобуток. Приблизно 5000 працівників зараз в неоплачуваній відпустці.

Причина зупинки українських уранових шахт - борги державної компанії "Енергоатом" на суму, яка еквівалентна 4 мільйонам євро. "Енергоатом" єдиний покупець урану, який добувають на державних шахтах.

Експлуатація трьох шахт зупинена, а оператор до весни стане банкрутом. Хоча затримки виплат зарплати і брак необхідних засобів захисту та обладнання почалися вже давно. Профспілки бояться, що через несплату рахунків шахти від'єднають від електрозабезпечення. Це означає, що вода з шахт більше не буде откачиваться насосами. Тому радіоактивні матеріали можуть заразити підземні води в регіоні. Якби так сталося, це було б екологічною катастрофою.

Der Spiegel нагадує, що державна компанія "Енергоатом" управляє чотирма АЕС в Україні. 15 енергоблоків вироблять половину електроенергії, яку споживає країна. П'ятої електростанцією компанії була Чорнобильська АЕС, яка постраждала від аварії в 1986 році. Її робота була поступово зупинена після 2000 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics