Close button

Morgan Stanley: біткоіни поступово витіснить долар

Morgan Stanley: біткоіни поступово витіснить долар

Глобальний стратег американського фінансового конгломерату Ручір Шарма попередив, що американська валюта втрачає статус резервної, і розповів, з яких причин на її місце може претендувати BTC, повідомляє РБК.

Долар втрачає свої позиції в якості світової резервної валюти, і біткоіни вже почав поступово замінювати його в якості інструменту платежу і заощадження, заявив Ручір Шарма, глобальний стратег американського фінансового конгломерату Morgan Stanley, в авторській колонці на Finance Times. На його думку, в майбутньому цей процес прискориться, і тому є кілька причин.

По-перше, долар тримає статус резервної валюти 100 років. У минулому тільки п'ять країн мали такий статус: Португалія, Іспанія, Нідерланди, Франція і Великобританія. Валюта кожного з цих держав зберігала своє домінуюче становище в середньому 94 роки. Це піднімає питання про те, скільки ще протримається долар, і що стане його наступником, вважає Шарма.

«Домінування долара, швидше за все, закінчиться, коли світ почне втрачати впевненість у тому, що США можуть продовжувати платити за своїми зобов'язаннями. Це ставало причиною до падіння резервних світових валют в минулому », - розповів Шарма.

З його точки зору, криптовалюта може претендувати на статус резервної. Попит на біткоіни виріс в кризу через падіння довіри суспільства до національних валют. Вони знецінюються через політику держав по друку грошей. Шарма назвав це причиною, по якій інвестори під час пандемії почали «оптом» скуповувати біткоіни. В результаті BTC з березня подорожчав на 400% і став однією з кращих інвестицій року. Стратег додав, що навіть після закінчення пандемії країни навряд чи перестануть проводити додатковий випуск валюти.

По-друге, біткоіни стали використовувати невеликі компанії в рамках міжнародної торгівлі, продовжив Шарма. Це переважно стосується таких країн, як Нігерія, де є труднощі з оборотом доларів, і як Аргентина, де курс національної валюти вкрай нестабільний. Додатковим драйвером поширення криптовалюта в цьому ключі стала участь PayPal. У листопаді платіжна система додала підтримку BTC і ще трьох монет для американських користувачів і повідомила, що в 2021 році доступ до аналогічних функцій отримають клієнти в інших частинах світу.

Третім фактором Шарма назвав поступове зниження скепсису по відношенню до криптовалюта. Негативно дивляться на біткоіни і інші монети в основному ті, хто виріс в НЕ цифрову епоху, тобто старше покоління. Молоді, навпаки, більш прихильні до цифрових активів. Згідно зі статистикою, ними володіють 27% мілленіалов, і ця частка зростає, зазначив стратег. Він припустив, що попит на криптовалюта буде продовжувати збільшуватися також з боку технічно-підкованих людей, і ця тенденція буде посилюватися у міру необхідності введення нормативного акта цифрових активів урядами.

Стрімке зростання ціни біткоіни все ще може виявитися міхуром, попередив Шарма. Але навіть якщо він лопне, подорожчання криптовалюта має сприйматися країнами, що друкують валюту, як сигнал. Національні валюти, особливо долар, не завжди будуть єдиним заслуговує довіру засобом обміну або платежу, резюмував Шарма.

Дмитро Фомін

Новини

Популярні теми форуму

analytics