Close button

Санду офіційно визнали президентом Молдови

Санду офіційно визнали президентом Молдови

Конституційний суд (КС) затвердив результати виборів президента Молдови, за підсумком яких перемогла Мая Санду. Рішення прийняли на засіданні 10 грудня, повідомляє NewsMaker.

На засідання КС прийшов голова ЦВК Дорін Чіміл, секретар ЦВК Максим Лебединський і представник Маї Санду - Олеся Стамате. Крім того, прийшов адвокат Ігоря Додона Микола Фомов. Він запропонував перенести засідання Конституційного суду, на якому повинні затвердити підсумки президентських виборів. За його словами, ще по одній скарзі Ігоря Додона проти обраного президента Маї Санду немає остаточного рішення суду. Своєю чергою судді відхилили його клопотання.

Потім звіт про проведення виборів представив глава ЦВК Дорін Чіміл. Він зазначив, що майже за всіма позовами, які стосуються оскарження результатів виборів, уже винесли рішення. Також він повідомив, що в Апеляційній палаті є дві скарги на те, що у Маї Санду два громадянства.

Олеся Стамате, зазначила, що під час виборчої кампанії передвиборчий штаб Санду зафіксував багато порушень. За її словами, ці порушення могли привести до перемоги Додона. Стамате розповіла, що через Раду по телебаченню і радіо (СТР) вони пробували добитися припинення трансляції рекламного ролика, який порочить Санду, але СТР їм відмовив, зазначивши, що такі питання має вирішувати суд.

Своєю чергою АП частково відхилила скаргу штабу Санду глузливу рекламу, зазначивши, що розбиратися з аудіо і відеорекламою повинен СТР. Стамате зазначила, що цей випадок демонструє, як влада усувається від розв'язання проблем. Крім того, Стамате підкреслила, що вони подали кілька скарг про використання адмінресурсу та підвезення виборців.

Своєю чергою Микола Фомов зазначив, що штаб Маї Санду "маніпулював громадською думкою", щоб нашкодити перемозі Додона. Крім того, Фомов стверджує, що президент і прем'єр-міністр Румунії висловилися на підтримку Санду, хоча це заборонено виборчим законодавством.

Потім Олеся Стамате попросила Фомова пояснити, чому, попри те, що суд першої інстанції заборонив передвиборчому штабу Додона поширювати листівки, аби очорняти Санду, їх все одно роздавали виборцям в ніч з 13 на 14 листопада. Фомов зазначив, що не в курсі цієї ситуації.

Після цього всім, хто прийшов на засідання дали можливість виступити із завершальним словом.

Після двогодинної наради судді КС затвердили мандат Санду. Голова КС Домніка Маноле підкреслила, що рішення є остаточним і не підлягає оскарженню.

Другий тур президентських виборів в Молдові пройшов 15 листопада. Згідно з підсумковими підрахунками, Санду набрала 57,75%, а Ігор Додон - 42,25%. Санду вже дала велику пресконференцію, на якій розповіла про пріоритети роботи. Також вона повідомила, що наполягатиме на відставці уряду Йона Кіку і проведенні дострокових парламентських виборів.

Також Санду визначилася з радниками, які будуть працювати в її адміністрації. Це Ліліана Ніколаеску-Онофрей (радник в галузі освіти), Сергій Тофілат (радник в галузі енергетики). Анжела Брашовяну (радник з культури), Олена Друце (радник з питань діаспори), Алла Немеренко (радник з питань охорони здоров'я), Олеся Стамате (радник з питань юстиції) і В'ячеслав Негруца (радник з фінансових питань).

Надія коптів

Новини

Популярні теми форуму

analytics