Close button

Установка ГБО скоро може стати невигідною

Установка ГБО скоро може стати невигідною

Витрати на установку устаткування для автогазу виправдані при річному пробігу в 20 тис. Км, але зростання акцизу може вбити ринок, повідомляє UBR.

Подорожчання сертифікації газобалонного обладнання (ГБО) кардинально знизило інтерес українських автомобілістів до переходу на газ: за оцінками опитаних учасників ринку, кількість взяли таке рішення в 2020 році виявилося в 10 разів меншим, ніж в 2019-му.

В результаті серйозно впав обсяг роботи сервісних станцій, орієнтованих на установку і обслуговування ГБО. Близько 15% фірм в даній сфері або вже припинили існування, або як мінімум розширили спектр послуг, що надаються, якщо не відмовилися від техобслуговування авто на газу повністю.

Для автомобілістів перехід на автогаз поки залишається таким, що окупається, хоча, навіть без урахування обговорюваного зараз у Верховній Раді підвищення акцизної ставки на бюджетне паливо, прийняття рішення про встановлення ГБО не сприяє економічна криза.

Дана послуга вимагає щодо великих грошей при орієнтації ринку на найменш фінансово заможних водіїв.

В Україні ціна якісного ГБО починається з $ 500. Мінімальна вартість послуги на ринку при цьому нижче зазначеного рівня вполовину, однак, з високою часткою ймовірності, після неї машина прослужить недовго.

Обов'язкова сертифікація

У січні 2020 року в Україні почали діяти нові правила отримання документів, необхідних для реєстрації автомобілів в МВС після зміни їх конструкції на СТО.

Раніше підтвердити якість і безпеку переобладнання можна було кількома способами - через приватну технічну експертизу або сертифікацію відповідності в акредитованих Міністерством інфраструктури приватних компаніях.

Зараз доступним залишається тільки другий, більш дорогий, варіант.

За даними Мінінфраструктури, на даний момент в Україні працюють 10 суб'єктів, що сертифікують транспортні засоби, і 400 випробувальних лабораторій, безпосередньо проводять перевірку.

Ціна за сертифікацію, в залежності від регіону і компанії, знаходиться в діапазоні від 2 до 4 тис. Грн. У будь-якому випадку це мінімум в 4 рази дорожче отримання акта технічної експертизи, яке коштувало, за різними оцінками, від 250 до 800 грн.

Скасування технічної експертизи влади аргументували тим, що такі акти видавали самі СТО, продаючи документ уповноваженого проводити перевірку підприємства.

Експертні лабораторії часто співпрацювали або були афілійовані з СТО, які, таким чином, фактично перевіряли самі себе. Звідси і низька вартість послуги, і, в той же час, поширені порушення стандартів якості обладнання.

Проте на ринку розходяться в думці щодо необхідності змін з точки зору гарантії безпеки і якості установки: справа в тому, що самі суб'єкти сертифікації не можуть оглядати автомобіль, покладаючись на висновок перевірки лабораторії.

Однак самі лабораторії, як і раніше, бувають пов'язані зі станціями техобслуговування, зазначив технічний директор мережі автогазових СТО "Профігаз" Євген Устименко.

"По суті відбулося тільки подорожчання: і зараз, і раніше працювали як чесні лабораторії, скрупульозно і повноцінно проводять перевірку, так і ті, які пов'язані з СТО і контролюють якість встановленого ними ж обладнання", - зауважив Устименко.

Зі свого боку, власник сертифікованого центр "ГБО-СТО" Олексій Козин висловив думку, що з введенням нових стандартів за безпекою оснащення машин стали "хоч якось стежити".

"У балоні зараз обов'язково повинен стояти електромагнітний клапан, який автоматично перекриває витік газу. Потім не особливо поустанавліваешь якісь підроблені деталі, тому що повинна бути обов'язкова маркування на всіх вузлах", - навів приклад Козин.

"Полуразвал" сфери

Всі експерти солідарні, що наслідком дорожнечу сертифікації виявилося зниження попиту на чорне золото.

Як зазначив глава Української Газомоторні асоціації (УГА), що об'єднує, зокрема, імпортерів і дистриб'юторів газобалонного обладнання, Степан Ашрафьян, що мають власні СТО члени асоціації в цьому році переводять на автогаз в середньому 3-4 машини на місяць, в той час як в минулому році встановлювали обладнання для 20-30 авто за той же термін.

"В цілому, якщо раніше переобладнали близько 20-25 тис. Автомобілів на місяць, то сьогодні - 2-2,5 тис.", - зауважив Ашрафьян.

Підтверджується це і офіційною статистикою сервісних центрів МВС: на середину серпня вони видали 37 тис. Бланків свідоцтв про погодження конструкції транспортного засобу, в той час як за весь минулий рік таких же документів було видано близько 260-270 тис.

"Можна сказати, що попит впав в 10 разів", - констатує глава УГА.

Як результат, автосервісах доводиться або закриватися, або перепрофілюватися: на обслуговуванні вже перейшли на автогаз автомобілів (до кінця 2019 року - третина всіх машин в Україні), компаніям не вдається відбивати поточні витрати.

Згідно аналітиці ринку мережі автогазових СТО "Профігаз", якою поділився технічний директор компанії Євген Устименко, протягом цього року закрилися або змінили профіль близько 15% станцій техобслуговування ГБО.

"В основному це дрібні станції гаражного типу. Великі ще намагаються працювати, так як вклали гроші в приміщення, ліцензії та обладнання", - розповів Устименко.

Проблеми, втім, виникають і у великих представників ринку, зазначає Олексій Козин з центру "ГБО-СТО".

"До нас звертаються великі компанії з проханням провести для них навчальні семінари з діагностики двигунів - все, хто здатний вчитися, розширюють спектр послуг. Але багато хто все одно відчувають на собі кризу: з компаній йдуть технічні фахівці, інженери. У секторі зараз полуразвал", - коментує Козин.

ГБО стане невигідним

Остаточно добити ринок може підвищення акцизу на нині бюджетне паливо: сьогодні у ВР зареєстровано чотири версії законопроекту №4098 з різними варіантами зміни ставки.

Як вважають фахівці, все з них приведуть до подорожчання автогазу, але в радикальному варіанті, який передбачає більш ніж дворазове підвищення ставки (з 52 євро на 1 тис. Л до 124,50 і 139,50 євро), роздрібна вартість пропан-бутану з нинішніх 12,7 грн виросте на 4-5 грн за 1 л.

З урахуванням зниження акцизу на бензини, що також прописано в законопроекті, різниця між паливами складе близько 4 грн - 16 грн / л для автогазу і 20 грн / л для бензину.

Це зробить переобладнання машини на газ нерентабельним. За оцінками Степана Ашрафьяна з УГА, термін окупності ГБО, в залежності від законопроекту, збільшується до 30-60 тис. Км. пробігу.

"Якщо в середньому клієнт проїжджає в рік 20 тис. Км, а експлуатує автомобіль від 3 до 5 років, то, при терміні окупності в 50-60 тис. Км, економити буде вже як мінімум другий власник", - пояснив Ашрафьян.

З урахуванням подорожчання сертифікації, термін окупності установки ГБО вже зріс з 12-14 тис. Км в минулому році, до більше 20 тис. Км на даний момент, розрахував глава Газомоторні асоціації.

Рентабельність переходу на автогаз залежить і від вартості послуги монтажу. Вона, в свою чергу, може відрізнятися виходячи з якості устаткування і професіоналізму співробітників СТО. За гарантію якості і довгий термін експлуатації доводиться платити: з урахуванням сертифікації, ціна переходу на автогаз становить 18-20 тис. Грн.

Як пояснив Євген Устименко, ГБО може обійтися і до 8 тис. Грн за рахунок використання дешевих компонентів. Однак при цьому користування машиною перетворюється в лотерею: обладнання може відслужити 2-3 роки, а може вийти з ладу через рік. При цьому гарантію за ГБО в 8 тис. Грн зазвичай не видають.

"ГБО - це, по суті, конструктор, який збирається з близько 40 різних елементів. 8 тис. Грн - це рівень комплексу, які ставлять" перекупки ". Там економлять на всьому: від ізоляційної стрічки на електричних з'єднаннях, до форсунок: найдешевші вже через 20 тис. км зажадають калібрування ", - пояснив Устименко.

За словами експерта, установку вартістю в 14-16 тис. Грн ($ 500-570) можна експлуатувати в режимі таксі. Крім того, за обладнання в таку ціну клієнту буде видана гарантія на 3 роки або 100 тис. Км пробігу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics