Close button

У кіберполіції попередили про новий вид шахрайства

У кіберполіції попередили про новий вид шахрайства

У департаменті кіберполіції Національної поліції України попереджають про активізацію шахраїв, які виманюють гроші у громадян під виглядом надання державних компенсаційних виплат підприємцям, повідомляє УНИАН.

Як повідомляється на сайті Нацполіціі, з початку грудня в кіберполіції надійшло вже близько 100 звернень постраждалих від таких схем.

У кіберполіції розповіли про типову схему шахрайства. "Зазвичай правопорушники розміщують відео, де президент України розповідає про виплату матеріальної допомоги підприємцям в розмірі 8 тис. грн. В описі до відео шахраї розміщують посилання на ресурс, де нібито можна подати заявку на отримання виплати. При цьому автори відео стверджують, що таку матеріальну допомогу може отримати кожен ", - йдеться в повідомленні.

На сторінці по посиланню громадянам пропонується ввести персональні дані та номер банківської карти для зарахування грошей.

Однак в подальшому шахраї просять оплатити послуги юриста з оформлення заяви, отримання електронного підпису, проходженню ідентифікації тощо. В основному для цього використовують вбудований чат-бот.

"Після виконання таких дій громадяни не тільки переводять гроші за неіснуючі послуги, а й передають персональні дані аферистам", - відзначили в поліції.

З огляду на це, в кіберполіції закликають громадян бути пильними і радять отримувати інформацію, особливо з приводу фінансових виплат, тільки з офіційних джерел; не переходити за сумнівними посиланнями; не повідомляти конфіденційну інформацію стороннім.

"І якщо особиста (персональна) інформація все ж розголошена, звернутися в банк і заблокувати карту. А в разі підозри шахрайських дій - негайно повідомляти в правоохоронні органи", - додали в поліції.

Новини

Популярні теми форуму

analytics