Close button

Міністри, на вихід: кого можуть звільнити з Кабміну

Міністри, на вихід: кого можуть звільнити з Кабміну

У коридорах влади знову заговорили про перестановки в уряді Дениса Шмигаля. На цей раз все, схоже, серйозно. За попередніми даними, голосування в Раді з кадрів планується на цьому тижні. Правда, поки ніяких кандидатур прем'єр-міністр ще не запропонував парламенту, повідомляє Страна.ua.

Кого готують на вихід з Кабміну і хто може туди зайти, розбиралися ми.

Примус законом

Розмови про рокірування в Кабміні Шмигаля, то стихаючи, то пожвавлюючись, ведуться з осені минулого року, коли так і не звільнили, не дивлячись на погрози, міністра фінансів Сергія Марченка і міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашка.

Кандидатом на виліт мало не з моменту призначення вважається міністр охорони здоров'я Максим Степанов, проти якого активно виступає лобі медреформи Супрун і до якого накопичилося багато питань по тому, як ведеться боротьба з епідемією коронавірусу.

Претензії висувалися і до ряду інших міністрів.

А ще в уряд так і не вдалося призначити повноцінних керівників міністерств енергетики (за цю посаду боролися серйозні групи впливу) і освіти й науки. Там довгий час були виконувачі обов'язки.

І, можливо, були б ще такими довго, якби Рада не прийняла, а президент не підписав поправки до закону, якими і. о. міністрів позбавлялися майже всіх своїх повноважень, а уряду давався місяць на внесення в Раду кандидатур повноцінних міністрів. Після чого Шмигаль був змушений визначатися з внесенням подань.

Нардеп від "Слуги народу" Ірина Верещук сказала, що колишнього виконавчого директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка будуть пропонувати на посаду віцепрем'єр-міністра енергетики, а нинішнього в. о. глави Міносвіти Сергія Шкарлета хочуть зробити повноцінним міністром.

Крім того, як пише у своєму телеграм-каналі заступник глави фракції "Голос" Ярослав Железняк, планується заміна міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, міністра у справах ветеранів Сергія Бесараба. "Кажуть, хитається крісло міністра екології (міністра захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Романа Абрамовського - прим. ред.). А глава МОЗ (Степанов - прим. ред.) поки залишається на своєму місці мінімум до кінця локдауну", - зазначив Железняк.

Вітренко - ворог Коболєва, друг Коломойського

Юрій Вітренко під час перебування роботи в НАК "Нафтогаз" разом з главою компанії Андрієм Коболєва вважалися "зразковими" менеджерами постмайданного призову - "відмовилися" від закупівель російського газу (точніше перейшли на його закупівлі реверсом з ЄС), таврували Москву і "Газпром", були на хорошому рахунку у західних структур.

Також разом вони потрапили в знаменитий скандал з мегапреміямі за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі (причому Вітренко тепер ще й судиться за них з державою).

Але вже в минулому році між двома "побратимами-реформаторами" пробігла чорна кішка.

"Юрій Вітренко встановив тісний контакт з Коломойським, який активно його сватав на посаду прем'єра. Вітренко відчув свою політичну вагу і почав зверхньо поглядати на Коболєва. Ну а далі, як то кажуть, слово за слово і дійшло до відкритого конфлікту", - говорить наше джерело в енергетичній сфері.

Конфлікт закінчився скандальним звільненням Коболєва з НАК "Нафтогазу" в травні цього року. Вітренко написав розгромний пост, в якому звинуватив главу НАК-а в зраді "реформаторського курсу" і у співпраці з олігархами.

Джерела в енергетичній сфері каже, що і зараз кандидатуру Юрія Вітренка в уряд активно лобіює Ігор Коломойський. "Це як би сатисфакція за те, що його тіснять за деякими іншими напрямами. Наприклад, за призначення губернатором Дніпропетровської області людини Корбана - ворога олігарха. Якщо за Вітренко проголосує Рада, то ми побачимо ще пару років назад немислиму картину - Вітренко разом з Коломойським проти "Сорос". В першу чергу хитати вони будуть Коболєва, намагаючись створити йому нестерпні умови, щоб він пішов. Хоч це буде і не просто. А з Ахметовим, швидше за все, з енергетичних питань домовляться. У Коломойського з Ринатом вже є свої відносини зі спільного "освоєння" дешевої електроенергії від "Енергоатому", - говорить джерело.

За його прогнозом, зв'язок з Коломойським може стати мінусом з точки зору "прохідності" кандидатури Вітренко в Раді (особливо з урахуванням відносини Заходу до олігарха).

З іншого боку, у Вітренко є певна підтримка з боку глави Офісу президента (ОП) Андрія Єрмака, з яким вони разом працювали по укладенню нових газових домовленостей з Росією в грудні минулого року.

Якщо Вітренко пройде в уряд, він може стати політичною противагою прем'єру.

"У сьогоднішньому уряді є інтереси Ахметова. Їх потрібно врівноважити інтересами інших осіб, в тому числі Коломойського", - пояснює народний депутат восьмого скликання Вікторія Войціцький, яка була секретарем "паливно-енергетичного" комітету Ради.

За її словами, Вітренко, відповідаючи в "Нафтогазі" за найбільшу нафто- і газовидобувну компанію "Укрнафта" (контрольний пакет акцій належить державі в особі "Нафтогазу", однак фактично вона під контролем Коломойського), зумів знайти компроміс з акціонерами по її величезних боргів , поява яких пов'язують з групою "Приват". "Вітренко зробив все, щоб цю болючу для" Укрнафти "тему закрити", - коментує Войціцький.

Ще одне завдання перед Вітренко, на думку експерта, буде повернення контролю над "Нафтогазом".

"Це та людина, яка володіє інформацією, що реально відбувається в" Нафтогазі ". Для влади ця компанія зараз як дитина, що відбився від рук і став занадто незалежним. Його треба повернути в родину. І цим займеться Вітренко", - вважає Войціцький.

Втім, член парламентського комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексій Кучеренко ( "Батьківщина") сумнівається, що колишній топ-менеджер "Нафтогазу" підійде для урядової роботи.

"Наскільки підходить Вітренко, велике питання. Він відноситься до когорти теоретиків-фінансистів, він інвестбанкір. А на чолі Міненергетики доведеться займатися не тільки" Нафтогазом, а й питаннями вугільної промисловості, тарифами на комунальні послуги. Сумніваюся, що Вітренко все це потягне ", - коментує нардеп Кучеренко.

Пристрасті по Шкарлету

В. о. глави Міносвіти Сергія Шкарлета прем'єр Шмигаль вже вносив на повноправного міністра в червні. Однак його кандидатуру "зарубав" профільний комітет, незважаючи на те, що лобіював призначення сам президент Зеленський. До сесійної зали питання так і не внесли. Шкарлет все одно очолив міністерство - нехай і в тимчасовому статусі через призначення заступником міністра.

Позиція комітету з тих пір не змінилася.

"Настрої в комітеті різні, але мені здається, концептуально позиція не змінилася. У людини був час в статусі в. О., Щоб проявити себе, але на жаль. Комунікація міністра з комітетом залишилася дуже слабкою. Ряд наших рекомендацій були не виконані. Ми давали рекомендації з підготовки до 1 вересня, в тому числі - щодо електронних платформ, захисту дітей під час епідемії. Ми поставили завдання міністерству розробити концепцію нарахування заробітних плат учителям - так і не було зроблено ", - сказав глава комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

Звільнення і призначення

А що з членами уряду на виліт?

Як кажуть в парламентських кулуарах, на звільнення міністра Кабміну Немчинова наполягає Офіс президента.

"Випливли якісь зв'язки з ігоркой, і Зе сказав його прибрати", - говорить джерело серед керівників фракцій. Потрібно сказати, що саме Немчинов був призначений прем'єром уповноваженим з проведення співбесіди на главу комісії з регулювання азартних ігор і лотерей.

Ходять чутки, що на заміну Немчинову розглядається помічник прем'єра Сергій Стефурак. Причому його вже позначають як людини великого агропредпрінімателя Олега Бахматюка.

Але, за інформацією нашого джерела в Кабміні, це не так.

"Дійсно, колись Стефурак працював у Бахматюка, проте давно звільнився. Зараз він тісно працює з Шмигаль, виконує його, скажімо так, специфічні доручення по роботі з держпідприємствами. Причому зі Шмигаль він вже давно разом. Ще з часів, коли він був губернатором Івано-Франківської, а потім і Львівської областей. Також Стефурак вважається дуже близьким до Іванчуку (бізнесмен, член депутатської групи "Довіра" Андрій Іванчук, який давно дружить з екс-прем'єром Арсенієм Яценюком - прим. ред.) ", - говорить джерело .

Замість Сергія Бесараба, як каже джерело серед керівників фракцій, хочуть поставити одного з його заступників. За версією іншого співрозмовника, мова йде про нинішній першому замміністра Олександра Порхун.

"Проблема в тому, що голосів під призначення і заміну у самих" слуг "немає. Тому ОП шукає на стороні. Головна битва, звичайно, буде за Вітренко, Мінекології і Шкарлета. За моїми спостереженнями, ймовірність кандидатури Вітренко пройти - 20%, у інших менше. Що стосується міністрів Кабміну та у справах ветеранів, то до цих посад особливо немає діла. Чи підуть на голосування "причепом" з важливими "портфелями", - говорить джерело в "Слугу народу".

Можливо, стане зрозуміліше ситуація після окремого засідання фракції "Слуг народу" саме по кадрам, яке планується на вівторок, 15 грудня. Як повідомила Ірина Верещук, претенденти також будуть запрошені на розмову з депутатами монобольшінства.

Точна дата кадрового голосування поки невідома. Нам повідомили, що воно може відбутися або в середу, 16 грудня, або на наступний день, 17 грудня.

Денис Рафальський, Галина Студеннікова

Новини

Популярні теми форуму

analytics