Close button

Як бактерії переміщуються з одного континенту на інший

Як бактерії переміщуються з одного континенту на інший

Наукова робота вчених з Університету Гранади в Іспанії розкрила таємницю перенесення мікроорганізмів з одного континенту на інший. Згідно з новим дослідженням, бактерії переміщуються в частинках атмосферного пилу, званих іберулітамі, які можуть вдихатися людьми, повідомляє NDTV.

Іберуліти - це великі полімінеральні атмосферні біоаерозолі, розміром в середньому близько ста мікрон, для яких характерна міжконтинентальна подорож з транспортуванням живих мікроорганізмів. За словами дослідників, іберуліти - «ракети-носії» для бактерій.

У поточному дослідженні вчені проаналізували відкладення атмосферного пилу в місті Гранада в Іспанії. Вони виявили, що склад цих відкладень був неоднорідним - крім різних мінералів, біологічним компонентом є бактерії та інші одноклітинні організми. Згідно з дослідженням, пил виник з пустелі Сахара і місцевих ґрунтів. Аналізуючи іберуліти, дослідники виявили, що вони утворилися в результаті хімічної і фізичної взаємодії між порошинами, мікроорганізмами з грунтів Сахари, які ініціюють утворення аерозолів, і молекулами водяної пари з хмар.

Один з авторів дослідження зробив висновок, що бактерії можуть вижити в іберулітах, тому що вони забезпечують сприятливе середовище, мікрорельєф, багатий поживними речовинами, і захист бактерії від ультрафіолетового випромінювання.

Новини

Популярні теми форуму

analytics