Close button

Україна запускає процес щодо повернення Криму

Україна запускає процес щодо повернення Криму

Україна починає процес по деокупації Криму, запускаючи його в рамках нового міжнародного саміту "Кримська платформа". Ідею вже підтримали провідні країни світу, перша зустріч запланована на травень 2021 року, повідомляє Обозреватель.

Росія не коментувала українську ініціативу, проте реакція з'явилася після того, як в окупованому Криму назріла екологічна катастрофа через брак води: через колишнього самоназваного кримського прокурора Наталю Поклонську тепер натякають, що Москва може і приєднатися до діалогу.

У чому суть Кримської платформи й чи допоможе вона по-справжньому дати старт деокупації українського півострова - читайте в матеріалі.

Кримська платформа - це:

  • Нова міжнародна ініціатива для переговорів по деокупації Криму і його поверненню до складу України.
  • Мета формату полягає в підвищенні ефективності міжнародного реагування на окупацію півострова, посилення міжнародного тиску на Росію, запобіганні подальшим порушенням прав людини й захисту жертв на окупованому півострові.
  • Платформа буде діяти на декількох рівнях: глав держав і урядів, міністрів закордонних справ, міжпарламентського співробітництва і в форматі експертної мережі.
  • Концепцію цієї платформи в ООН ще 23 вересня представив президент України Володимир Зеленський. Тоді ж він запропонував міжнародним партнерам приєднатися до даної ініціативи, щоб об'єднати зусилля щодо повернення Криму.
  • 6 жовтня, під час саміту Україна-ЄС, Євросоюз підтвердив готовність приєднатися до "Кримської платформі". Зараз це питання узгоджують на рівні національних урядів країн Європейського Союзу
  • Перший саміт запланований на травень 2021 року

Як Путін захопив Крим, але боявся в цьому зізнатися

Росія окупувала український півострів Крим в березні 2014 го, провівши фейковий референдум про його т.зв. "Приєднання до складу Федерації". Весь цей час на півострові перебували озброєні російські військові в зеленому камуфляжі без будь-яких шевронів, яких прозвали "зеленими чоловічками".

Спочатку президент Володимир Путін категорично заперечував їх приналежність до РФ, а вже через місяць, у квітні, під час прямої телефонної лінії, визнав: на території Криму в березні дійсно знаходилися війська російської армії.

Всі 6 років окупації Росія категорично відмовлялася обговорювати питання Криму на будь-яких міжнародних майданчиках або конференціях. Мовляв, воно закрите, його не існує зовсім.

Росія захопила український півострів Крим в березні 2014 року

Кремль заговорив, коли припекло з водою

Ситуація змінилася навесні цього року, коли стало очевидно, що півострів опинився на межі екологічної катастрофи через відсутність води. Підземні річки й прісні водоймища пересохли через теплі зими останніх років і літніх посух.

Питна вода, звичайно, є, але вона йде на потреби військових баз і військової промисловості, а ще для російських туристів. Самим кримчанам вже нічого не залишається, тому з початку вересня більшість з них отримує воду тільки по певних годинах на добу.

Замість того щоб вирішити проблему, Росія вдається до політико-пропагандистських трюків, звинувачуючи у всіх бідах Україну. Хоча з міжнародного права, яке в Росії також ратифіковано, відповідальність за окуповані території несе виключно країна-агресор. В такому випадку - Російська Федерація.

Поклонська кличе до Криму Ілона Маска

Через колишнього самоназваного прокурора Криму, а нині депутата Держдуми від путінської партії "Єдина Росія" Наталію Поклонську, Кремль скаржиться на "водний геноцид" в Організацію об'єднаних націй (ООН), а зараз пише пости американському бізнесменові Ілону Маску. Мовляв, якщо він хоче відправити експедицію на Марс, то для початку може приїхати до Криму, який через відсутність прісної води теж нагадує сусідню планету.

Тепер Поклонська захотіла розповісти про це і на Кримській платформі.

У Криму пересохли підземні річки і водосховища

Складно коментувати подібні заяви Поклонської, тому що вона не представляє жоден з офіційних рівнів, пояснила депутат від партії "Слуга народу" Неллі Яковлєва, заступник голови Комітету з питань прав людини, деокупацію і реінтеграції тимчасово окупованих територій. І додала, що подібних епатажних заяв з боку Росії буде все більше:

"Як якого статусного суб'єкта можна запросити Поклонську? Як мінімум це має бути офіційна заява Міністерства закордонних справ Росії. Сама Поклонська займається політичними маніпуляціями. Чим ближче до кримського саміту - тим більше Росія буде розхитувати його різними епатажними заявами. З питання Криму Москва постійно буде вдаватися до різних маніпуляцій. Але Україна повинна вести свою генеральну лінію і займати однозначно жорстку позицію".

За словами депутата, Кримська платформа - ініціатива українського Міністерства закордонних справ, тому що це сфера, що стосується міжнародної політики. Ідея складається з двох стратегій: одна вже оприлюднена, інша поки закрита, бо допрацьовується в Міністерстві з реінтеграції тимчасово-окупованих територій, а також в РНБО.

Чи варто запрошувати Росію на кримський саміт

Заступник голови МЗС України Еміне Джапарова вважає, що варто, оскільки саме Росія несе відповідальність за окупацію Криму та її наслідки. Але водночас визнає: Москва може не погодитися на участь в такому форматі.

Ексголова Ради міністрів АР Крим Сергій Куніцин запевнив в ефірі: "Росія відмовиться від Кримської платформи, бо вважає, що "Кримнаш". Це питання для них закритий. Донбас вони хочуть віддати нам на своїх умовах, а про Крим взагалі відмовляються говорити. Однак Україна "винесла" Росію за дужки й почала створювати Кримську платформу без неї. Це правильний крок. На різних світових майданчиках ми будемо продовжувати доводити, що Крим український і ми повернемо його навіть без участі Росії".

Коли і як Крим повернеться до складу України

Тільки після того, як Володимир Путін перестане бути президентом Росії - одностайно цю неофіційну тезу озвучують вже 6 років всі авторитетні експерти й політики. Мовляв, поки він залишатиметься при владі - Росія не погодиться віддати Крим ні за яких умов. А ось коли Путін піде і президентський пост очолить хтось інший, новій кремлівській владі доведеться налагоджувати контакти із Заходом, вона буде змушена піти на поступки. У тому числі і по Криму.

Це буде складний і тривалий процес, але, знову ж таки, як стверджують експерти, він вже не за горами.

Галина Остаповець

Новини

Популярні теми форуму

analytics