Close button

Мобільних абонентів захистять від спаму і зайвих послуг

Мобільних абонентів захистять від спаму і зайвих послуг

Уряд має намір захистити мобільних абонентів від нав'язування контент-послуг. Проект відповідної постанови Кабміну Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ) прийняла на своєму засіданні 15 грудня, повідомляє UBR.

З цим кроком в корені не погодилися найбільші учасники ринку.

Що зміниться

Документ називається "Проект постанови Кабінету міністрів" Про внесення змін до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг ". Телеком-регулятор 15 грудня схвалив вже доопрацьований варіант. В його підготовці брали Міністерство цифрової трансформації і Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації.

У новій редакції правил з'явився важливий пункт, який забороняє компаніям ускладнювати абонентам відключення контент-послуг.

Ще в учасників ринку з'явилося зобов'язання безкоштовно видавати абонентам на їх вимогу такі дані, як інформацію про те, хто надає контент-послугу. А також - коли був підключений подібний сервіс, скільки коштів списалося в рамках його використання. У абонентів повинна бути можливість взагалі блокувати доступ до контент-послуг.

Ключові зміни правил - це надання контент-послуг тільки на замовлення або за згодою абонента. І надаватися ці сервіси повинні лише тоді, коли на рахунку у користувача є достатньо коштів - щоб вони не "відлітали в мінус".

Навіщо потрібні зміни

Член НКРЗІ Сергій Дзюба зазначив, що протягом останніх трьох років кожні півроку кількість скарг від мобільних користувачів з даного питання подвоюється. Не в останню чергу через те, що стільниковими сервісами більш активно почали користуватися люди 50-60 років.

"Це люди похилого віку, які ще не мають - і, може, навіть не матимуть - такого досвіду у використанні інтернету", - прокоментував він. Відзначивши, що часто такі користувачі "натискають не ту кнопку" і у них списуються кошти. В результаті в НКРЗІ надходять скарги.

Деякі з них за змістом дуже емоційні, "починаючи з проклять і звинувачень в корупції" до заяв, що "нічого не робиться для захисту їх прав".

"Велика трійка" проти нових правил

Нові умови явно не припали до душі мобільним операторам.

"На жаль, в тій редакції, яка зараз пропонується до схвалення, не враховано жодної пропозиції ринку", - підкреслив провідний радник з регуляторних питань та цифрових технологій "Київстару" Олександр Лоза.

За його словами, в існуючій редакції закладені "фінансові ризики мільярдних втрат бюджету". Він висловив здивування, чому в документі міститься пункт про дворівневу, а не трьохрівневу, як пропонував оператор, згоду на отримання послуг.

А пропозиції Мінціфри і Держспецзв'язку не обговорювалися з ринком, що є "недоглядом, яке потрібно виправити".

Менеджер по регуляторної стратегії lifecell Гнат Сергута вказав, що в новому варіанті правил компаніям забороняється надавати контент-послуги безкоштовно.

Це означає, що багато абонентів не зможуть спробувати ці сервіси - оператори часто надають можливість протестувати послугу перед її покупкою.

У Vodafone Україна сказали, що "мають суттєві зауваження" до документу. Компанія наполягатиме на своєму "всіма передбаченими законодавством" засобами і методами і готова продовжувати дискусію в правовому полі.

"Наша позиція полягає в тому, що можна ефективно захищати права абонентів, що не впроваджуючи зміни, які матимуть значні фінансові навантаження на бізнес, але не встановлюючи додаткові обмеження, передбачені суміжних законодавством про електронну комерцію, на чому жорстко зазначає розробник", - заявили в Vodafone.

На думку компанії, впровадження потрійного підтвердження активного замовлення і створення електронних архівів договорів про надання таких послуг зайві. Вони "будуть коштувати бізнесу десятки мільйонів гривень" за практичної відсутності скарг на надання таких послуг.

Член НКРЗІ Сергій Дзюба, головуючий на засіданні, відхилив всі аргументи і поставив питання на голосування - комісія проголосував "за".

"Ви маєте відповідні права, щоб оскаржити наше рішення, але ми не можемо змінювати свої плани, які ми підготували на це засідання", - підсумував він.

Новини

Популярні теми форуму

analytics