Close button

Найдешевша в світі ракета піднялася в космос

Найдешевша в світі ракета піднялася в космос

Надлегкий носій Rocket американської компанії Astra вперше подолав лінію Кармана (100 кілометрів над рівнем моря), що вважається умовною межею між атмосферою Землі та космічного простору, повідомляє Лента.ру.

Політ Rocket, яка, згідно з даними Astra, повинна стати найдешевшою в світі ракетою космічного призначення, тривав 8,5 хвилини. Старт носія відбувся з пускового комплексу Кадьяк на Алясці.

SpaceNews пише, що ракета досягла висоти 390 кілометрів і розвинула швидкість 7,2 кілометра в секунду, що приблизно на 0,5 кілометра в секунду менше необхідної для виходу на орбіту швидкості. У Astra заявили, що проведений випробувальний пуск вважають успішним, оскільки він дозволив визначити точне співвідношення компонентів палива (гасу і рідкого кисню) для наступного пуску.

Видання зазначає, що для останнього старту Rocket з Кадьяка було залучено п'ять співробітників компанії, які змогли «запустити ракету всього за кілька днів». Наступний запуск носія планується провести через кілька місяців.

У вересні пуск Rocket завершився падінням з переворотом і вибухом. Як зазначала Astra, неполадки були пов'язані з системою навігації ракети, в результаті чого було прийнято рішення про зупинку двигунів першого ступеня.

Американська Astra працює над носієм Rocket, який, як заявляють в компанії, повинен стати найпростішою і технологічною ракетою в світі, а тому і найдешевшою. У Astra впевнені, що дана задача буде вирішена, коли надійність пусків носія досягне 95 відсотків при ціні старту приблизно один мільйон доларів. В даний час вартість пуску Rocket, розрахованого на виведення близько 150 кілограмів, оцінюється в 2,5 мільйона доларів. Розробку Rocket відрізняє ітеративний підхід.

В даний час в США діють близько десяти космічних стартапів, найуспішнішими з яких є SpaceX, Rocket Lab і Blue Origin.

Новини

Популярні теми форуму

analytics