Close button

Протизаплідні таблетки захищають від раку

Протизаплідні таблетки захищають від раку

Комплексне дослідження вчених з Уппсальского університету, опубліковане в журналі Cancer Research, виявило, що прийом оральних контрацептивів захищає від раку яєчників і ендометрія. Захисний ефект може зберігатися протягом декількох десятиліть після скасування протизаплідних препаратів, повідомляє News Medical.

У поточному дослідженні, в якому взяли участь більше 250 000 жінок, вчені порівнювали захворюваності на рак яєчників, ендометрія і грудей пацієнток, які приймали протизаплідні таблетки з тими, хто вибирав інші методи контрацепції.

За результатами дослідження у жінок, які приймали оральні контрацептиви, рак яєчників і ендометрія діагностували в два рази рідше протягом 15 років після скасування оральних контрацептивів у порівнянні з учасницями, які ніколи не брали таблетки. Через 20 років після припинення прийому протизаплідних препаратів ризик розвитку цих видів раку знижувався на 50% .Максимальне зниження ризику раку яєчників і ендометрія простежувалося до 35 років після скасування протизаплідних таблеток.

Ранні дослідження пов'язували прийом оральних контрацептивів з підвищеним ризиком розвитку раку грудей. Вчені відзначають, що в ході нового дослідження було виявлено незначне підвищення ризику раку грудей серед жінок, що приймали оральні контрацептиви, причому він зник протягом декількох років після припинення прийому таблеток.

Новини

Популярні теми форуму

analytics