Close button

Радник Єрмака Пасічник винен держбанку 1 млрд грн

Радник Єрмака Пасічник винен держбанку 1 млрд грн

На початку грудня цього року Офіс Президента України повідомив громадськості про кількість радників у Володимира Зеленського та Андрія Єрмака. Як з'ясувалося, у глави ОП радників в п'ять разів більше, ніж у самого Президента. У Єрмака їх 20, у Зеленського - 4, повідомляє Delo.ua.

Тоді ж стало відомо, що в число радників глави Офісу Президента входить скандально відомий Михайло Пасічник.

Його добре знають в медичних колах, при цьому не з кращого боку. Саме Пасічник був засновником мережі аптек "Фалбі", основні збитки від банкрутства якої - а це 1 млрд грн - лягли на державний Укрексімбанк. Саме з Пасічником пов'язаний тривалий і гучний скандал з допуском на український ринок забороненого індійського препарату "Кофекс", який наркозалежні використовують для виробництва наркотиків.

Пасічник, який двічі очолював Державну службу з лікарських засобів, був звинувачений у зловживанні владою і службовим становищем. У 2005 році КРУ повідомило "про жахливі багатомільйонні втрати бюджетних коштів" з його вини.

У 2021 році долю всієї держави багато в чому буде залежати від менеджменту в медичній сфері. Саме тому варто уважніше придивитися до обличчя, безпосередньо наближеного до голови Офісу Президента України. Так хто ж такий Михайло Пасічник?

Мільярдний борг

Якщо детально проаналізувати біографію Михайла Пасічника, то впадає в очі, що кожен етап його діяльності закінчувався скандалами, боргами, судами, схемами й корупційними звинуваченнями.

У 1994 році Пасічник заснував фармацевтичну компанію "Фалбі". Ціни на ліки там були порівняно невеликі, бізнес йшов непогано, і засновники дозволили собі розгорнути всеукраїнську мережу з 250 аптек. До 2011 року бізнес Пасічника оцінювався як дев'ятий за величиною в країні.

Але вже через деякий час аптеки "Фалбі" почали закриватися ще швидше, ніж відкривалися в дев'яностих. Буквально за рік кількість торгових точок тільки в Києві зменшилася з 60 до 3.

Як з'ясувалося, причиною цього стали несумірні апетити засновника. Розвинути бізнес Пасічнику вдалося, в тому числі завдяки кредитній угоді з державним "Укрексімбанком". Коли прийшов час розплати за боргами - успішний менеджер виявився не таким вже й успішним. Повернути свої гроші намагалися одночасно постачальники й виробники ліків, з якими співпрацювала компанія, і банк.

Борг Пасічника перед державним банком досяг 1 млрд гривень. Довга судова епопея закінчилася тим, що в червні 2020 року "Укрексімбанку" вдалося продати власність "Фалбі" всього за 185 млн гривень. Більшість постачальників "Фалбі" також виявилися серед постраждалих.

Монополізація фармринку

У 2014 році, який став самим критичним для бізнесу Пасічника, він виявляється на досить "жирної" посади на держслужбі. Його призначили головою Державної служби лікарських засобів.

Представники фармацевтичного бізнесу зустріли це призначення різким засудженням.

"Його фірма - банкрут, він повинен на сьогодні близько 300 млн грн оптовим компаніям. Де він буде брати ці гроші? Він прийде на посаду і буде брати ці гроші по аптеках, вирішуючи свої питання", - заявила глава громадської організації "Миколаївська обласна фармацевтична асоціація "Фармрада"" Олена Прудникова.

Дійшло до того, що представники фармацевтичного ринку звернулися з відкритим листом до тодішнього прем'єра Арсенію Яценюку. Вони просили прем'єра звернути особливу увагу на діяльність Пасічника і звільнити його з цієї відповідальної посади.

Зокрема, вони скаржилися, що з ініціативи Пасічника були розроблені зміни до законодавства з метою монополізації фармринку великими аптечними мережами й вводилися схеми додаткового фінансового навантаження на підприємців.

Окремо фармацевти били на сполох з приводу того, що глава Держлікслужби пов'язаний з виробниками "аптечного наркотику" №1.

Зв'язок з наркотиками

Це одна з тих історій, пов'язаних з Михайлом Пасічником, яка свого часу прогриміла дуже сильно. Адже мова йшла і про можливі тіньові схеми і про безпеку для здоров'я українців.

У 2014 році Державна служба України з лікарських засобів під головуванням Пасічника допустила до продажу препарат "Кофекс" та інші препарати індійської компанії "Дженом Біотек ПВТ. Лтд". Раніше вони були заборонені через претензії до умов виробництва, безпеки та ефективності. Перевірки виробничих площ в Індії проявляли критичні порушення вимог Належної Виробничої Практики (GMP). Йшлося про 20 критичних порушеннях, які можуть становити небезпеку для здоров'я людини.

Закривши на це очі, тодішнє керівництво МОЗ відправило на позапланову перевірку на "Дженом Біотек" всього одного інспектора. До слова, міністерство тоді очолював Олег Мусій і саме з ним Пасічник працював в тандемі.

Інспектор повернувся з позитивним висновком, і Пасічник як голова Держлікслужби допустив небезпечні ліки на український ринок.

Найбільш небезпечним фахівці називають препарат "Кофекс", який з легкої руки Михайла Пасічника знову почали завозити в аптеки України. Через вміст кодеїну його використовують наркозалежні. Крім того, матеріали тестування ліків не підтверджують їх безпеку і ефективність, а саме тестування здійснювалося з порушенням правил.

До слова, після легалізації індійські препарати були виявлені саме на аптечних складах "Фалбі".

Зловживання владою та службовим становищем

Державну службу України з лікарських засобів Михайло Пасічник очолював двічі. Саме про нього говорилося в матеріалах Контрольно-ревізійного управління, де було сказано "про жахливі багатомільйонних втратах бюджетних коштів" в 2002-2003 роках.

Інспектори КРУ повідомили шокуючі факти. Наприклад, за бюджетні кошти чиновники МОЗ України закуповували у "своїх" фірм ліки для державних лікарень за цінами, які більш ніж на 500% перевищували вартість аналогічних препаратів на ринку.

Особисто Пасічника звинуватили в зловживанні владою і службовим становищем. У функції Держлікслужби, яку він очолював, входила задача по формуванню "Переліку лікарських засобів і виробів медичного призначення вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповуватися закладами охорони здоров'я, які повністю або частково фінансуються з державного або місцевих бюджетів".

Як з'ясувалося, Пасічник активно лобіював включення до "Переліку ..." лікарських засобів тих виробників, дистриб'ютором яких була фармацевтична компанія "Фалбі", блокуючи потрапляння в цей перелік лікарських засобів її конкурентів. Для цього він навіть ввів в робочу групу, яка готує доповнення до "Переліку", представників фармацевтичних компаній, дистриб'ютором яких є компанія "Фалбі".

Інспектори КРУ виявили, що ТОВ "Фалбі", незважаючи на порушення умов поставки лікарських засобів, практично постійно вигравало тендери у МОЗ України, що "вказує на відповідне заступництво компанії чиновником". Факти поставок лікарських засобів ТОВ "Фалбі" з меншим терміном придатності, ніж це передбачалося в тендерній документації, недотримання вимог їх зберігання і т.д. - все це чомусь ніяк не впливало на процес визнання даної фармацевтичної компанії переможцем тендерів в МОЗ України ...

Що далі?

Будь-які скандали, пов'язані з медичною сферою, завжди дуже тонко сприймаються суспільством. Шквал емоцій викликає діяльність нинішнього міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Довгий час ведуться розмови про те, що йому світить відставка. Під ще більш пильною увагою будуть знаходитися люди, які можуть замінити Степанова на цій посаді.

Саме тому присутність Пасічника серед осіб, наближених до глави Офісу Президента, викликає багато питань до біографії цієї персони. Тим більше, що теоретично його можуть розглядати як нового міністра охорони здоров'я України.

Вже зараз очевидно, що таке призначення скандально почнеться і ще більш скандально закінчиться. А людиною, яка найбільше відчує наслідки невдалих призначень в медичній сфері, все одно буде Президент Володимир Зеленський.

Анастасія Туманова

Новини

Популярні теми форуму

analytics