Close button

Нові пенсії, зміни для ФОП: що нас чекає з січня

Нові пенсії, зміни для ФОП: що нас чекає з січня

До нового року залишилося менше двох тижнів. Яким він буде, багато в чому залежить від того, як скоро Україна вийде взяти верх над пандемією. Однак багато речей, які чекають українців у січні, відомі вже зараз. Змін досить багато:, повідомляє Вести.

  • вся країна перейде на українську мову,
  • в школах повинні з'явитися нормальні туалети та інтернет,
  • підвищиться мінімальна зарплата,
  • а слідом пенсії і ряд податків для підприємців.
  • Також не обійдеться без підвищення тарифів.

Що ще зміниться в житті українських сімей

Скільки будемо відпочивати?

Всього в наступному місяці буде 19 робочих днів і аж 12 вихідних. 1 січня 2021 року припадає на п'ятницю, а це значить, що після святкування Нового року можна буде відпочивати до понеділка, 4 січня. Також вихідним днем буде Різдво, яке в цьому році святкують у четвер, 7 січня. Однак вихідним буде ще і 8 січня, правда, неробочу п'ятницю після Різдва доведеться відпрацювати 16 січня.

Нові правила в школах

З 1 січня 2021 року в Україні набуде чинності новий санітарний регламент для закладів середньої освіти. У школах поміняються правила, які не переглядали з 2001 року. Наприклад, вже з 1 січня всі школи повинні бути обладнані внутрішніми вбиральнями. Як не дивно, в XXI столітті для України це проблема - кожна десята школа працює з туалетом на вулиці. Також в кожній школі має бути дротове або бездротове підключення до мережі Інтернет.

Нові вимоги торкнуться і робочого місця учня. Для профілактики сколіозу в міністерстві радять підбирати меблі за зростом (в кожній школі має бути два-три розміри), крім того, мінімум двічі на рік потрібно пересаджувати школярів в інші ряди. Якщо дитина живе далеко від школи (від 2 км і т. Д.), установа повинна забезпечити транспорт, який буде привозити школяра на заняття.

У нових правилах також встановлено вимоги щодо організації в школах здорового харчування відповідно до рекомендацій ВООЗ. Зокрема, прописані обмеження щодо вмісту в продуктах солі, цукру і жирів, а також вимоги до щоденного присутності в раціоні злакових, овочів, фруктів, ягід і молочних продуктів. У разі, якщо дитина повинна дотримуватися спеціальної дієти, школа повинна забезпечити таке харчування за довідкою від учня. Одночасно з шкільних автоматів для продажу напоїв і їжі повинні зникнути сухарики, чіпси, попкорн і інші снеки. Їх також не можна буде продавати в шкільних буфетах. На додаток під заборону продажу потрапили м'ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солона риба, деякі солодощі. А для організації харчування школярів дозволяється застосовувати кейтеринг.

Крім того, тепер весь персонал школи повинен раз на рік проходити профілактичні медичні огляди. А в разі прострочення їх не повинні допускати до роботи.

Зміни для ФОПів

Багато змін новий рік принесе і підприємцям. По-перше, з 1 січня зростає мінімальна заробітна плата - до 6 тис. грн, а також прожитковий мінімум для працездатних осіб - до 2270 грн.

Отже, зросте і мінімальний ЄСВ, який з наступного року складе 1320 грн, або 22% від мінімальної заробітної плати. Виросте також єдиний податок, який сплачують фізособи-підприємці І та ІІ груп. Нагадаємо, він становить 10% від прожиткового мінімуму для працездатних станом на 1 січня для ФОП І групи і 20% від мінімальної зарплати для ФОП ІІ групи. Простіше кажучи, з 1 січня єдиний податок складе 227 грн і 1,2 тис. грн відповідно.

Що стосується ФОП ІІІ групи, а також ФОП на загальній системі оподаткування, то для них зросте лише мінімальний ЄСВ. При цьому з 1 січня звільняються від сплати за себе єдиного внеску:

  • ФОП і особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком. Такі підприємці можуть бути платниками єдиного внеску тільки добровільно.
  • Особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та ФОП, які мають основне місце роботи, де за них вже заплатили страховий внесок.

Ще однією довгоочікуваною новинкою наступного року стане запуск з 1 січня єдиного рахунку для сплати податків. Його платник податків за власним бажанням може відкрити в Казначействі і використовувати для оплати грошових зобов'язань, а також податкового боргу. Єдине обмеження - це податки і акцизи з реалізації палива і етилового спирту.

Для відкриття єдиного рахунку платник податків повинен подати відповідне повідомлення в ДПС через свою електронну кабінет.

Нові пенсії зразка 2021

Завдяки підвищенню мінімальної зарплати пенсії з 1 січня зростуть на 300 грн - до 2,4 тис. грн. Але підвищення стосуватиметься тільки тих, кому більше 65 років, і чий стаж становить: 30 років - для жінок і 35 років - для чоловіків. При цьому щорічну індексацію пенсій проведуть з 1 березня. Вона складе 11%.

Крім того, з 1 січня в Україні скасовується так звана соціальна пенсія. Нагадаємо, вона була впроваджена в 2017 році на етапі запуску пенсійної рефом, коли були оновлені норми стажу для виходу на пенсію. Після реформи, щоб вийти на заслужений відпочинок в 60 років, потрібно мати не менше 27 років стажу. Якщо ви можете підтвердити стаж в 17-27 років, то час виходу на пенсію - в 63 роки, якщо 15-17 років - в 65 років. Тоді ж встановили перехідний період до 1 січня 2021 року. Якщо стажу не вистачало до виходу на заслужений відпочинок в 60 років, призначалася так звана соціальна пенсія. Її чоловік отримував до досягнення 65 років (якщо було хоча б 15 років стажу) або довше (якщо стаж був менше). На даний момент соціальна пенсія становить 1712 грн.

З наступного року всі ці виплати скасовуються, якщо, звичайно, перехідний період не продовжать. Пенсіонер буде отримувати лише свою зароблену і підтверджену стажем пенсію. Тобто якщо людина з 15 роками стажу вийде на пенсію в 60 років, хоча має право на виплати лише з 65 років, то п'ять років йому нічого не платитимуть. І тільки з 65 років підуть нарахування. А якщо немає навіть 15 років стажу, то розраховувати на пенсію взагалі не доводиться. Відзначимо, що стаж можна докупити - 22 тис. грн за рік. Але, об'єктивно кажучи, далеко не кожен пенсіонер знайде сотню тисяч гривень, щоб докупити собі хоча б п'ять років стажу.

Комунальні "сюрпризи"

Ще один неприємний сюрприз чекає українців у комунальному секторі. У Кабміні анонсували підвищення тарифів на електроенергію для населення. Нові ціни на електрику планують ввести вже з 1 січня 2021 року і перший етап може "погіршити" платіжки на 30%. Нагадаємо, на даний момент один кіловат електроенергії в Україні обходиться в 1,1 грн. З них по 0,90 копійок ми платимо за перші 100, а за кожен наступний - 1,68 грн. Перший етап підвищення може скласти близько 30%. Для прикладу, якщо зараз сім'я платить за електроенергію в середньому 250 грн / міс., То в січні платіжка може вирости вже до 325 грн. Більш точні тарифи Міненерго готується передати до Кабміну вже найближчим часом.

Але є і хороша новина - пільговий тариф при споживанні невеликої кількості електроенергії все ж планують залишити. А новий тариф буде складатися з двох частин: першу будуть платити ті, хто витрачає мало електроенергії і економить, а другу - ті українці, які активно використовують електроенергію.

Також з нового року облгази отримають право довільно відключати подачу газу українцям в будинках, в яких немає спеціальних лічильників газу. Така норма прописана в Законі "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", який був затверджений ще в 2017 році і вступить в силу в наступному місяці. І хоча відсоток населення, у яких є лічильники, досить високий, в країні як і раніше налічується близько мільйона громадян, яких ця норма може зачепити.

Українізація

З 16 січня вся сфера обслуговування повинна перейти на українську мову при спілкуванні з клієнтами і відвідувачами. Виняток - хіба що якщо ті попросять звертатися до них на іншій мові. Такі вимоги встановлені Законом "Про забезпечення функціонування української мови як державної". "Усі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою", - йдеться в ст. 30 закону.

Тобто в супермаркеті, інтернет-магазині, кафе, банку, на АЗС, в аптеці або бібліотеці - де б ви не були - обслуговування повинно бути українською. Тільки на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися на іншій мові.

Крім того, на українській повинна подаватися інформація в цінниках, інструкціях, технічні характеристики, маркування, квитках, меню і т. п. При цьому інформація на державій мові про товари і послуги може дублюватися і на інших мовах.

За порушення норм передбачені наступні покарання: якщо порушення виявлено вперше - попередження або штраф 200-400 неоподатковуваних податком мінімумів (3400-6800 грн), при повторному порушенні - до 700 мінімумів (11 900 грн). Але штрафувати за законом дозволено не раніше 2022 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics