Close button

Новий штам коронавируса потрапив в суперсекретну лабораторію

Новий штам коронавируса потрапив в суперсекретну лабораторію

Налякав слідом за Великобританією всю Європу новий - особливо заразний - штам коронавируса в терміновому порядку «препарують» військові експерти в найсекретнішою британської лабораторії в Портон-Дауне, повідомляє МК.ru.

Працюючі в лабораторії в Портон-Дауне, що неподалік від знаменитого Солсбері, вчені британського Міністерства оборони включилися в боротьбу проти нового штаму COVID-19 відразу ж після того, як стрімке поширення коронавируса-мутанта викликало неприховану тривогу на Даунінг-стріт.

У лабораторії в Портон-Дауне вчені намагаються зрозуміти, наскільки ефективними виявляться розроблені вакцини проти звалилася напасті у вигляді коронавируса-мутанта. Також військові експерти хочуть з'ясувати, чому цей штам поширюється так швидко і чому він став домінуючим.

Як повідомляє видання Mirror, створена під час Першої світової війни для захисту військ від хімічної зброї секретна лабораторія працює над новим штамом в безпечних приміщеннях з третім рівнем ризику (найвищим, зарезервованим для пов'язаних з хімзброєю загроз, вважається четвертий рівень). Незважаючи на всю терміновість, експерти попереджають, що проводяться ними дослідження займуть час - можливо, не менше двох тижнів. Але головний науковий радник британського Міноборони професор Анджела Маклін сподівається, що вивчення нового штаму в лабораторії принесе плоди:

«Те, що здатний зробити Портон-Даун, - краще в світі».

Вперше виявлений ще у вересні в англійському Кенті, новий тип коронавируса спочатку не викликав особливого занепокоєння, тому що еволюція вірусів вважається в принципі нормальним явищем. Але тепер штам-новачок зруйнував британцям і без того добряче зіпсовані пандемією різдвяний настрій і всі плани на свята. Адже згідно з твердженнями влади, коефіцієнт передачі нової версії COVID-19 на 70 відсотків вище, ніж у попередніх штамів, і він став причиною більш ніж 60 відсотків нових випадків зараження в Лондоні.

Підвищена здатність штаму-мутанта заражати стала однією з причин різких дій британського уряду, які влаштували якраз під свята 4-й - найсуворіший - рівень обмежень для мільйонів жителів Сполученого Королівства. Слабкою втіхою служать лише заяви фахівців, що хоча вірус і поширюється легше, він навряд чи буде більш смертоносним в порівнянні з попередніми версіями. Зате тривожним дзвінком прозвучали слова вірусолога професора Вільяма Ірвінга, який попередив, що тести можуть не виявити новий штам.

Доктор Сюзан Хопкінс з Суспільної охорони здоров'я Англії стверджує, що є докази: що люди з новим варіантом COVID-19 зіткнулися з більш високим вірусним навантаженням. Однак, за її словами, це не означає, що люди будуть хворіти ще сильніше:

«Більш високу кількість вірусу означає, що люди, ймовірно, будуть більш заразними, і ми повинні повторити заходи соціального дистанціювання».

Після того, як прем'єр Борис Джонсон заявив - нова версія коронавируса виявилася заразною на 70 відсотків, ніж попередня, стали лунати і скептичні голоси фахівців. Так, професор доказової медицини Оксфордського університету в Наффілд Карл Хенеган з недовірою сприйняв названі прем'єром цифри, стверджуючи, що «ще рано робити такий висновок». За словами професора Хенеган, «хотілося б мати більш чіткі докази»:

«Ми не повинні потрапляти в таку ситуацію, коли уряд публікує дані, які не піддаються кількісній оцінці».

Андрій Яшлавский

Новини

Популярні теми форуму

analytics