Close button

"Велике крадітельство" під найвищим заступництвом

"Велике крадітельство" під найвищим заступництвом

Боягузтво прокурорів і оточення заступника голови офісу президента Андрія Смирнова захищає від проблем з Національним антикорупційним бюро України підрядників Укравтодору, які перебувають під омофором Володимира Зеленського та Сергія Шефіра, повідомляє ZN.ua.

Після обрання Володимира Зеленського президентом України основною "видатковою галуззю" держбюджету став ремонт доріг. Через дискримінаційні вимоги Державного агентства автомобільних доріг України (Укравтодору) і практики укрупнення тендерів до мільярдних сум сформувався картель з шести фірм: "Автомагістраль-Південь", "Онур", "Ростдорстрой", "Автострада", "Техно-Буд-Центр", "Альтком", що об'єдналися восени 2019 року в Національну дорожню асоціацію України.

Ці фірми поділили між собою 67% всіх підрядів Укравтодору на ремонт і будівництво доріг. Влітку в колаборації з ними почала вигравати тендери фірма "ПБС" з оточення Ігоря Коломойського, у якого зараз 9% дорожнього пирога. Поки що Антимонопольний комітет України офіційно відмовляється розслідувати діяльність картелю і дії Укравтодору, які привели до його створення. Хоча світова історія доводить, що створення картелів в дорожній галузі викликає підвищення до 30-40% цін на ремонт доріг коштом вартості будматеріалів (США, Швеція). За даними CoST, в Україні у 2020 році вартість ремонту доріг збільшилася вдвічі. Це також ілюструється майже триразовим зростанням вартості будівництва бетонної траси Н-31.

Різке збільшення дорожнього пирога до 100 млрд грн на рік - рекорд України за всі часи. Ця сума становить десяту частину всього (!) Державного бюджету України та в три рази перевищує витрати воюючої країни на оборонне замовлення.

Таким чином, звичаї в цій галузі зіпсувалися так само стрімко, як виросла тендерна маржа. Масштабами корупції в "Великому будівництві" перейнялися навіть в Європі, яка зазвичай щедро і без зайвих питань кредитувала наші ремонти. Минулого тижня Європейський банк реконструкції й розвитку вперше в історії відносин з Укравтодором включив спеціальний антикорупційний розділ в контракт від 18 грудня по наданню кредиту на 450 млн євро на ремонт траси Київ-Одеса й обходу навколо Львова.

Цьому "прориву" передував нечуваний раніше скандал. В ЄБРР дізналися, що на початку 2020 року деякі співробітники Укравтодору могли сприяти фірмі "Онур" в підміні тендерної пропозиції, щоб вона виграла тендер на ремонт ділянки одеської траси вартістю 65 млн євро. Європейці заявили від керівника Укравтодору, щоб він відсторонив від європейських проєктів чотирьох конкретних клерків, і Олександр Кубрак виконав цю вимогу.

Контури антикорупційного "десанту" наразі невідомі, але вже зрозуміло, що рівень проникнення європейців в схеми Укравтодору буде вищим, ніж раніше. І, можливо, їм вдасться проникнути так глибоко, що будівництво доріг в Україні перестане бути тим, чим стало при Володимирі Зеленському, - найбільшою годівницею політичних корупціонерів нового режиму.

Основна схема "дорожнього крадівництва" дуже проста. У вартості будь-якого ремонту або будівництва доріг 85% становить вартість будівельних матеріалів як товару. Тобто зі 100 млн грн на ремонт дороги ви повинні віднести 85 млн в магазин за асфальт, щебінь тощо. На зарплату, прибуток, податки та оплату будівельної спецтехніки направляють жалюгідний залишок в 15 млн грн.

Тобто нечистим на руку гравцям досить завищити вартість будівельних матеріалів (прикладів безліч), і далі все просто. "Маржу" через "скручування" переводили в готівку в "конверти" і розподіляли серед усіх, кому треба. Оскільки мова йде про десятину від усього держбюджету, то крихт від розпилу вистачає багатьом.

Крихти долітають і до СБУ, яка вже десятиліттями дивиться на будь-який схематоз загальноукраїнського масштабу через інкасаторське віконце.

До Ірини Венедиктової крихти долітають у вигляді рятувального круга. Вона недавно злякалася можливої відставки, тому влаштувала ревізію всіх (!) справ усіх регіональних прокуратур на предмет плюс-мінус перспективних виробництв про розкрадання на дорогах. Розмір її папки зі справами невідомий, але він точно буде солідним аргументом в мотивації Зеленського залишити її на посаді.

Державна аудиторська служба зайняла страусину позицію, оскільки та не змогла, чи то не захотіла домогтися розірвання жодної угоди, укладеної на тендерах з очевидними порушеннями.

І всі разом з радістю кивають на інститут державної експертизи, який з часів Януковича курирує глава Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувин. Його колеги не змогли знайти жодної серйозної проблеми у великих ремонтників ні за якістю, ні за ціною їх робіт.

З погляду реальної правоохоронної діяльності, найбільше просунулися детективи НАБУ. Їм в кооперації з Центральним антикорупційним бюро Польщі вдалося взяти Славоміра Новака, який очолював Укравтодор за часів Кононенко-Порошенко. Відразу після затримання в липні стало відомо, що йому інкримінують отримання хабарів від учасників тендерів Укравтодору. І тут почалося найцікавіше - українське і польське розслідування пішли з різною швидкістю.

Польські слідчі почали допитувати всіх причетних і запідозрили не тільки Новака як одержувача, але і підрядників як хабародавців.

Зате українське слідство забуксувало. Я подав запит до Офісу генпрокурора з питаннями, розслідується в Україні так само як і в Польщі, причетність компаній "Онур" і "Альтком" до хабарів і чи планується вручення будь-яким особам підозра в скоєнні злочину, передбаченого статтею 369 Кримінального кодексу Україна - "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди посадовій особі".

У Венедиктової зволіли сказати лише одне: в рамках українського кримінального провадження №52019000000000809 підозру повідомлено лише Новаку за частиною 4 статті 368 ККУ як отримувачу хабаря.

А ось на питання про підозри хабародавця згідно зі статтею 369 ККУ відповідати відмовилися, сховавшись за таємницю слідства. Фактично це означає, що улюбленцям Укравтодору звинувачень в даванні хабарів не пред'являли. Більш того, є підстави вважати, що ці улюбленці Укравтодору знаходяться під омофором офісу президента.

Виявилося, що обшукані детективами підрядники Укравтодору відбивали й відбили вилучене в ході обшуків добро (гроші, телефони й т.п.) через Вищий антикорупційний суд. З судового реєстру стало відомо, що адвокатом обшуканих у цій справі є Кім Веремійчук. Раніше він був помічником нардепа Святослава Олійника з групи юристів Андрія Портнова, які з 2000-х років працювали в основному на Ігоря Коломойського. Але останнім часом Веремійчук відомий як співвласник адвокатських об'єднань "Призма" і "Енджі Лекс". Разом з ним їх бенефіціаром значиться Юрій Іващенко - партнер заступника голови офісу президента Андрія Смирнова по фірмі Smyrnov Law Office. Того самого Смирнова, який прийшов в ОПУ під шлейф чуток про близькі стосунки з тим самим Портновим, і разом з яким на Банковій з'явився скандально відомий Олег Татаров, якого НАБУ якраз хоче затримати за хабарництво.

Ще раз - партнери заступника голови офісу президента захищають бізнесменів, які є одними з найбільших учасників програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво".

Додамо ще одну траєкторію зв'язків.

Юрій Іващенко колись був одногрупником Олени Лукаш, у 2013 році став її заступником у Міністерстві юстиції, а потім - її адвокатом у справі про розкрадання в Мін'юсті. Андрій Портнов, публічно захищав Лукаш, називав Іващенко "нашим колегою".

У фірмі "Енджі Лекс" у 2019 році партнером Веремійчук та Іващенко був адвокат Ігор Черезов. Він відомий як адвокат екскерівника державної "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" Руслана Журило у справі НАБУ. Прокурорами в цій справі, яке на якомусь етапі ледь не завершилася мировою угодою прокурорів з підозрюваним, були Володимир Кричун і Тарас Щербай з САП. Своєю чергою, Щербай є процесуальним керівником в справі НАБУ по Новаку, за яким прокуратура досі не наважилася оголосити підозри хабародавця з улюблених фірм Укравтодору.

Не оголошуючи підозру підрядникам Укравтодору за хабарництвом, правоохоронці тим самим консервують систему трансляції досвіду в поколіннях. Коли після зміни влади молоде вино державних менеджерів потрапляє в старі міхи бувалих підрядників, завжди відбувається одне й те саме. Скільки не міняй Новака на Кубракова, Кононенко на Шефіра, непокарані носії інституціональної пам'яті розбестять кого завгодно. Емре Караахметоглу з "Онура" прекрасно знаходив спільну мову і з Борисом Колесніковим за часів Януковича (тоді турецька фірма разом з "Альткомом" була улюбленим ремонтником доріг до Євро-2012), і з усіма керівниками Укравтодору при Порошенко, і особисто з Володимиром Зеленським, ще коли він гастролював в турецькому готелі "Онура".

Рецепт розриву цього ланцюга простий і складний одночасно - це політична воля на справжнє переслідування розкрадачів.

Наприклад, в США картельників не просто штрафують. Нещодавно там реально посадили до в'язниці директора однієї з фірм картелю виробників консервованого тунця. Його фірма винна в завищенні ціни консервів "всього" на 8% внаслідок цінової змови з "конкурентами". І директор отримав три роки реальної в'язниці. За 8%. Тепер поверніться до початку статті і подивіться, наскільки завищені ціни у дорожнього картелю України.

Юрій Ніколов

Новини

Популярні теми форуму

analytics