Close button

У "Волі" - новий власник. Що буде з абонентами

У "Волі" - новий власник. Що буде з абонентами

Оператор фіксованого зв'язку "Датагруп" оголосив про намір поглинути компанію Volia ( "Воля", ТОВ "Воля-Кабель"). Сторони не оприлюднювали розмір угоди, але опитані впевнені, що вона невелика. А саме об'єднання не матиме значного впливу на ринок, поки подібні консолідаційні процеси не наберуть хід, повідомляє UBR.

Як готувалося злиття "Датагруп" і "Волі"

Horizon Capital, що управляє компанія "Датагруп" (їй належить 96,13%), виявляється, давно мріяла про об'єднання двох зазначених операторів. Про це заявила Олена Кошарна, засновник і головний виконавчий директор Horizon Capital.

Вона підкреслила, що обидві компанії ведуть діяльність "в дуже фрагментованих галузях". Цей фактор обмежував інтерес інвесторів і відповідний обсяг капіталовкладень. За її словами, "масштаб має дуже велике значення" в телекомунікаційній інфраструктурі.

Генеральний директор і акціонер "Датагруп" Михайло Шелемба (володіє 3,87%) зазначив, що ринок фіксованого широкосмугового доступу (ШСД) в Україні "надзвичайно роздроблений". На ньому працює понад 5 тис. провайдерів. За його словами, злиття дозволить досягти операційної синергії - більше $ 130 млн виручки і $ 50 млн EBITDA.

У скільки обійшлася купівля

Безпосередні учасники угоди утрималися від оприлюднення її розміру. Вагалися з відповіддю і багато опитаних експертів.

Групі компаній "Ромсат" належить близько 5% "Волі" і по балансу за 2019 рік це компанія коштувала $ 90-100 млн. Про це UBR.ua розповів президент "Ромсата" Віктор Мазур. Він здивувався, що дізнався про угоду з преси. "Я не підписував жодної угоди і жодного паперу, пов'язаної з цією подією", - висловив здивування він.

"Це добре для ринку - консолідація збільшує вартість послуг і покращує ймовірність інвестицій", - прокоментував злиття "Датагруп" і "Волі" екс-президент "Київстару" Петро Чернишов. Він зазначив, що йому невідома ціна угоди, але припустив, що "Датагруп" купить "Волю" "дуже дешево".

Керівник аналітичного департаменту ІК Concorde Capital Олександр Паращій оцінив угоду в $ 50 млн. Він висловив надію, що в результаті злиття "підвищиться якість послуг" Волі "." На тарифну політику сама угода може і не вплинути ", - заявив він в коментарі.

Як злиття відіб'ється на ринку

Найбільший телеком-оператор країни неодноразово прицінювався до найбільшого провайдера кабельного телебачення. "Ми кілька разів для себе стратегічно приймали рішення, що ми в" Волю "як актив не підемо. Там основне питання в тому, що потрібно робити радикальне технологічне оновлення, що насправді з'їдає левову частку синергії", - заявив президент "Київстару" Олександр Комаров.

"Це сприятливий крок для ринку. Він очікує консолідації", - охарактеризував угоду між "Датагруп" і "Волею" Олександр Комаров. Він упевнений, що поки великі гравці не консолідуються, до тих пір не буде об'єднання навколо них більш дрібних гравців.

За його словами, галузь фіксованого широкосмугового інтернету "непогано розвивається". Але відбувається це в тому числі через те, що "ринок знаходиться в тіні". "Київстару" як "білому і прозорому гравцеві" дуже складно конкурувати. Це стосується всього, "починаючи від доступу до об'єктів інфраструктури і закінчуючи економікою процесу".

"Найцікавіше почнеться через кілька років, коли консолідаційні процеси наберуть певну швидкість. І коли такі активи, як об'єднані" Датагруп "і" Воля "стануть потенційними ринковими цілями", - зазначив Олександр Комаров.

Директор BigData UA Сергій Бойко (раніше очолював "Волю") в коментарі UBR.ua заявив, що угода ніяк не вплине на ринок.

"Для споживачів нічого не зміниться, підходи Horizon такі ж, як і у нинішніх акціонерів - клієнти понад усе", - помітив Бойко.

Він утримався від припущень про те, як може змінитися "маркетингова поведінка" Волі ". Все буде залежати від того, які цілі і стратегії постануть перед цією компанією після зміни акціонерів.

CEO OMO systems Вадим Сидоренко (раніше керував великим інтернет-провайдером Triolan) заявив в коментарі UBR.ua, що ринок телекому далекий від стадії бурхливого розвитку. Значить, впевнений він, потрібно або запустити новий виток розвитку, або скорочувати витрати.

"Мобільні оператори будуть змушені заходити в тему провідного інтернету і точно не заради прибутку, а щоб витримати майбутню конкуренцію. Таким чином стратегія укрупнення заради скорочення витрат на масштабі цілком логічна, і в даному контексті угода" Датагруп "- хороший приклад", - зазначив він , нагадавши про плани Vodafone і lifecell по виходу в сегмент провідного інтернету. Такі кроки "стимулюють" діючих інтернет-провайдерів об'єднуватися, впевнений Сидоренко.

Керуючий партнер дослідницької компанії Expert & Consulting Анатолій Фроленко заявив, що на ринку не відбудеться якихось потрясінь через анонсованої угоди. І у "Датагруп", і у "Волі" тарифи в середньому "вище за ринок" і навряд чи різко зміняться в найближчому майбутньому. Якщо перша має міцні ринкові позиції в секторі В2В, то друга непогано почуває себе в сегменті середнього і малого бізнесу.

За його словами, сама об'єднана компанія тільки виграє - вона зможе інтегрувати мережі, економити на операційних витратах.

Процес об'єднання - досить тривалий, може зайняти рік, але вже незабаром можна чекати появи керівних кадрів "Датагруп" в менеджменті "Волі". Керуюча компанія "Датагруп" - Horizon Capital - вже спрацювалася з Михайлом Шелембою, який показав свою ефективність, підкреслив експерт.

Анатолій Фроленко зазначив, що сама Horizon Capital робила декілька спроб продати "Датагруп". Тому не виключено, що об'єднаний актив запропонують ще комусь. Швидше за все, якогось профільному інвесторові, тому що спекулянтам вже не настільки цікавий ринок телекому. Можливо, припустив він, нас чекає якась "многоходовочка", коли об'єднану компанію "упакують" і виставлять в недалекому майбутньому на продаж.

Новини

Популярні теми форуму

analytics