Close button

Скільки буде коштувати новорічне Олів'є

Скільки буде коштувати новорічне Олів'є

Культова страва новорічного столу - салат олів'є - за рік подорожчала на 7 грн. Тобто, якщо українська сім'я захоче приготувати два кілограми цієї смакоти, тоді за це задоволення доведеться заплатити 152 грн, повідомляє ТСН.

Ці зміни у вартості салату можна вважати незначними, адже деякі складові не тільки не зросли в ціні, а навіть подешевшали. До такого висновку прийшли аналітики Української аграрної конфедерації.

Більшість овочів є доступні для гаманців

За останній рік кілограм картоплі і моркви подешевшали на 2,3 грн і 1,2 грн відповідно, говорять експерти УАК. Це означає, що кілограм картоплі зараз коштує 9,9 грн (було 12,24 грн), моркви - 4,68 грн (було 5,9 грн).

За словами експертів, вартість картоплі знизилася через достатню кількість пропозиції цього овоча на ринку. Така ж ситуація і з морквою.

Стала доступна і зелена цибуля. Ціна на цей продукт має скласти 17,2 грн за 100 г, що на 9,5% менше в порівнянні з минулим роком.

А ось кілограм горошку зараз коштує 51,2 грн / кг, рік тому його можна було придбати за 67,2 грн / кг. Тобто, за цей період продукт подешевшав на 16 грн.

Загалом, ситуація з вітчизняним горохом невтішна, відзначають в УАК.

"Його валовий збір в цьому році зменшився на 13,2% до 498 тис. тонн в порівнянні з минулим роком. Відповідно, ціна на внутрішньому ринку на цей овоч зросла. Експорт гороху знизився, а ось імпорт за січень-жовтень 2020 року зріс майже в 1,5 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Не виключено, що саме завдяки гороху з-за кордону до нинішнього святкового столу його можна буде придбати значно дешевше ", - говорить аналітик Української аграрної конфедерації Катерина Бєляєва.

gbys_6row6_big.jpg

Що саме зі складових індексу подорожчало

Цього року істотно зросла вартість огірків, кажуть в УАК.

"Солоні огірки в грудні 2020 року подорожчали на 12,98 грн в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Тобто, якщо в минулому році цей товар коштував 82,68 грн за кг, зараз треба заплатити 95,66 грн за кг. Цей тренд стосується і свіжих огірків. Уже в листопаді їх вартість зросла майже в два рази - до 25-33 грн / кг, через зниження пропозиції українського тепличного огірка на ринку ", - коментує Катерина Бєляєва.

У цьому сезоні подорожчали майонез і яйця. Зокрема, ціна на десяток яєць в поточному році зросла на 2 грн. Тобто, якщо зараз цей товар коштує 28,56 грн / десяток, то рік тому його ціна була на позначці 26,5 грн / десяток. Річне підвищення вартості можна пояснити зростанням інфляції і курсу долара. Перед святами і під час святкових канікул подорожчання курячих яєць не варто очікувати, кажуть в УАК.

Разом з тим кілограм майонезу подорожчав на 13 грн в рік. Зараз цей продукт можна купити за 79,17 грн / кг, а рік тому він був на рівні 66,12 грн / кг. Причина цього явища проста: головні продукти складу майонезу виросли - це яйця і соняшникова олія.

"Останнє тепер можна придбати в середньому по 40-42 грн / 850 г. Для порівняння - торік цей цінник був майже в два рази нижче - 26-28 грн / 850 г", - констатує аналітик УАК.

Як змінюються ціни на м'ясну продукцію

Головна складова олів'є - це варена ковбаса. Ціна за кілограм цього виробу стала дорожче на 8%, якщо брати до уваги весь рік. Це означає, що зараз ковбасу можна придбати по 166,9 грн / кг, а в грудні-2019 цей товар коштував 153,5 грн / кг.

"Так сталося тому, що виросли в ціні деякі види м'яса. Наприклад, телятина зараз коштує в середньому 164 грн / кг проти торішніх 138 грн. Тому дешевше ковбаса бути не може", - говорить Бєляєва.

Але якщо українці захочуть заощадити на приготуванні новогорічного олів'є, зробити це можна, змінивши всього один інгредієнт. Тобто, замість ковбаси можна придбати курятину.

"Цей продукт в грудні 2020 року коштує 85-86 грн / кг, проти торішніх 107-108 грн / кг. Отже, якщо варену ковбасу замінити на куряче філе, тоді 2 кг новорічного олів'є на всю сім'ю коштуватиме 119,6 грн. Торік за таку страву довелося б заплатити 126,6 грн ", - говорить Катерина Бєляєва.

Таким чином, за оцінками УАК, на приготуванні двох кілограмів олів'є можна заощадити 32,4 грн. Тобто, салат стане дешевше на 21,3%.

У свою чергу, аналітик агентства MPP Consalting Павло Мельник у коментарі ТСН.ua рекомендує наступне: якщо українська сім'я хоче заощадити на покупках продуктів до Нового року, краще чітко розрахувати, скільки буде з'їдено в святкову ніч, щоб в результаті не викидати зіпсовані продукти.

"Також можна моніторити знижки і акції в магазинах, щоб не переплатити за алкоголь, солодощі, м'ясо та ін. Крім того, треба вивчити рецепти тих страв, які планується готувати. Якщо десь можна замінити дорогі інгредієнти на більш дешеві і на смак страви це не відобразиться, краще таким чином заощадити ", - говорить Мельник.

Новини

Популярні теми форуму

analytics