Close button

Україна відновить імпорт електроенергії з Росії

Україна відновить імпорт електроенергії з Росії

В Україні за рішенням Нацкомісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) з 1 січня 2021-го відновили імпорт електроенергії з Росії, повідомляє Обозреватель.

Відповідну постанову прийняла комісія ще 16 грудня. Як заявив заступник голови профільної комітету Верховної Ради Олексій Кучеренко, "Укренерго" планує надати трейдерам доступ до мереж для імпорту 2,4 ГВт електроенергії з Росії та Білорусі з 1 січня.

Імпорт з Росії дозволили

Україна закуповувала електроенергію в Росії з жовтня 2019 року по березень 2020 року. Всього було імпортовано більше 1 млрд кВт.год, а прямі збитки енергосистеми від таких поставок оцінюються від 3 до 5 млрд грн.

Чому поставки були зупинені

Продаж електроенергії до Росії та Білорусі (і назад) Україна припинила 12 квітня 2020 на відповідно до постанови НКРЕКП "Про дії учасників ринку електричної енергії в період дії карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавирусной хвороби (COVID-19)".

Нагадаємо, колишня в.о. міністра енергетики України Ольга Буславец заявила, що ручне втручання в роботу ринку електроенергії для зниження тарифів на електроенергію для промисловості призвело до того, що галузь переживає найбільшу кризу, а енергетичні підприємства не можуть працювати через багатомільярдних боргів.

З 1 січня в Україні скасували пільговий тариф на електроенергію, в результаті перші 100 кВт * год струму подорожчають в 1,86 рази.

Олександр Литвин

Новини

Популярні теми форуму

analytics