Close button

НБУ готує нове Положення про ліцензування постачальників фінанасових послуг

НБУ готує нове Положення про ліцензування постачальників фінанасових послуг

Національний банк готує нове Положення про ліцензування постачальників фінансових послуг (страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній, ломбардів та лізингодавців), яке передбачатиме оновлення ліцензійних умов та дозвільних процедур, повідомляє Укринформ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє прес-служба НБУ.

Документ змінить підходи до ліцензійних процедур на ринках небанківських фінансових послуг.

Нове Положення передбачатиме суттєве оновлення ліцензійних умов, а також дозвільних процедур: видачі ліцензії постачальникам послуг, погодження набуття істотної участі, зокрема оцінки ділової репутації власників установ, оцінки відповідності кваліфікаційним вимогам керівників установ та оцінки фінансового стану установи.

«Наше завдання - оптимізувати порядок реєстрації та ліцензування постачальників небанківських фінансових послуг. Окремі зміни, як, наприклад, скасування двухетапного порядку створення підприємств, зменшення кількості ліцензій, полегшення виходу на ринок надійних, конкурентних і прозорих гравців, будуть впроваджені разом з новим законом », - зазначив директор департаменту ліцензування Олександр Бевз.

Він зазначив, що зараз готуються повністю оновлені ліцензійні умови та порядок ліцензування та реєстрації компаній. Увага буде сфокусовано на прозорості структури власності, оцінці бізнес-моделей компаній, якісному корпоративному управлінні та належному фінансовому стані учасників ринку.

Проєкт Положення про ліцензування Національний банк планує оприлюднити для громадського обговорення в I кварталі 2021 року. В результаті затвердження нового Положення чинним компаніям не потрібно буде проходити процедуру переліцензування, а всі дозвільні документи залишаться в силі.

В данний момент продовжують діяти ліцензійні умови, затверджені Кабінетом Міністрів. З огляду на те, що Національний банк планує їх замінити, на цьому тижні були оприлюднені для громадського обговорення ліцензійні умови. Їх обговорення триватиме до 29 січня 2021 року. Вони практично не змінюють діючих підходів до ліцензування небанківських установ.

Новини

Популярні теми форуму

analytics