Close button

Вчені встановили користь бурого жиру

Вчені встановили користь бурого жиру

Американські вчені підтвердили, що у людей, які мають ділянки бурої жирової тканини, значно знижується ризик розвитку багатьох гострих і хронічних захворювань, повідомляє Medical Xpress.

У людини жирова тканина представлена білим і бурим жиром. На відміну від білого жиру, що відкладається під шкірою в сальники і капсулах внутрішніх органів, бурий жир замість накопичення енергії спалює її в великих кількостях.

Результати дослідження користі бурого жиру опубліковані в журналі Nature Medicine.

В ході дослідження вчені вивчили ПЕТ-знімки 52 тисяч пацієнтів онкологічного центру, що проходили рутинні перевірки. Бура жирова тканина була виявлена приблизно у 10% з них. Вчені виявили, що цим людям рідше діагностують багато гострі та хронічні захворювання. Так, серед людей, які мали бурий жир, які страждають на діабет 2-го типу всього 5% в порівнянні з 10% тих, у кого не було виявлено бурої жирової тканини. Підвищений рівень холестерину спостерігався у 19 відсотків - проти 22.

Вчені відзначили, що у людей, що мають бурий жир, набагато рідше зустрічалися серцева недостатність, коронарна хвороба серця і підвищений тиск. Крім того, бурий жир знижував негативні ефекти білого. У людей з ожирінням, які при цьому зберегли і буру жирову тканину, ризик серцевих і метаболічних порушень залишався на тому ж рівні, що і у людей без ожиріння.

Новини

Популярні теми форуму

analytics